Internațional

În caz de criză vom fi nevoiţI să tăiem din nou salarii şI pensii

Ziarul de Vrancea
3 feb 2017 2214 vizualizări
Consiliul Fiscal sugerează că România va fi obligată să ia din nou măsuri de tăieri de cheltuieli la următoarea criză

Consiliul Fiscal sugerează, în raportul privind proiectul de buget pe 2017, publicat vineri, că majorarea deficitului bugetar la limita de 3% din produsul intern brut (PIB) într-o perioadă când economia creşte oricum va lăsa România fără nicio marjă fiscală şi bugetară la următoarea criză economică, astfel că singura soluţie va fi luarea unor măsuri dure de tăieri de cheltuieli, aşa cum a fost cazul în 2010. Instituţia avertizează că majorarea deficitului bugetar la plafonul de 3% din PIB, în condiţiile în care economia creşte oricum într-un ritm semnificativ, "este departe de a fi o situaţie benignă". "O astfel de situaţie corespunde unei politici fiscale prociclice, ce apasă pe acceleraţie în faza de expansiune a ciclului economic (când economia ar creşte oricum cu rate ridicate) şi este aflată în imposibilitatea de a o stimula – din lipsa spaţiului fiscal – în eventualitatea (inevitabilă) a reversării ciclului economic (în viitor), creând chiar premisele necesităţii adoptării de măsuri de ajustare structurală în condiţii de recesiune (o experienţă prin care România a trecut, de altfel, nu cu mult timp în urmă)", arată Consiliul Fiscal. Instituţia consideră că bugetul pe 2017 este nerealist atât pe partea de cheltuieli, cât şi pe cea de venituri, astfel că Guvernul va fi obligat să rectifice bugetul pe parcursul anului, în sensul reducerii cheltuielilor, pentru a se încadra în plafonul de 3% din PIB. "Consiliul fiscal identifică o subdimensionare potenţială semnificativă a unor agregate bugetare cu caracter nediscreţionar şi, în concluzie, apreciază drept probabilă necesitatea adoptării unor măsuri corective de natura veniturilor ori a cheltuielilor în vederea evitării depăşirii pragului de 3% din PIB pe parcursul execuţiei bugetare în anul 2017", arată înstituţia. Bugetul pe 2017 prevede venituri totale de  254,7 miliarde lei (31,2% din PIB) şi cheltuieli totale de 278,8 miliarde lei (34,2% din PIB), în creştere semnificativă faţă de nivelurile înregistrate în execuţia anului anterior. În 2016, statul a avut venituri totale de 223,7 miliarde lei (29,5% din PIB, cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană) şi a cheltuit 242 miliarde lei (31,9% din PIB).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.