Internațional

Iran: Divorţul trimite la închisoare mii de bărbaţi

Ziarul de Vrancea
19 mar 2017 650 vizualizări
Tot mai mulţi bărbaţi nu reuşesc să plătească familiilor fetei „zestrea” tradiţională şi ajung în detenţie

Divorţul ruinează sau trimite la  închisoare mii de bărbaţi în Iran, din cauza unei străvechi practici islamice a zestrei. Atunci când Sadegh s-a căsătorit cu iubita lui din liceu, nu şi-ar fi imaginat vreodată că va deveni într-o bună zi unul dintre miile de bărbaţi din Iran care ajung să devină ruinaţi sau chiar încarceraţi din cauza unui divorţ. Totuşi, exact acest lucru se petrece tot mai des în Iran, unde un viitor soţ se angajează înainte de căsătorie să ofere monede din aur soţiei sale în cazul divorţului - un sistem denumit ”Mehrieh” (”Afecţiune”), derivat din străvechea practică islamică a zestrei. Familiile celor doi soţi se înţeleg între ele în privinţa sumei ce va fi plătită pentru Mehrieh, înainte de nuntă. ”Mehrieh a noastră a fost mare, aproximativ 800 de monede din aur, dar atunci când am făcut planurile de nuntă, nu ne-am gândit la felul în care căsnicia noastră urma să se încheie”, a explicat tânărul Sadegh, care a divorţat în 2016 după opt ani de căsnicie. Fiecare monedă din aur valorează 10 milioane de reali (300 de dolari). Un iranian care câştigă salariul mediu pe economie are nevoie de 50 de ani pentru a câştiga echivalentul a 800 de monede din aur. Potrivit lui Sadegh, atunci când problemele au apărut în cuplul său şi când despărţirea a fost evocată, ”separarea ar fi trebuit să se facă prin acord mutual, fără plata acelei Mehrieh”. Însă familia soţiei a intervenit, iar Sadegh s-a văzut somat să se prezinte în faţa unui tribunal care i-a ordonat să plătească imediat o sumă echivalentă cu 110 monede din aur, sub ameninţarea de a fi trimis la închisoare.

Divorţul a devenit un business

”Gândul că voi sfârşi în închisoare, pur şi simplu, ca în filme, părea ridicol”, spune Sadegh. ”Mehrieh este o soluţie bună ca sprijin financiar pentru femeile dintr-o societate patriarhală, precum aceea din Iran, dar a devenit un fel de business”, a adăugat el, cu tristeţe. Invocând lipsa de mijloace financiare, Sadegh - care nu a dorit ca numele lui de familie să fie divulgat - a reuşit să obţină un acord prin care s-a angajat să plătească echivalentul a 120 de monede (36.000 de dolari) - câte o monedă pe lună. Acest lucru echivalează cu şase ani de plată, care îi reduce la jumătate salariul lunar.  Însă la cinci luni după semnarea acordului, tânărul, care lucra ca fotograf, şi-a pierdut locul de muncă. Un număr de 2.297 de bărbaţi se află în prezent în închisoare în Iran pentru faptul că nu au putut să achite Mehrieh, potrivit Autorităţii judiciare din această ţară. Pentru cei mai săraci, singura speranţă de a fi eliberaţi este o ceremonie în timpul căreia binefăcătorii bogaţi din localitate le achită datoriile, aşa cum a fost cazul, recent, pentru 1.700 dintre ei, la Teheran. Pentru a obţine mâna miresei, familiile de fete supralicitează şi propun cuantumuri tot mai ridicate pentru Mehrieh. Dar pentru numeroase femei, Mehrieh rămâne o soluţie bună pentru a nu pierde totul în cazul unui divorţ.
Numărul divorţurilor a crescut în ultimii ani, pe măsură ce societatea se modernizează şi se occidentalizează, iar femeile au acces la tot mai multe drepturi şi libertăţi: pe parcursul ultimelor 11 luni, 165.000 de divorţuri au fost pronunţate, ceea ce reprezintă o creştere cu 15% în cinci ani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.