Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Britanicii se gândesc să-i înlocuiască pe muncitorii est-europeni cu roboţi

Ziarul de Vrancea
26 feb 2017 368 vizualizări
Roboţii care pot culege fructe ar putea deveni o soluţie viabilă economic în 2019

Roboţii ar putea înlocui treptat muncitorii care lucrează în fermele din Marea Britanie, cei mai mulţi provenind din Europa de Est, în contextul în care ţara se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană, relatează The Guardian. Roboţii devin tot mai prezenţi în fermele din întreaga lume, pe măsură ce preţul lor scade, iar salariile minime acordate în sectorul agricol cresc. În acest context, autorităţile britanice se gândesc să înlocuiască muncitorii, cei mai mulţi provenind din Europa de Est, cu roboţi. Potrivit datelor statistice oficiale, comunitatea românilor din Marea Britanie număra peste 220.000 de persoane în 2016, aproape dublu faţă de 2013, având una dintre cele mai rapide creşteri. În prezent, fermele britanice folosesc pe scară largă doar aparate automate pentru mulgerea vacilor. În martie, cercetătorii britanici vor încerca să producă legume şi fructe într-o fermă din centrul Marii Britanii exclusiv cu ajutorul roboţilor. Unii producători susţin că avansul salariului minim ar putea să-i scoată din afaceri în viitor dacă nu vor găsi metode de a creşte productivitatea. În plus, deprecierea lirei sterline din ultimul an, în raport cu euro, a redus entuziasmul străinilor care lucrează în Regatul Unit. În ianuarie 2016, o liră valora 1,36 euro, iar în prezent 1,17 euro, o scădere de 14%. Fermele din Marea Britanie vor avea nevoie anual de 90.000 de lucrători sezonieri până în 2021, peste cei 250.000 de angajaţi permanenţi. Trei sferturi dintre aceştia provin în prezent din ţări ale UE, în principal din Europa de Est. În contextul deprecierii lirei sterline şi a ieşirii din UE, dacă doar unul dintre cinci lucrători decide să meargă în altă ţară, Regatul Unit va avea nevoie de alţi 50.000 de angajaţi. Totuşi, specialiştii avertizează că, în prezent, costul roboţilor performanţi care pot fi utilizaţi în mod eficient în agricultură este prea mare. Unul dintre partenerii furnizorului de fructe Hall Hunter Partnership, Harry Hull, consideră că, deşi scumpi, roboţii care pot culege fructe ar putea deveni o soluţie viabilă economic în 2019, dacă Marea Britanie iese din UE. “Dacă Theresa May va decide în 2019 că ‘asta e, sunteţi pe cont propriu’, asta ar schimba radical modul în care abordez problema. Aş avea 500 de roboţi în doi ani şi probabil aş cheltui 5 milioane de lire sterline pentru ei”, a declarat Hull. Soluţia ar putea deveni viabilă economic în contextul în care, deşi roboţii au o viteză mai mică decât lucrătorii umani, ei pot lucra non-stop. Totuşi, noile tehnologii au nevoie de investiţii importante la început, pe care nu toţi fermierii şi le-ar permite.

Londra se confruntă cu cea mai mare ameninţare teroristă după anii 1970

Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare ameninţare teroristă după anii 1970, când Armata Republicană Irlandeză a comis o serie de atacuri cu bombă, a declarat ieri şeful noului organism de supraveghere în domeniul legislaţiei privind terorismul, Max Hill. Ameninţarea la adresa oraşelor britanice cu atacuri inspirate de Statul Islamic reprezintă acum un "risc enorm", a declarat Max Hill pentru Sunday Telegraph. Potrivit lui Hill, "ar fi greşit să se facă o simplă comparaţie" între ideologia şi organizaţia Statul Islamic şi IRA, care a folosit violenţa pentru a-şi atinge obiectivul de a alunga Marea Britanie din Irlanda de Nord. "Dar în ceea ce priveşte ameninţarea pe care o reprezintă, cred că intensitatea şi frecvenţa potenţială a planificării unui complot (terorist n.r.) serios — cu atacuri fără discernământ asupra civililor nevinovaţi, indiferent de rasă sau culoare în zone metropolitane — constituie în prezent un risc enorm pe care nimeni dintre noi nu îl poate ignora", a mai declarat el ziarului menţionat. "Deci eu cred că există fără îndoială un risc semnificativ, care este cel puţin la fel de mare ca ameninţarea la adresa Londrei din anii '70, când IRA era activă" pe teritoriul britanic, a adăugat el.
Marea Britanie şi-a menţinut nivelul ameninţării teroriste la "sever" — al doilea cel mai ridicat nivel — în ultimii doi ani, ceea ce înseamnă că un atac este foarte probabil.
IRA a abandonat lupta armată pentru a pune capăt controlului britanic asupra Irlandei de Nord şi unirii acestei provincii cu Irlanda după încheierea unui acord de pace în 1998. Peste 3.600 de persoane au fost ucise, inclusiv mai mult de 1.000 de membri ai forţelor de securitate britanice, în timpul unui conflict sectar ce a început la sfârşitul anilor 1960.
Oficiali din sfera securităţii britanice au declarat în repetate rânduri că militanţi ai Statului Islamic, care pierd teren în Irak şi Siria, vor viza Marea Britanie.

Cine se trezeşte de dimineaţă mănancă mai sănătos

Ceasul biologic nu ne influenţează numai metabolismul, aşa cum au demonstrat unele studii efectuate până în prezent, ci şi alegerile alimentare pe care le facem, după cum relevă o cercetare publicată joi în jurnalul "Obesity" editat de The Obesity Society (TOS). În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au analizat date prelevate în mod aleatoriu de la aproximativ 2.000 de persoane cu scopul de a afla dacă ritmul circadian sau ceasul biologic (cronotip) le afecta alimentaţia şi ora la care luau mesele.
Cercetătorii au observat diferenţe clare în ceea ce priveşte conţinutul caloric dar şi al macronutrienţilor între cele două cronotipuri, persoanele matinale fiind înclinate să facă alegeri mai sănătoase de-a lungul zilei în comparaţie cu "păsările de noapte" care mănâncă mai puţine proteine şi consumă mai mult zahăr în prima parte a zilei, informează Science Daily. De asemenea, persoanele care se trezesc mai târziu au tendinţa de a consuma seara mai mult zahăr, grăsimi şi acizi graşi saturaţi, se mai arată în lucrare. În weekend-uri, diferenţele dintre cele două grupuri sunt şi mai accentuate, "păsările de noapte" având ore de luat masa mai neregulate în comparaţie cu persoanele matinale. În plus, oamenii care se trezesc târziu s-a observat că au un somn mai puţin odihnitor şi sunt mai puţin activi.
Acesta este primul studiu de acest fel care examinează ce şi când mănâncă persoanele care au ritmuri circadiene diferite.

În 2016, în Germania au avut loc peste 3.500 de atacuri asupra migranţilor

Forţele de securitate au înregistrat în 2016 în Germania 3.533 de atacuri la adresa refugiaţilor şi a centrelor de primire a solicitanţilor de azil, media fiind de aproape 10 atacuri pe zi, potrivit datelor difuzate ieri de Ministerul de Interne german şi preluate de grupul media Funke. În afara acestor cifre, incluse într-un răspuns scris adresat grupului parlamentar Die Linke (Stânga), Ministerul de Interne german a mai contabilizat 217 atacuri la adresa unor voluntari şi a unor organizaţii neguvernamentale care oferă asistenţă refugiaţilor. Din cele 3.533 de atacuri asupra refugiaţilor, 2.545 au avut loc în afara centrelor de primire, în timp ce aceste centre au fost ţinta a 988 de atacuri, o cifră ceva mai scăzută comparativ cu anul 2015, când s-au înregistrat 1.031 de astfel de atacuri. Potrivit bilanţului anual realizat de Ministerul de Interne de la Berlin, în 2016, Germania a primit 280.000 de solicitanţi de azil, ceea ce reprezintă o scădere cu 68% comparativ cu anul 2015, când în ţară au sosit 890.000 de oameni în căutare de refugiu.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.