Internațional

Primele tensiuni, vizibile încă din prima zi a Brexit

Ziarul de Vrancea
30 mar 2017 539 vizualizări
Primul punct pe agenda liderilor statelor membre este soarta celor trei milioane de cetăţeni UE care trăiesc în Marea Britanie şi a celor un milion de britanici din blocul comunitar

Marea Britanie a început ieri sarcina dificilă de a-şi dezlega legislaţia de cea a UE, în timp ce primele semne de tensiuni între Londra şi Bruxelles au apărut deja, din prima zi a procesului de divorţ de doi ani, comentează AFP. În timp ce o parte dintre liderii UE s-au strans în Malta pentru a-şi trasa strategia pentru discuţiile dificile ce urmează, Londra urmează să îşi publice planul de a renunţa la patru decenii de reglementări europene.
Primele semne de discordie au apărut deja: indignarea exprimată în legătură cu ceea ce a fost perceput drept o ameninţare voalată din partea Londrei că va renunţa sau limita cooperarea cu UE în domeniul securităţii, dacă nu va exista un acord. “Dacă ieşim din Uniunea Europeană fără un acord, poziţia este că ar trebui să facem comerţ în termenii Organizaţiei Mondiale a Comerţului. În termeni de securitate, un eşec în ajungerea la un acord ar însemna că ar fi slăbită cooperarea noastră în lupta împotriva infracţiunii şi terorismului”, a scris May în scrisoarea trimisă lui Donald Tusk.
Negociatorul-şef al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a răspuns imediat subliniind că „securitatea cetăţenilor este un subiect mult prea serios” pentru a fi luat ostatic al negocierilor. Iar acesta este numai unul dintre obstacolele ce se prefigurează în viitor. Primul punct pe agenda liderilor statelor membre este soarta celor trei milioane de cetăţeni UE care trăiesc în Marea Britanie şi a celor un milion de britanici din blocul comunitar. Un alt nor care umbreşte soarta negocierilor este aşa-numita „factură de ieşire” pe care Marea Britanie va trebui să o plătească, ce este estimată în prezent la până la 60 miliarde de euro.

“Ne este deja dor de voi”

Analiştii apreciază că tonul anunţului istoric de miercuri şi reacţia iniţială a UE a fost, în mare parte, contradictorie. Într-o scrisoare prin care a prezentat poziţia Marii Britanii, May a subliniat că vrea ca britanicii să rămână “parteneri şi aliaţi dedicaţi ai prietenilor noştri de pe tot continentul” şi să construiască „o relaţie profundă şi specială” cu restul blocului comunitar. De cealaltă parte a Canalului Mânecii, Angela Merkel a cerut negocieri „corecte şi constructive”, în timp ce Tusk, sumbru, a spus: „Ne este deja dor de voi”. Cu toate acestea, liniile de luptă au fost trasate, când Merkel a respins cererea Londrei ca negocierile pentru ieşirea din UE să se desfăşoare în paralel cu cele pentru stabilirea relaţiilor viitoare. Deşi May a subliniat în ianuarie că „niciun acord este o variantă mai bună decât un acord prost”, în scrisoarea prin care a declanşat oficial Brexit, ea a adoptat un ton mai conciliant şi a cerut Marii Britanii şi UE să „depună eforturi” pentru a evita eşecul negocierilor. Scenariul extrem de riscant în care Marea Britanie iese din blocul european fără niciun acord a alarmat liderii marilor companii, care au insistat asupra necesităţii unui aranjament de tranziţie pentru a permite ca acordul de divorţ să fie implementat treptat.

„Un moment magnific”

În timp ce blocul a încercat să prezinte un front unit în faţa Brexit, sărbătorind 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a pus bazele UE, în Marea Britanie premierul întâmpină dificultăţi în unificarea propriei ţări. Aproximativ 52% dintre britanici au votat anul trecut pentru ieşirea din UE, iar 48% pentru rămânere, ceea ce a lăsat ţara profund divizată. Sâmbătă, zeci de mii de manifestanţi pro-UE au protestat la Londra faţă de Brexit.
Rezultatul referendumului a dus şi la o reluare a campaniei pentru independenţa Scoţiei, în condiţiile în care majoritatea scoţienilor au votat pentru rămânerea în UE. „Dragă Donald Tusk, vom vedea UE în curând” (“Dear Donald Tusk, We’ll see EU soon”), titra joi cotidianul scoţian pro-independenţă The National.
Între timp, The Telegraph a descris Brexit drept “Un moment magnific”, citându-l pe ministrul de Externe Borsi Johnson, unul dintre liderii campaniei anti-UE. „În realitate, avem toate motivele să fim plini de încredere”, a scris şeful diplomaţiei în cotidian.

Juncker ameninţă că va încuraja Ohio sau Texas să iasă din SUA

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a ameninţat ieri, la congresul PPE de la Valletta, că va încuraja Ohio sau Texas să iasă din Statele Unite, dacă preşedintele american Donald Trump va continua să se bucure ostensibil de Brexit. Juncker, care a rostit un discurs în faţa participanţilor la congresul principalei familii de partide de dreapta din Uniunea Europeană, a ironizat ţările care se bucură de Brexit, începând cu Statele Unite. În această ţară, „preşedintele ales recent se bucură să vadă Marea Britanie ieşind” din UE, a spus el. „Dacă va continua astfel, voi încuraja Ohio sau Texas să iasă din Statele Unite”, a adăugat el, potrivit traducerii declaraţiilor sale făcute în germană. „Brexit nu este sfârşitul, ci trebuie să îl transformăm într-un început pentru ceva ce va fi nou, ce va fi mai puternic, ce va fi mai bun”, a mai spus Juncker, în franceză.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.