Internațional

Fosila unei reptile revoluţionează teoria evoluţionistă

Ziarul de Vrancea
2 feb 2017 660 vizualizări
O fosilă neobişnuită descoperită în sud-vestul Chinei, ce înfăţişează o reptilă marină cu gâtul foarte lung şi purtând un embrion în pântece - care a trăit cu milioane de ani înaintea dinozaurilor - demonstrează că această creatură năştea pui vii, nu depunea ouă, au anunţat marţi oamenii de ştiinţă chinezi.

Cercetătorii au declarat că fosila neobişnuitei reptile ce se hrănea cu peşti, numită Dinocephalosaurus, care a trăit în urmă cu circa 245 de milioane de ani, modifică datele cunoscute până acum cu privire la evoluţia sistemului reproducător al vertebratelor. Mamiferele şi unele reptile, inclusiv anumite specii de şerpi şi şopârle, sunt vivipare, acest lucru însemnând că dau naştere la pui vii. Dinocephalosaurus este primul membru al unui grup larg de vertebrate numit Archosauromorpha ce include păsări, crocodili, dinozauri şi reptile zburătoare dispărute, precum pterozaurul, despre care se ştie că era vivipar, potrivit paleontologului Jun Liu de la Universitatea de Tehnologie Hefei din China.
Animalul avea unul dintre cele mai lungi gâturi comparativ cu dimensiunile corpului dintre toate vieţuitoarele care au trăit vreodată.  Corpul acestei creaturi era similar cu cel al plesiozaurului — altă reptilă marină vivipară cu gâtul lung, asemănătoare cu creatura legendară cunoscută drept Monstrul din Loch Ness — care a trăit în perioada dinozaurilor.
Faptul că Dinocephalosaurus nu depunea ouă îi oferea un avantaj, susţin cercetătorii. Deoarece era o creatură în totalitate marină nu era nevoită să părăsească oceanul pentru a depune ouăle pe uscat, aşa cum fac ţestoasele din ziua de azi, ale căror ouă sunt expuse prădătorilor.
O altă curiozitate în ceea ce priveşte această reptilă străveche este faptul că sexul embrionilor săi era determinat la nivel genetic, aşa cum se întâmplă la mamifere şi păsări, nu ca la unele reptile, precum crocodilii şi ţestoasele, în cazul cărora sexul urmaşilor este stabilit de temperatura din mediul de incubare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.