MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ameninţarea lui Erdogan: Europenii nu vor ”mai merge în siguranţă pe străzi”
”Dacă Europa menţine această atitudine, niciun european din această lume nu va mai merge în siguranţă pe străzi. Turcia îi cere Europei să respecte drepturile omului şi democraţia”, a declarat Erdogan. Ankara a implementat o serie de sancţiuni la nivel diplomatic, interzicând intrarea în ţară a ambasadorului olandez şi zborurile diplomatice din Olanda.
Disputa diplomatică a izbucnit după ce autorităţile olandeze au blocat aterizarea unui avion al ministrului turc de Externe şi, ulterior, au ordonat ministerului turc al Familiei să părăsească imediat ţara, după ce aceasta a încercat să se adreseze mulţimii de la un miting pro-Erdogan din Rotterdam. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat aceste decizii, vorbind în repetate rânduri de practice ”naziste” sau ”fasciste” în Olanda. Ulterior, liderul turc a extins acuzaţiile de practici naziste şi împotriva cancelarului Angela Merkel.
România va dona Republicii Moldova 96 de microbuze pentru elevi
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, ieri, că în şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, care urmează să aibă loc azi la Piatra Neamţ, se vor lua decizii importante, exemplificând prin faptul că ţara noastră va dona Executivului de la Chişinău 96 de microbuze destinate transportului elevilor. ”Este a treia întâlnire de acest tip. Sunt lucruri concrete pe care le vom decide în şedinţa noastră comună de mâine la Piatra Neamţ. Unul dintre ele este cel legat de donaţia pe care România o face către Republica Moldova - cele 96 de microbuze destinate transportului elevilor”, a declarat premierul. El a precizat că astfel se contiună un progarm care a mai fost aplicat şi în anii trecuţi. ”Noi am mai donat 100 de microbuze. Relaţia dintre România şi Republica Moldova este o relaţie specială având în vedere rădăcinile comune istorice şi aşteptările pe care societatea şi din România şi din Republica Moldova le are. De aceea, o considerăm o şedinţă extrem de importantă din punctul nostru de vedere”, a arătat şeful Executivului. În acest sens, vicepremierul Sevil Shaidehh şi-a exprimat speranţa ca în maxim trei săptămâni, microbuzele să ajungă la Chişinău.
Fillon ar fi primit bani pentru a aranja o întâlnire între un miliardar şi Putin
Candidatul de dreapta la preşedinţia Franţei, Francois Fillon, este acuzat că a primit 50.000 de dolari pentru a aranja o întâlnire între un miliardar libanez şi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Le Canard Enchaine.
Potrivit publicaţiei franceze, compania de consultanţă a lui Fillon, 2F Conseil, ar fi încasat în 2015 suma pentru a aranja întâlnirea între liderul de la Kremlin, omul de afaceri libanez Fouad Makhzoumi şi directorul general al companiei energetice Total, Patrick Pouyane. Purtătorul de cuvânt al lui Fillon a negat vehement acuzaţiile, spunând că “insinuările” din Le Canard Enachaine sunt “complet lipsite de bază”. La rândul său, Kremlinul a descris informaţia drept o “ştire falsă”.
Scandalul a izbucnit cu o lună înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale şi la câteva săptămâni după ce Fillon a fost acuzat că şi-a angajat fictiv soţia şi copiii timp de peste un deceniu şi i-a plătit cu până la 900.000 de euro. În plus, el este acuzat că a acceptat un împrumut nedeclarat în valoare de 50.000 de euro de la un om de afaceri francez în 2013 şi că a primit cadou costume făcute la comandă de până la 48.000 de euro de la un prieten bogat. Fillon a negat că ar fi încălcat legea, dar a recunoscut că a “făcut greşeli”.
Eurovision 2017: Ucraina îi interzice reprezentantei Rusiei accesul la concurs
Serviciul de Securitate al Ucrainei, ţara care va găzdui Eurovision Song Contest 2017, i-a interzis reprezentantei Rusiei accesul la competiţia muzicală, după ce artista a cântat în Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în anul 2014. Interpretei Julia Samoilova i-a fost interzis să participe la eveniment din cauza vizitei sale ”ilegale”, a anunţat Serviciul de Securitate al Ucrainei, care a înscris pe o ”listă neagră” alţi peste 140 de artişti ruşi. Julia Samoilova, în vârstă de 27 de ani, care se deplasează într-un scaun cu rotile încă din copilărie, a intrat în concurs cu melodia ”Flame is Burning”. Ea a confirmat că a cântat în Crimeea în anul 2015.
Pe 13 martie, Rusia a anunţat numele artistului care o va reprezenta la Eurovision 2017, punând astfel capăt zvonurilor despre posibilitatea de a boicota, din motive politice, acest concurs muzical internaţional, care se va desfăşura la Kiev. Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt de la Kremlin, a negat într-un interviu că desemnarea cântăreţei Julia Samoilova ar reprezenta o provocare din partea Rusiei. Cântecul ”Flame is Burning” a fost compus de Leonid Gutkin, acelaşi muzician care a compus şi piesele cu care Rusia a concurat la Eurovision în anii 2013 şi 2015.
Julia Samoilova se deplasează într-un scaun cu rotile încă din copilărie, după ce a fost diagonisticată cu amiotrofie spinală, o maladie neuromusculară progresivă care determină slăbirea muşchilor. În 2013, ea a fost finalistă a concursului ”X Factor” din Rusia, iar în 2014 a cântat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Soci.
Rusia şi Ucraina se află în conflict de la anexarea Peninsulei Crimeea. În plus faţă de criticile aduse Moscovei pentru anexarea Peninsulei Crimeea, Ucraina acuză guvernul rus că i-a înarmat pe separatiştii rebeli din regiunea ucraineană Donbas. În urma acelui conflict armat, izbucnit în 2014, peste 10.000 de persoane au fost ucise.