Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Regimul sirian, acuzat că a spanzurat în secret peste 13.000 de deţinuţi

Ziarul de Vrancea
7 feb 2017 449 vizualizări
Amnesty International a acuzat ieri dimineaţa că un penitenciar militar autorizat la cel mai înalt nivel al conducerii siriene a dus la capăt în ultimii şase ani o ”campanie monstruoasă” de atrocităţi secrete, inclusiv spânzurarea în masă a peste 13.000 de persoane.

Aceste spânzurări în masă au avut loc în cadrul unei ”campanii de execuţii extrajudiciare” coordonată direct de către reprezentanţii preşedintelui Bashar al-Assad la închisoarea Saydnaya din apropiere de Damasc. Gardienii asistau săptămânal - uneori chiar de două ori pe săptămână - la spânzurarea simultană a peste 50 de prizonieri, cei mai mulţi dintre aceştia fiind disidenţi şi oponenţi ai regimului Assad.
Până la 13.000 de deţinuţi au fost executaţi în perioada 2011-2015 la închisoarea Saydnaya. De asemenea, cei mai mulţi erau condamnaţi de instanţe militare în urma unor mărturii forţate şi a unor procese grăbite, potrivit raportului ”Abatorul uman: spânzurări în masă şi exterminare la închisoarea Saydnaya”. Amnesty International a documentat cazuri de ”tortură repetată, precum şi de privare sistematică a accesului la hrană, apă, medicamente şi îngrijire medicală”, precizând că aceste practici pot fi catalogate drept crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Universitatea Harvard a strâns o sumă record din donaţii în 2016

Universitatea Harvard a strâns 1,2 miliarde de dolari din donaţiile primite în anul fiscal 2016, stabilind un nou record pentru această instituţie de învăţământ superior din Statele Unite. Universităţile din Statele Unite au atras împreună donaţii de 41 de miliarde de dolari în anul fiscal 2016, a anunţat ieri Council for Aid to Education. Universitatea Stanford a ocupat locul al doilea în topul universităţilor americane cu donaţii de 951 de milioane de dolari. Universitatea Southern California a ocupat locul al treilea, cu donaţii de 667 de milioane de dolari. Pe locurile următoare s-au clasat Johns Hopkins University (657 milioane de dolari), University of California-San Francisco (596 milioane de dolari) şi Universitatea Cornell (588 milioane de dolari). A fost pentru a doua oară când Harvard a învins Stanford în ultimii 12 ani în cursa de strângere de fonduri la care participă instituţiile de învăţământ superior din Statele Unite. Totalul de 41 de miliarde de dolari reprezintă o scădere cu aproximativ 2% faţă de totalul din anul precedent.  Primele 20 de universităţi din topul 2016 au acumulat împreună 27% din totalul donaţiilor.

Utilizarea ţigărilor electronice, mult mai sigură decât fumatul tradiţional

Ţigările electronice sunt mult mai sigure şi mai puţin toxice decât cele tradiţionale, cu tutun, potrivit concluziilor unui studiu publicat luni, care a analizat nivelurile de substanţe periculoase şi cauzatoare de cancer din organism. O echipă de oameni de ştiinţă a descoperit că persoanele care au trecut de la fumatul ţigărilor obişnuite la cele electronice sau au apelat, pentru cel puţin şase luni, la metodele terapiei de înlocuire a nicotinei (Nicotine Replacement Therapy — NRT), precum guma de mestecat sau plasturii, au avut niveluri mult mai scăzute de toxine în salivă şi urină decât cele care au continuat să fumeze. "Studiul nostru se adaugă dovezilor existente care demonstrează că ţigările electronice şi NRT sunt mult mai sigure decât fumatul şi sugerează că există un risc foarte mic asociat cu utilizarea lor pe termen lung”, a declarat Lion Shahab, specialist în epidemiologie şi sănătate publică la Colegiul Universitar Londra, autorul principal al lucrării.
Vânzările de ţigări electronice, care încălzesc lichidul cu nicotină şi îl transformă în vapori, au înregistrat o creştere ajungând la o piaţă de 8 miliarde de dolari, conform Euromonitor International — de trei ori mai mult decât produsele NRT. Acestea sunt, însă, încă depăşite de piaţa de tutun, estimată de Euromonitor la circa 700 de miliarde de dolari.
Mulţi experţi în sănătate consideră că ţigările electronice, care nu conţin tutun, reprezintă o alternativă la fumat, cu riscuri mai mici pentru sănătatea publică. Însă, unii pun la îndoială siguranţa lor pe termen lung şi speculează că acestea i-ar putea ademeni să se apuce de fumat chiar şi pe cei care iniţial nu erau atraşi de acest obicei.

Cel puţin 19 morţi într-un atentat sinucigaş la Curtea Supremă de la Kabul

Cel puţin 19 persoane au fost ucise şi alte 41 au fost rănite într-un atentat sinucigaş care a vizat ieri angajaţii Curţii Supreme de la Kabul, potrivit unui bilanţ provizoriu al Ministerului Sănătăţii. Un “kamikaze pe jos şi-a detonat încărcătura în parcare”, la ora la care angajaţii Curţii Supreme plecau de la birou, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Najibullah Danish. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Afganistan, Waheed Majroh, majoritatea victimelor sunt angajaţi ai instanţei aflate în apropiere de Ambasada SUA. Accesul în zonă a fost oprit de forţele de ordine, iar numeroase ambulanţe şi maşini de pompieri au fost trimise la faţa locului. Ultimul atentat de amploare de la Kabul a avut loc pe 10 ianuarie şi a vizat o anexă a Parlamentului. Treizeci şi opt de oameni au fost ucişi în atac.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.