MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un adolescent american recunoaşte că a vrut să-l asasineze pe Papa Francisc
Însă Santos Colon a recrutat, fără să ştie, un agent acoperit din FBI şi a fost arestat cu 12 zile înaintea datei prevăzute a acestor atentate. El a pledat vinovat de tentativă de susţinere materială a unei organizaţii ”teroriste”. Minorul, care locuia la Lindenwold, riscă până la 15 ani de închisoare.
Santos Colon a încercat să comită aceste atentate în susţinerea Statului Islamic şi a spus că a folosit numele de Ahmad Shakoor. Departamentul Justiţiei nu a oferit alte detalii despre modul în care acesta s-a interesat de gruparea Statul Islamic şi cum a comunicat cu jihadiştii.
Colon a recunoscut că a plănuit asasinatul timp de aproape două luni. El s-a angajat în recunoaşterea ţintelor împreună cu sursa de la FBI, căreia i-a cerut să cumpere materiale în vederea construirii unor dispozitive explozive. Procuratura a refuzat să comenteze motivul complotului şi cauza alegerii Papei ca ţintă şi a subliniat că ancheta este în curs.
Un club de noapte din Tunisia, închis după ce un DJ a mixat pe muzică religioasă
Un club de noapte din Tunisia a fost închis după apariţia în presa locală a unei înregistrări video ce prezintă un DJ care a difuzat un remix muzical al tradiţionalei chemări musulmane la rugăciune, au anunţat oficialii din această ţară. Înregistrarea video, distribuită duminică seară pe internet, realizată într-un club de noapte care a participat la Orbit Festival din Nabeul, un oraş din nord-estul Tunisiei, a generat un val de nemulţumire pe reţelele de socializare. Mnaouar Ouertani, guvernatorul din Nabeul, a spus că acel club ”va rămâne închis” până la notificări ulterioare din partea autorităţilor. O anchetă generată de acest incident este în curs de desfăşurare. Înregistrările video îi arată pe petrecăreţii tunisieni dansând, vineri seară, pe muzica difuzată de doi DJ europeni într-un club din populara staţiune estivală Hammamet. Muzica difuzată a inclus o versiune dance a tradiţionalei chemări musulmane la rugăciune, un ritual religios pe care musulmanii îl efectuează de cinci ori pe zi. ”După confirmarea faptelor, am decis să închidem acel club de noapte”, a spus Mnaouar Ouertani. El a spus că managerul clubului a fost reţinut ”pentru încălcarea bunelor moravuri şi pentru ultraj public adus normelor de decenţă”, adăugând că o anchetă este în derulare. ”Nu vom permite atacuri împotriva sentimentelor religioase şi a sacralităţii”, a adăugat oficialul tunisian. DJ-ul Dax J, care a difuzat acel remix controversat, şi-a cerut, ulterior, ”scuze sincere în faţa oricărei persoane care s-a simţit ofensată de muzica difuzată.
O sită din grafen transformă apa de mare în apă potabilă
Cercetătorii din Marea Britanie au creat o sită din grafen care este capabilă să elimine sarea din apa de mare, care este astfel transformată în apă potabilă. Noua invenţie ar putea ajuta milioane de persoane din lume care nu au acces la surse curate de apă potabilă. Sita din oxid de grafen s-ar putea dovedi extrem de eficientă pentru filtrele de sare şi va fi testată în cadrul membranelor de desalinizare care există deja pe piaţă. Până de curând, oamenii de ştiinţă întâmpinau dificultăţi în ceea ce priveşte construirea unor dispozitive din grafen la scală industrială.
Studiul, publicat în revista Nature Nanotechnology şi coordonat de Rahul Nair, cercetător şi profesor la Universitatea din Manchester, detaliază modul în care savanţii britanici au reuşit să depăşească o serie de provocări de ordin tehnic, folosind un derivat chimic denumit oxid de grafen.
Potrivit unor analize întocmit de ONU, până în anul 2025 peste 14% din populaţia lumii va suferi din cauza lipsei de apă. Pe măsură ce încălzirea globală va continua să diminueze cantităţile de apă urbană, ţările bogate moderne investesc tot mai mult în tehnologii de desalinizare.
Columbia declară stare de urgenţă
Moartea a peste 260 de persoane a fost confirmată până ieri, la trei zile după inundaţiile şi alunecările de teren din oraşul Mocoa, aflat în sud-vestul Columbiei. Au murit 262 de oameni, a anunţat ieri agenţia columbiană de gestionare a dezastrelor. Duminică seară preşedintele columbian Juan Manuel Santos a spus că 60 de copii se află printre cei care şi-au pierdut viaţa. Peste 200 de persoane sunt în continuare date dispărute.
Preşedintele Santos a declarat stare de urgenţă pentru a putea debloca fondurile necesare pentru salvare şi reconstrucţie. Apa şi noroiul au acoperit străzile în 17 dintre cele 40 de cartiere din Mocoa sâmbătă dimineaţă, luând pur şi simplu casele pe sus, după ce ploile torenţiale au dus la revărsarea râurilor Mocoa, Mulato şi Sancoyaco. Primarul din Mocoa, Jose Antonio Castro, a declarat că torentul de noroi, care i-a avariat şi propria locuinţă, a fost de neoprit. "Chiar dacă am fi construit Marele zid chinezesc, tot nu am fi reuşit să-l oprim", a declarat el pentru Radio Caracol.
Ploile sunt legate de fenomenul El Nino, care provoacă temperaturi neobişnuit de mari de-a lungul coastei de la Oceanul Pacific a Americii de Sud.