Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Liderii UE apără Olanda şi critică Turcia

Ziarul de Vrancea
15 mar 2017 550 vizualizări
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat ieri că acuzaţiile de fascism ale Turciei la adresa Olandei sunt ''total rupte de realitate'', în timp ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat “scandalizat”.

Acuzaţiile au fost lansate de către Ankara după ce Olanda a anulat mitinguri electorale la Rotterdam ale unor politicieni turci pentru întărirea sprijinului faţă de un referendum care i-ar conferi prerogative sporite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. ''Rotterdam, oraşul lui Erasmus, distrus în totalitate de către nazişti, care acum are un primar născut în Maroc: dacă cineva vorbeşte de fascism la Rotterdam atunci este total rupt de realitate'', a declarat Tusk în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European. Declaraţiile lui Tusk survin după cele ale preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care s-a arătat ''scandalizat'' de acuzaţiile lui Erdogan, care a acuzat Germania şi Olanda de ''nazism''. ''Sunt scandalizat de ceea ce a spus Turcia despre Olanda, Germania şi despre alte ţări şi nu voi accepta niciodată această comparaţie între nazişti şi guvernele actuale'', a declarat Juncker la Strasbourg în faţa eurodeputaţilor, reacţionând la criza diplomatică dintre Ankara şi mai multe capitale europene. “A face o comparaţie cu acea perioadă este total inacceptabil. Cel care face acest lucru se îndepărtează de Europa”, a avertizat Juncker, într-o referire la negocierile de aderare la UE ale Turciei, aflate în prezent într-un punct mort

Aproape 100.000 de persoane au fugit din calea confruntărilor din vestul Mosulului

Aproape 100.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele din vestul Mosulului de la începutul ofensivei forţelor irakiene, care vizează să respingă gruparea Statul Islamic din această parte a oraşului, a anunţat ieri Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM). În total, 97.374 de persoane - adică 16.229 de familii - au fost puse pe drumuri de confruntările armate, a anunţat organizaţia într-un mesaj postat pe Twitter. Aproximativ 750.000 de locuitori s-ar fi aflat în Mosulul de Vest în momentul lansării operaţiunii, la mijlocul lui februarie. Acest bilanţ prezintă o creştere cu aproximativ 17.000 de persoane faţă de numărul comunicat marţi de OIM. De asemenea, potrivit organizaţiei, 238.000 de persoane sunt considerate în prezent ca strămutate în regiunea Mosul. Zeci de mii dintre aceste persoane n-au putut să facă altceva decât să se refugieze în tabere instalate în împrejurimi.
Autorităţile irakiene, sprijinite de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de americani, desfăşoară începând de la 19 februarie o vastă operaţiune cu scopul de a recuceri Mosulul de Vest, după ce au cucerit, pe 24 ianuarie, cartierele din estul celui de-al doilea oraş din ţară şi totodată ultimul mare bastion al jihadiştilor în Irak.

Păianjenii consumă mai multe insecte pe an decat cantitatea de carne şi peşte din dieta oamenilor

Păianjenii mănâncă circa 400 - 800 de milioane de tone de insecte pe an, egalând şi chiar depăşind cantitatea de carne şi peşte consumată de oameni, respectiv 400 de milioane de tone pe an, conform unui studiu publicat marţi. Pe baza informaţiilor din 65 de studii realizate anterior, Martin Nyffeler de la Universitatea Basel din Elveţia şi Klaus Birkhofer de la Universitatea Lund University din Suedia, au estimat cât de mulţi păianjeni trăiesc în prezent în şapte tipuri de biom de pe planetă. Concluzia lor: circa 25 de milioane de tone metrice. Cele mai populate de păianjeni sunt regiunile împădurite, păşunile şi zonele cu arbuşti, acestea fiind urmate de terenurile agricole, deşerturi, zone urbane şi tundre.
Oamenii de ştiinţă au utilizat ulterior două modele simple pentru a calcula numărul de insecte ce cad pradă păianjenilor din toată lumea în fiecare an. Conform extrapolărilor, între 400 şi 800 de milioane de tone de pradă este ucisă de păianjeni în fiecare an. Pentru comparaţie, oamenii de pe glob mănâncă circa 400 de milioane de tone de carne şi de peşte pe an. Balenele consumă între 280 şi 500 de milioane de tone de hrană, iar întreaga populaţie de păsări marine se hrăneşte cu aproximativ 70 de milioane de tone de peşte şi alte vietăţi marine.
Potrivit cercetătorilor, păianjenii nu sunt numai prădători importanţi, care controlează insectele dăunătoare şi bolile transmise de acestea, ce pot avea efecte economice importante, ci reprezintă şi o sursă valoroasă de hrană. Între 8.000 şi 10.000 de alţi prădători, parazitoizi şi paraziţi se hrănesc în exclusivitate cu păianjeni. În plus, aceste insecte carnivore constituie o parte importantă a dietei a circa 3.000 — 5.000 de specii de păsări.

Muzica, folosită pentru a accesa ilegal smartphone-uri şi automobile

Muzica poate fi folosită pentru a accesa ilegal smartphone-uri, computere şi panoul de bord al automobilelor, prin intermediul accelerometrelor, microcipuri care detectează mişcarea şi care sunt prezente în numeroase dispozitive electronice, potrivit unui studiu realizat recent în Statele Unite. Noul studiu a descoperit că numeroase dispozitive mobile - inclusiv smartphone-uri, laptopuri şi tablete - pot fi accesate ilegal de piraţii cibernetici atunci când proprietarii lor ascultă fişiere muzicale. Studiul, realizat de cercetători din domeniul securităţii cibernetice de la Universitatea Michigan şi Universitatea South Carolina din SUA, trage un semnal de alarmă în privinţa acestei posibilităţi alarmante, care ar putea să afecteze numeroase dispozitive electronice încorporate în automobilele moderne. Potrivit autorilor cercetării, accelerometrele - microcipuri sensibile la mişcare, prezente în multe dispozitive electronice - pot fi accesate de către hackeri cu ajutorul undelor sonore. Fişiere muzicale ”vicioase” pot fi încărcate apoi în acele dispozitive. Odată accesate ilegal, acele dispozitive, precum sistemul FitBit şi jucăriile electronice pentru automobile, pot fi manipulate pentru a devia de la setările lor originale şi, în cele din urmă, chiar pentru a prelua controlul asupra dispozitivelor în care sunt încorporate. Autorii studiului au descoperit că au putut să acceseze ilegal 75% din totalul celor 20 de microcipuri de accelerometre pe care le-au testat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.