Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Mii de medici se gândesc să părăsească Marea Britanie după Brexit

Ziarul de Vrancea
23 feb 2017 590 vizualizări
Circa 12.000 de medici pregătiţi în alte ţări din Europa ar putea părăsi Marea Britanie pentru că nu se mai simt bineveniţi după votul pentru Brexit, arată un studiu făcut în rândul medicilor imigranţi şi citat de The Guardian.

Circa patru din 10 medici care s-au pregătit într-un ţară din Spaţiul Economic European (cele 28 de state membre UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) iau în calcul posibilitatea de a părăsi Regatul Unit după referendumul de anul trecut, potrivit sondajului realizat de Asociaţia Medicală Britanică (BMA). Din totalul de 1.193 de medici întrebaţi, 500 (42%) au spus că se gândesc să plece din ţară, 309 (26%) au răspuns că vor să rămână în Regatul Unit, 278 (23%) nu sunt siguri deocamdată, iar 106 nu au răspuns. “Aceştia sunt oameni care lucrează în spitalele noastre şi în clinicile noastre, care au grijă de pacienţii vulnerabili din comunitate şi fac cercetări medicale vitale pentru a ajuta la salvarea de vieţi. Mulţi şi-au dedicat ani de muncă serviciilor medicale din Marea Britanie, deci este îngrijorător că atât de mulţi se gândesc să plece”, a subliniat preşedintele BMA, medicul Mark Porter. Datele reprezintă un semnal de alarmă în legătură cu “dezastrul” iminent în domeniul medical şi cu un exod al medicilor ce ar putea exacerba deficitul deja semnificativ de personal din spitalelel de stat. Potrivit Consiliului Medical General, ce reglementează profesia medicală, arată că, în total, în Regatul Unit sunt 280.932 de medici. Dintre aceştia, 177.912 (63%) au fost pregătiţi în Marea Britanie, 30.733 (11%) sunt calificaţi într-o altă ţară din Spaţiul Economic European, iar 72.287 (26%) sunt din alte ţări din lume.

Papa Francisc: Mai bine să fii ateu decât un catolic ipocrit

Papa Francisc a sugerat ieri după-amiază că este ”mai bine să fii ateu decât unul dintre catolicii ipocriţi care trăiesc o viaţă dublă”, lansând o nouă critică dură la adresa Bisericii. ”Este scandalos să spui un lucru şi să faci altceva. Asta este o viaţă dublă. Sunt acei oameni care spun «eu sunt foarte catolic, merg întotdeauna la liturghie şi aparţin de asociaţia asta şi de cealaltă»”, a declarat suveranul pontif de la Vatican. Papa Francisc a precizat că oamenii care se comportă într-un asemenea mod are trebui să spună şi că ”viaţa mea nu este a unui creştin, nu-i plătesc bine pe angajaţii mei, exploatez oamenii, fac afaceri murdare, spăl bani, am o viaţă dublă”.
De asemenea, papa a declarat că această situaţie se aplică pentru un număr mare de credincioşi catolici. ”Sunt mulţi mulţi catolici ce trăiesc aşa şi generează scandaluri. Cât de des i-am auzit pe oameni spunând că dacă o persoană este catolică atunci este mai bună decât un ateu”, a spus Francisc. În ultimii patru ani, papa le-a spus adeseori catolicilor să acţioneze aşa cum le spune religia. În comentarii adeseori spontane şi neaşteptate, suveranul pontif a condamnat abuzurile sexuale comise de preoţii catolici împotriva unor copii, susţinând că este vorba de o ”liturghie satanică”, şi a precizat că acei mafioţi catolici ar trebuie să se auto-excomunice din Biserica Catolică. De asemenea, papa a precizat la scurt timp după alegerea sa că ateii ar trebui să fie văzuţi ca oameni buni, atât timp cât fac bine.

Forţele de securitate irakiene au cucerit aeroportul Mosul

Forţele de securitate irakiene au cucerit aeroportul Mosul, o parte cheie din ofensiva Guvernului penru a elibera vestul Mosulului de sub controlul organizaţiei teroriste Statul Islamic. Operaţiunea a durat patru ore. Statul Islamic a lansat obuze de mortieră în aeroport din oraş, după ce a pierdut teren în faţ armatei. Pista a fost distrusă, însă aeroportul este în continuare un obiectiv cu valoare strategică, pentru că permite stabilirea de rute prin sud către vestul Mosulului. De asemenea, jihadiştii au intrat într-o bază militară din apropiere, în cursul luptelor, a declarat un purtător de cuvânt al armatei. Forţele irakiene, susţinute de SUA, au început duminică să avanseze spre aeroportul din Mosul, prima ţintă a ofensivei de eliberare a vestului oraşului aflat încă sub controlul organizaţiei teroriste Statul Islamic.
Oamenii legii au capturat mai multe sate şi o centrală electrică în primele ore ale ofensivei. Mai mulţi militanţi, inclusiv lunetişti, au fost ucişi, au anunţat autorităţile. Peste 160.000 de oameni şi-au părăsit locuinţele din şi din jurul Mosulului. Forţele guvernamentale au recucerit luna trecută estul oraşului, ultimul fief important al ISIS în Irak. Însă partea de vest, cu străzi înguste şi şerpuite, s-a dovedit o provocare mai mare. Potrivit BBC, reducerea la minimum a numărului de victime civile şi evitarea recuceririi fiefului ISIS sunt considerate cheie pentru a recâştiga încrederea populaţiei din toată ţara. Experţii avertizează că vestul Mosulului, deşi mai mic decât estul, este mai dens populat şi include cartiere considerate pro-ISIS.
La sfârşitul lunii ianuarie, ONU a afirmat că aproape jumătate dintre victimele de la Mosul sunt civili. Cel puţin 1.096 au fost ucişi, iar 694 au fost răniţi în provincia Nineveh de la începutul lui octombrie.

Poroşenko: Ucraina ar putea fi invadată de armata rusă prin Transnistria

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat că riscul unei invazii militare în Ucraina persistă şi că atacul ar putea fi lansat din Transnistria.
„Ameninţarea privind agresiunea la scară largă a Rusiei faţă de Ucraina nu a dispărut nicăieri. Această ameninţare vine nu doar din zonele necontrolate din Donbas, această ameninţare vine de pe linia întregii frontiere a Rusiei, şi chiar de mai aproape”, a declarat Poroşenko în marja unei reuniuni operative a Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
„Contingentul militar al Rusiei dislocat la graniţa de sud-vest, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, necontrolată de Chişinău, poate fi folosit în orice moment pentru un atac asupra noastră şi ameninţă graniţele noastre”, a subliniat el.  Potrivit preşedintelui ucrainean, Federaţia Rusă a dislocat în apropiere de graniţa cu Ucraina un contingent de 50.000 de oameni. „Aproximativ 470 de tancuri, peste 1,700 de blindate, aproximativ 390 de sisteme de artilerie şi 220 de sisteme de foc, sute de elicoptere şi 24 de nave de război”, a declarat preşedintele ucrainean. „Ruşii dezvoltă noi baze militare, le modernizează pe cele vechi şi reabilitează alte obiecte ale infrastructurii militare. Nu avem nicio garanţie că toate acestea nu vor fi puse într-o zi împotriva noastră”, a atras el atenţia.

Rata de aprobare a lui Trump este la cel mai scăzut nivel istoric

Rata de aprobare a acţiunilor noului preşedinte american, Donald Trump, este la cel mai scăzut nivel istoric, însă liderul de la Casa Albă îşi păstrează susţinerea bazei republicane, arată două sondaje date publicităţii miercuri.
Potrivit unui studiu al Universităţii Quinnipiac, după patru săptămâni la putere, numai 38% dintre alegători consideră că Donald Trump face o treabă bună, faţă de 55% care îi critică acţiunile. Acesta date sunt aproape fără precedent atât de devreme în mandatul prezidenţial. Mai mult decât atât, 63% dintre alegători consideră că miliardarul new-yorkez nu este suficient de ponderat, iar 55% sunt de părere că nu este onest. Pentru orice politician tradiţional, astfel de cifre ar fi catastrofale şi i-ar face chiar şi pe aliaţii săi politici să se distanţeze de el.
Mulţi se gândesc deja la alegerile legislative din 2018, care vor fi un adevărat test pentru aleşii republicani în funcţie. Aceste alegeri de la jumătatea mandatului sunt percepute adesea drept un referendum privind acţiunile preşedintelui, iar democraţii visează deja să recâştige 24 de mandate şi, implicit, controlul asupra Camerei Reprezentanţilor. Un astfel de scenariu ar marca o lovitură dură dată agendei politice a lui Trump.
În aceste condiţii, aleşii republicani sunt prinşi între un preşedinte nepopular şi oprobiul public. Însă, dacă i se opun preşedintelui, vor fi, cu siguranţă, atacaţi pe Twitter de magnatul imobiliar şi, mai rău decât atât, este posibil ca un candidat “trumpist” să încerce să le blocheze drumul la următoarele alegeri. Mai mult, un sondaj publicat de Pew Research Center arată că alegătorii republicani sunt în continuare dispuşi să îl susţină pe Donald Trump în cazul unui conflict cu aleşii republicani din Congres. “Puţin mai mult de jumătate dintre republicani şi dintre cei care se declară apropiaţi ai partidului (52%) afirmă că, dacă Trump şi liderii republicani din Congres nu sunt de acord într-un dosar, ar fi mai degrabă înclinaţi să aibă încredere în Trump”, precizează Pew Center.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.