Internațional

Oficial: Franţa şi Germania susţin ideea unei Europe cu mai multe viteze

Ziarul de Vrancea
5 feb 2017 454 vizualizări
Miniştrii de externe ai celor două state au emis un comunicat comun în care susţin că Uniunea trebuie să ia în calcul “diferitele niveluri de ambiţie ale statelor membre” n patru state din Europa Centrală au reacţionat vehement la propunerea franco-germană n se discută inclusiv despre dispariţia UE

Miniştrii de externe francez şi german, Jean-Marc Ayrault şi Sigmar Gabriel, şi-au exprimat, într-un comunicat comun, publicat ieri pe site-ul Reprezentanţei Franţei la UE, susţinerea pentru ideea unei Europe cu mai multe viteze, care poate „răspunde mai bine aşteptărilor tuturor cetăţenilor europeni”. „Fără a pune sub semnul întrebării ceea ce am realizat, trebuie să găsim şi mijloacele pentru a lua în calcul mai bine diferitele niveluri de ambiţie ale statelor membre, pentru ca Europa să răspundă mai bine aşteptărilor tuturor cetăţenilor europeni”, se arată în comunicat. Cei doi şefi ai diplomaţiei au salutat Cartea Albă prezentată miercuri de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care prezintă mai multe scenarii privind viitorul UE de după Brexit. „În condiţiile în care Uniunea Europeană trebuie să facă faţă unor ameninţări inedite, Germania şi Franţa împărtăşesc aceeaşi convingere: cea mai bună apărare a noastră şi cel mai bun atu pentru viitor este o Uniune Europeană mai puternică”, au scris cei doi oficiali. Ei au pledat pentru răspunsuri prioritare la principalele provocări cu care se confruntă blocul comunitar în prezent. Printre acestea se numără „consolidarea rolului UE în calitate de actor în politica externă în vecinătatea sa şi pe scară mondială, asigurarea securităţii concetăţenilor noştri în faţa agravării ameninţărilor externe şi interne, stabilirea unui cadru stabil şi de cooperare pentru a administra chestiunea migraţiilor şi fluxului de refugiaţi, stimularea economiei europene favorizând convergenţa economiilor noastre”. În aceste condiţii, ei au respins scenariul ca UE să devină numai o piaţă unică.

“Nu vom fi de acord niciodată cu nicio diviziune”

La polul opus, Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria au cerut ieri Uniunii Europene, într-un comunicat comun, să trateze toate statele membre egal, înainte de un summit UE la Roma, pe 25 martie, când se vor sărbători 60 de ani de la înfiinţarea blocului comunitar şi va fi analizat viitorul Europei. “Nu suntem de acord cu diviziunile din Uniunea Europeană şi nu vom fi de acord niciodată cu nicio diviziune, pentru că aceasta este cea mai simplă cale de a slăbi Europa”, a spus premierul polonez Beata Szydlo într-o conferinţă de presă, după discuţii cu premierii Slovaciei, Cehiei şi Ungariei. “Este important pentru noi ca reformele UE să se bazeze pe egalitate în interesele tuturor ţărilor membre”, a adăugat ea.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat recent că Uniunea Europeană ar trebui să permită unor ţări membre să-şi avanseze integrarea în anumite domenii, fără ca celălalte ţări europene să fie obligate să adopte acelaşi model de integrare în UE. Miercuri, el a prezentat o “Carte Albă” prin care a prezentat cinci scenarii pentru viitorul UE după Brexit, printre care şi Europa cu mai multe viteze.
Europarlamentarul S&D Victor Boştinaru a cerut marţi, într-o întâlnire cu jurnaliştii la Bruxelles, preşedintelui român să lanseze un dialog cu europarlamentarii şi cu Parlamentul naţional pentru definirea unei poziţii comune a României în privinţa propunerii proiectului Europei cu două viteze. Europarlamentarul Cristian Preda a catalogat drept ”ridicolă” atitudinea eurodeputaţilor PSD şi ALDE care acum luptă cu ”Europa cu două viteze”, dar care, atunci când s-a discutat în Parlamentul European raportul care trata această chestiune au tăcut, nu au depus nici un amendament şi nici nu le-au susţinut pe cele depuse de el şi care vizau eliminarea paragrafelor care se refereau la discriminarea statelor din afara zonei Euro.

Moscovici: Dizolvarea UE, una din variantele analizate

Comisarul european pentru Afaceri Economice, francezul Pierre Moscovici, a subliniat că cetăţenii europeni ar trebui să lanseze o dezbatere pentru a decide ce viitor vor să aibă blocul comunitar şi că una dintre variante este chiar dizolvarea acestuia, relatează Latin American Herald Tribune. „Fie putem continua mai mult sau mai puţin cum suntem acum, câte un pas mic după alt pas mic, ne putem întoarce la autorităţi naţionale mai puternice, ne putem limita la piaţa unică – sau, de ce nu, chiar să dizolvăm Europa?”, a declarat comisarul european.  Potrivit lui Moscovici, ascensiunea populismului din ultima perioadă a făcut mulţi cetăţeni să îşi pună întrebări în legătură cu Europa, ceea ce influenţează şi luptele interne din blocul comunitar. „Cred că acum depinde de cetăţeni să dezbatem, acum depinde de fiecare în parte să lupte pentru punctele sale de vedere şi să îi convingă pe ceilalţi”, a afirmat el. Comisarul a pledat pentru opţiunea unei integrări europene şi mai profunde, al cărei rezultat ar fi o mai bună protecţie pentru cetăţenii UE, o mai mare democraţie şi energie economică, mai ales în Zona Euro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.