Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Disensiuni în rândul republicanilor cu privire la înlocuirea Obamacare

Ziarul de Vrancea
8 mar 2017 501 vizualizări
Mult-aşteptatul plan republican în vederea înlocuirii legii fostului preşedinte american Barack Obama cu privire la sănătate se confruntă cu opoziţia membrilor formaţiunii.

Comisii din cadrul Camerei Reprezentanţilor urmează să înceapă să se pronunţe prin vot asupra planului - care prevede abrogarea amendării celor care nu-şi cumpără asigurări de sănătate. Însă congresmeni republicani au declarat că planul merge mult prea departe ori nu merge suficient de departe. Senatorul Rand Paul a apreciat că proiectul de lege va fi ”mort de la sosire” la Senat. El şi alţi critici conservatori l-au respins drept "Obamacare 2.0" sau "Obamacare Lite". Legea cu privire la îngrijri de sănătate abordabile (Affordable Care Act), cunoscută drept Obamacare, a permis unui număr de 20 de milioane de americani neasiguraţi să-şi facă o asigurare de sănătate. Însă creşterea valorii primelor de asigurare - care a reprezentat o problemă inclusiv înainte de această lege - i-a iritat pe mulţi americani.

Care este planul republicanilor?

Proiectul, care a fost prezentat luni, va păstra unele elemente ”populare” ale legii, şi anume pe cele care le vor permite tinerilor să rămână pe asigurările părinţilor lor până la vârsta de 25 de ani şi pe cele care le interzic asigurătorilor să refuze să îi acopere pe cei cu boli preexistente. Însă textul ar urma să acopere mai puţini oameni decât cei care beneficiază de asigurare în baza Obamacare. Câţi americani vor beneficia de noua lege şi care este costul aplicării ei se va afla abia peste o săptămână. Penalizarea celor care nu cumpără asigurări va fi abrogată, însă cei care o lasă să expire riscă să le fie crescute cu 30% primele de asigurare. Proiectul de lege republican prevede, de asemenea, limitarea finanţării federale a Medicaid, care vizează persoane cu venituri mici. Aproape jumătate dintre americanii care au obţinut asigurări de sănătate în baza Obamacare le-au obţinut prin extinderea Medicaid, care ar putea fi închis în 2020, potrivit acestui proiect. Textul prevede totodată eliminarea subvenţionării asigurărilor americanilor cu cele mai modeste venituri,  înlocuite cu credite de impozit pe bază de vârstă, într-o încercare de a scădea costul primelor. Proiectul prevede, de asemenea, anularea obligării marilor angajatori de a le oferi asigurări angajaţilor lor.

Ce spun criticii

Lideri republicani încearcă să obţină susţinerea formaţiunii faţă de proiectul de lege pe care preşedintele Donald Trump l-a prezentat drept ”minunata noastră lege cu privire la îngrijirile de sănătate”. Însă patru senatori republicani au anunţat deja că textul nu-i protejează în mod adecvat pe americanii cu venituri mici, care au primit asigurări în baza Medicaid prin Obamacare. Alţi trei senatori republicani conservatori, inclusiv Paul, au sugerat că textul nu merge suficient de departe în abolirea Obamacare.
Membrii caucusului Freedom din Camera Reprezentanţilor, un grup de aproximativ 30 de reprezentanţi ai liniei dure, s-au declarat şi ei sceptici.
Preşedintele Comisiei de Supraveghere şi Reformă guvernamentală Jason Chaffetz a fost criticat extrem de dur pe reţele de socializare după ce a declarat că este necesar ca americanii să aleagă între un smartphone nou şi o asigurare de sănătate. ”Iar astfel poate că în loc să-şi ia un iPhone nou pe care vor să dea sute de dolari, poate că ar trebui să investească în propria asigurare de sănătate”, a declarat el pentru CNN. Chaffetz s-a dus ulterior la Fox News ca să-şi retragă declaraţiile. ”Poate că n-am spus-o tocmai pe atât de mieros pe cât aş fi putut s-o fac”, a declarat el.

Un proiect care nu mulţumeşte pe nimeni

Congresmenii republicani sunt în impas, comentează Anthony Zurcher de la BBC Washington. Ei şi-au petrecut ultimii şapte ani promiţând să rupă Obamacare ”din rădăcină şi creangă cu creangă”, potrivit liderului majorităţii republicane în Senat Mitch McConnell, însă este vorba doar de o demolare pe jumătate. Ei trebuie să găsească o alternativă care să-i mulţumească pe reprezentanţii liniei dure - care vor o rupere brutală de statu-quoul susţinut de democraţi -, pe moderaţi - îngrijoraţi de retragerea drepturilor alegătorilor - pe reprezentanţii duri ai liniei fiscale - care se tem de găurirea bugetului - şi, poate cel mai important, pe preşedintele Trump - care a spus în campanie că va păstra anumite elemente şi a promis o îmbunătăţire atât a asigurărilor, cât şi a serviciilor oferite. În prezent, conducerea republicană din Camera Reprezentanţilor pare să aibă un proiect de lege care nu mulţumeşte pe nimeni. Dacă democraţii rămân uniţi în opoziţia lor, ei nu au nevoie de prea mulţi republicani ca să deraieze întregul şantier.
Republicanii sunt conştienţi că trebuie să facă ceva cu asigurările de sănătate. O lipsă de acţiune va provoca altă revoltă a bazei conservatoare în alegerile din 2018, în contextul în care unii congresmeni se tem mai mult de alegerile de la jumătatea mandatului decât de cele generale. Există unii care vor fi fericiţi să dinamiteze sistemul de sănătate gestionat de Guvern şi să-şi facă griji de acest lucru mai târziu. Însă majoritatea republicanilor consideră că distrugerea nu este o soluţie, ci un început. Iar ceea ce urmează se dovedeşte a fi partea delicată.

Poate trece proiectul în Congres?

Partidul Republican deţine controlul în ambele Camere ale Congresului şi la Casa Albă după mult timp. Însă ei trebuie să acţioneze cu atenţie, deoarece Affordable Care Act este o lege populară în multe state, inclusiv în unele guvernate de republicani. Dacă republicanii pierd mai bine de 20 de membri ai caucusului lor din Camera Reprezentanţilor, textul nu va trece. Conducerea Senatului poate să-şi permită să piardă doar voturile a doi republicani ca să aibă succes în dezmembrarea Obamacare cu o majoritate simplă. Niciun democrat de la Capitoliu nu va vota pentru proiect. Membrii partidului lui Obama avertizează că noul text va lăsa mulţi americani fără asigurări.


Germania: Un tânăr s-a lăudat pe darknet că a ucis un copil

Poliţia germană caută un tânăr în vârstă de 19 ani suspectat că a ucis copilul vecinilor şi anunţă că nu au găsit încă probe cu privire la o adoua crimă, în pofida unei revendicări online. Poliţia din Bochum a confirmat ieri că o persoană care pretinde că este suspectul Marcel Hesse s-a lăudat online că a torturat şi a ucis o femeie, după ce l-a omorât pe fiul ei, în vârstă de nouă ani. Până în prezent, autorităţile germane nu au găsit probe care să susţină revendicarea, însă nu o exclud, potrivit DPA.
Hesse l-ar fi ucis pe băiat luni, iar apoi a postat pe aşa-numitul darknet - o zonă a Internetului folosită adesea pentru activităţi ilegale - poze cu el alături de cadavru. Un purtător de cuvânt al poliţiei, Dirk Sopart, a confirmat ieri că suspectul s-a lăudat cu crima, în mod anonim, pe WhatsApp.

Poliţia spaniolă a arestat un lider al grupării “mănancă şi fugi”

Poliţia spaniolă a arestat un român suspectat că este liderul unui grup care a făcut consumaţii de mii de euro la două restaurante şi a fugit fără să plătească. Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, a fost arestat în oraşul Ponferrada (nord-vest), în provincia Leon, iar poliţia caută un al doilea suspect, a anunţat Ministerul de Interne. Bărbatul arestat urmează să fie prezentat în justiţie, a precizat ministerul într-un comunicat. Poliţia a lansat o anchetă după ce un grup de peste 100 de persoane, care participa la o presupusă petrecere de botez, a făcut o consumaţie de 2.000 de euro, pe 27 februarie, la restaurantul Hotelului Carmen din Bembibre (nord), de unde a plecat fără să o plătească. ”Dansau, iar brusc au dispărut. Într-un minut, o sută de oameni au plecat”, a declarat pentru postul de radio Cadena Ser şeful restaurantului, Antonio Rodriguez. ”Ei n-au plecat în grupuri mici, nu, ei au plecat toţi o dată”. Ulterior s-a descoperit că alt restaurant, situat la aproximativ zece kilometri distanţă, în Ponferrada, a fost victima unui scenariu similar, la jumătatea lui februarie, dar grupul era mai mare, de 200 de oameni, care participau la o presupusă nuntă şi care au plecat fără să plătească o notă de 10.000-12.000 de euro. ”În ambele cazuri modul de operare a fost acelaşi”, afirmă ministerul în comunicat.
Bărbatul arestat s-a dat drept naşul copilului botezat şi tatăl ginerelui atunci când a făcut rezervările, potrivit ziarului local Diario de Leon.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.