Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATONALE:Kremlinul vrea ca Fox News să îşi ceară scuze, după ce un jurnalist l-a numit pe Putin "asasin"

Ziarul de Vrancea
6 feb 2017 499 vizualizări
Kremlinul a anunţat ieri că vrea ca postul de televiziune Fox News să îşi ceară scuze pentru comentariile “inacceptabile” făcute de unul dintre prezentatorii săi despre preşedintele rus Vladimir Putin, pe care l-a numit “asasin”, în cursul unui interviu cu noul lider de la Casa Albă, Donald Trump.

“Considerăm astfel de cuvinte din partea companiei Fox TV inacceptabile şi insultătoare şi, sincer vorbind, am prefera să primim scuze din partea unei companii de televiziune atât de respectate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o teleconferinţă cu jurnaliştii. Fox News nu a reacţionat pană ieri seară la cerere şi nu a comentat incidentul.
Jurnalistul Bill O'Reilly a încercat să îl determine pe preşedintele american să explice mai pe larg de ce îl respectă pe omologul său rus. O’Reilly nu a precizat pe cine consideră că a omorât Putin. ”Îl respect. Bine, eu respect foarte mulţi oameni, dar asta nu înseamnă că mă voi înţelege cu ei”, a declarat preşedintele american într-un interviu pentru Bill O'Reilly de la Fox News. De asemenea, miliardarul republican a evitat să condamne asasinarea unor jurnalişti şi disidenţi din Rusia la posibila comandă politică a Kremlinului. Republicanii i-au cerut deja preşedintelui american să se distanţeze de Vladimir Putin. Însă, se pare că asemenea apeluri nu au avut niciun impact asupra liderului Statelor Unite.
În timpul campaniei electorale, miliardarul republican a refuzat să-l condamne pe liderul rus, precizând că este în interesul Statelor Unite dezvoltarea unor relaţii mai bune cu Kremlinul.

Afganistan: Avalanşe masive care au îngropat sate întregi

Peste 106 persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele zile, iar alte câteva zeci au fost rănite, ca urmare a ninsorilor abundente şi a avalanşelor care au îngropat sate întregi la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan. De asemenea, 53 de persoane au murit într-un singur incident, după ce o avalanşă a îngropat un sat din provincia nord-estică Nuristan. Alte nouă persoane şi-au pierdut viaţa într-o avalanşă produsă în localitatea pakistaneză Chitral.
Zeci de case au fost complet distruse, iar persoanele care au supravieţuit avalanşei iniţiale au murit de frig, uneori fiind chiar blocate în maşini. ”Avalanşele au îngropat complet două sate”, a declarat purtătorul de cuvânt al unui ministru din provincia Nuristan. De asemenea, avalanşe puternice s-au produs şi în provincia Badakhshan. Autorităţile afgane au trimis două elicoptere pentru a căuta supravieţuitori şi a livra ajutoare în zonele afectate, precum şi unde drumurile au fost blocate. Între timp, aeroportul internaţional a fost închis în metropola Kabul. Poliţiştii au tractat aproximativ 250 de autovehicule blocate pe autostrada Kabul-Kandahar.
Însă, cel puţin doi şoferi blocaţi au murit din cauza hipotermiei. Autorităţile afgane avertizează că există toţi factorii necesari pentru producerea unor noi avalanşe.

Australia: 7% din preoţii catolici, acuzaţi de pedofilie

Autorităţile australiene au descoperit în urma unei investigaţii că până la 7% din preoţii catolici au fost acuzaţi de comiterea unor abuzuri sexuale asupra copiilor în perioada 1950-2010, însă aceste fapte ”şocante” nu au fost niciodată investigate, deşi autorităţile religioase aveau rapoarte complete despre preoţii problematici, transmite France Presse.
Comisia Regală a Răspunsului Instituţional pentru Abuzarea Sexuală a Copiilor a primit informaţii despre 4.444 de presupuse incidente de pedofilie raportate autorităţilor religioase în ultima jumătate de veac, iar în unele episcopii până la 15% din preoţii erau vizaţi de asemenea acuzaţii.
Australia a cerut în urmă cu cinci ani lansarea unei investigaţii de către Comisia Regală cu privire la abuzurile sexuale comise în Biserica Catolică.
”Aceste poveşti erau similare. Copiii erau ignoraţi sau, chiar mari rău, pedepsiţi. Acuzaţiile nu erau niciodată investigate. Preoţii erau mutaţi. Membrii parohiei, în care ajungeau preoţii, nu ştiau nimic despre acuzaţii. Documentele nu erau păstrate sau erau distruse. Păstrarea secretelor era extrem de importantă”, a declarat Gail Gurness, o avocată din Comisia Regală. Vârsta medie a victimelor era 10-11 ani, iar preoţii catolici vizau atât fete cât şi băieţi.  Membrii comisiei au discutat cu mii de supravieţuitori şi au ascultat mărturiile copiilor abuzaţi în biserici, orfelinate, cluburi sportive sau şcoli.

Eşec al unui proiect privind curăţirea orbitei terestre de deşeuri spaţiale

O misiune experimentală japoneză de curăţare a deşeurilor spaţiale, menită să contribuie la ameliorarea tehnicilor de asanare a orbitei terestre, a eşuat, au anunţat ieri responsabilii de proiect. Peste 100 de milioane de deşeuri de diverse facturi s-ar afla pe orbita Pământului, printre care fragmente de vechi sateliţi sau de rachete purtătoare, prezentând un risc pentru viitorul explorării spaţiului.
Trimisă în decembrie anul trecut, o navă de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI) a fost echipată cu o coardă de circa 700 de metri care urma să fie desfăşurată la finalul misiunii de aprovizionare pentru a efectua un test. În practică, această tijă electrodinamică, formată din fire de oţel şi aluminiu, ar fi trebuit, datorită efectelor electromagnetice, să deplaseze deşeurile, să le facă să încetinească şi să coboare în orbite tot mai apropiate de Terra şi să sfârşească prin a ajunge în atmosferă şi a fi distruse. "Credem că această coardă nu s-a desfăşurat", a declarat presei cercetătorul Koichi Inoue, responsabil de proiect. "Este bineînţeles decepţionant să constatăm că am încheiat misiunea fără a ne atinge unul dintre principalele obiective", a declarat el.
Acest experiment ar fi trebuit să fie punctul de plecare pentru desfăşurarea ulterioară a unei coarde şi mai mari, cu o lungime între 5.000 şi 10.000 de metri, pentru a curăţa eficient spaţiul pe orbita Pământului.

Exerciţiul fizic nu este un factor definitoriu pentru slăbit

O cercetare realizată de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Loyola din Chicago pe tineri din Statele Unite şi din alte patru ţări a descoperit că activitatea fizică sau sedentarismul nu sunt factori esenţiali în ceea ce priveşte creşterea în greutate, informează Science Daily. "Rezultatele studiului nostru indică faptul că activitatea fizică ar putea să nu ne protejeze de îngrăşare", susţine autoarea principală a lucrării, dr. Lara R. Dugas, profesor-asistent în cadrul universităţii amintite. Activitatea sportivă are numeroase beneficii dovedite asupra sănătăţii, de la reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet şi cancer până la îmbunătăţirea stării mentale şi menţinerea bunei dispoziţii. Persoanele active tind să aibă o sănătate mai bună şi să trăiască mai mult. Însă, chiar dacă ajută la arderea caloriilor, exerciţiile fizice cresc apetitul, iar oamenii pot manifesta tendinţa de a mânca mai mult sau de a fi mai puţin active în restul timpului, atrag atenţia specialiştii. Potrivit unor experţi, declinul activităţilor fizie, în special la locul de muncă, reprezintă un factor esenţial al epidemiei de obezitate. Însă, cercetarea recentă efectuată la Loyola, ce a monitorizat exerciţiile fizice ale subiecţilor, nu a descoperit nici o asociere semnificativă între creşterea în greutate şi activitatea fizică.

Marile companii high-tech denunţă în justiţie decretul lui Trump

Zeci de companii de high-tech , între care Facebook, Google, Microsoft şi Twitter, au depus o cerere în justiţie împotriva ordinului dat de preşedintele SUA Donald Trump prin care se limitează imigraţia din ţări considerate cu risc de către preşedinte. Acest document, depus în noaptea de duminică spre luni la o Curte de Apel, precizează că decretul prezidenţial american are drept consecinţă “producerea de pagube semnificative comerţului american, inovării şi creşterii” în mediul de afaceri.
Printr-un ordin executiv, Donald Trump a suspendat pentru o perioadă de patru luni admiterea de refugiaţi în Statele Unite şi a interzis temporar, timp de trei luni, sosirea cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.

Record de victime în rândul civililor afgani în 2016

Aproximativ 11.500 de civili afgani au fost ucişi sau răniţi în 2016, dintre care o treime copii, acesta fiind cel mai sângeros bilanţ înregistrat de la începerea acestei evaluări anuale, în 2009, a anunţat ieri Misiunea de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (Manua). Peste 3.500 de copii figurează printre victime, un bilanţ în creştere cu 24 % în decurs de un an şi cauzat în parte de luptele dintre forţele guvernamentale şi insurgenţi precum şi de muniţiile neexplodate abandonate de beligeranţi, a precizat Misiunea. “Între 1 ianuarie şi 31 decembrie 2016, Manua a înregistrat 11.418 victime civile (4.498 morţi şi 7.920 răniţi)”, o creştere generală de 3% (^6% în ceea ce priveşte răniţii). Martoră a degradării generale a securităţii în ţară, unde conflictul a cuprins 34 de provincii, “Manua a înregistrat un număr record de victime în luptele de la sol, atacuri sinucigaşe şi explozibili abandonaţi precum şi cel mai grav bilanţ pentru victimele operaţiunilor aeriene din 2009”, a subliniat directoarea pentru Drepturile omului din cadrul Misiunii, Danielle Bell.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.