Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un nou referendum pe tema independenţei Scoţiei

Ziarul de Vrancea
13 mar 2017 507 vizualizări
Consultarea publică ar urma să aibă loc cel mai tarziu în primăvara lui 2019

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat ieri că va cere săptămâna viitoare Parlamentului scoţian să o autorizeze organizarea unui nou referendum pe tema independenţei Scoţiei. Sturgeon a anunţat că va acţiona rapid pentru a le oferi alegătorilor scoţieni posibilitatea de a face din Scoţia o ţară independentă. Ea a declarat că, până în prezent, premierul britanic Theresa May a refuzat orice compromis cu Scoţia pe tema Brexitului. Premierul scoţian a declarat că, în opinia sa, este important ca Scoţia să ia măsuri active pentru a-şi proteja interesele, în contextul în care Regatul Unit este pregătit să-şi declanşeze ieşirea din Uniunea Europeană. Alegătorii scoţieni au respins independenţa provinciei prin referendum, în 2014, însă Sturgeon a declarat că decizia Regatului Unit de a pleca din UE a provocat o ”schimbare sau circumstanţe materiale”. Potrivit The Guardian, Sturgeon şi-a prezentat planul în vederea referendumului. Ea va continua să apere interesele Scoţiei în negocieri. Însă ea va acţiona, acum, pentru a se asigura că Scoţia are o opţiune la finalul procesului Brexitului. Ea a anunţat că va cere Parlamentului scoţian un vot asupra acestei iniţiative săptămâna viitoare.
Sturgeon a anunţat că detaliile noului referendum, inclusiv data, urmează să fie decisă de Scoţia. Ea spune că referendumul este necesar să aibă loc atunci când opţiunile vor fi mai clare decât sunt acum, dar că este în continuare posibil ca Scoţia să rămână în regatul Unit. Premierul scoţian estimează că rezultatul va fi mai clar, cel mai devreme, la toamnă.
Sturgeon a declarat că un referendum pe tema independenţei Scoţiei ar trebui să aibă loc undeva începând din toamna lui 2018 şi până în primăvara lui 2019.

Guvernul britanic strambă din nas

Un nou referendum privind independenţa Scoţiei ar provoca diviziuni şi ar putea duce la o incertitudine economică enormă în cel mai prost moment posibil pentru Marea Britanie, a declarat ulterior premierul Theresa May.
“În urmă cu puţin mai mult de doi ani, populaţia Scoţiei a votat decisiv pentru a rămâne parte a Marii Britanii, într-un referendum pe care Guvernul scoţian l-a definit drept un vot o dată la o generaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului. „Dovada arată clar că majoritatea poporului Scoţiei nu vrea un al doilea referendum pentru independenţă. Un alt referendum ar provoca diviziune şi cauza incertitudine economică enormă în cel mai prost moment posibil”, a adăugat el.

Kaczysnki: Europa cu mai multe viteze este o tentativă de a dezmembra UE

Ideea unei Europe cu mai multe viteze este numai o tentativă de a dezmembra Uniunea Europeană, a declarat ieri liderul partidului polonez de guvernare, PiS, Jaroslaw Kaczynski. “Astăzi, problema Uniunii Europene cu mai multe viteze, care este, de fapt, o spargere a unităţii sale, devine reală”, a spus Kaczynski, lideri formaţiunii eurosceptive PiS, într-o conferinţă de presă. El a mai spus că acordarea unui nou mandat la preşedinţia Consiliului European a fostului premier polonez Donald Tusk, un rival politic vechi al lui Kaczynski, a însemnat o „joi neagră” pentru UE.
Tusk, fost premier al Poloniei şi un rival vechi al actualului şef al PiS, Jaroslaw Kaczynski, a obţinut joi un nou mandat de 30 de luni la preşedinţia Consiliului European. Polonia a fost singura ţară care a votat împotrivă şi a ameninţat că, de acum, va începe să obstrucţioneze afacerile curente ale Uniunii Europene şi să “joace dur” la Bruxelles.
Guvernul polonez al partidului eurosceptic PiS a avut deja diferende cu Executivul UE, Comisia Europeană, în dosare precum statul de drept, migranţii, politica climatică şi protecţia mediului. Partidul de dreapta îl acuză pe Tusk, un politician de centru, că şi-a depăşit mandatul. Unul dintre exemple este când a criticat Guvernul de la Varşovia privind libertatea presei. În pofida disputelor Guvernului cu UE, societatea poloneză este în favoarea apartenenţei la blocul comunitar.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.