Internațional

Tensiuni între ambasadorul rus şi noua ambasadoare a SUA la ONU

Ziarul de Vrancea
3 feb 2017 917 vizualizări
Poziţia tranşantă a părţii americane i-a înfuriat pe ruşi, care sperau la o dezgheţare a relaţiilor după învestirea preşedintelui Donal Trump

Reprezentantul permanent al Rusiei la Naţiunile Unite, Vitali Ciurkin, a trebuit să constate joi că poziţia SUA în privinţa Crimeii - peninsula ucraineană anexată în martie 2014 de Rusia - şi a sancţiunilor a rămas neschimbată, după instalarea noii administraţii a preşedintelui Donald Trump la Washington, conform relatărilor presei ruse. Nikki Haley, noua ambasadoare a SUA la ONU, a exclus orice anulare sau relaxare a sancţiunilor în vigoare împotriva Rusiei până când aceasta îşi menţine controlul asupra Crimeii. Sancţiunile împotriva Rusiei rămân în vigoare "până când Rusia nu va reda Ucrainei controlul asupra peninsulei Crimeea", a insistat Nikki Haley în faţa Consiliului de Securitate.
Ambasadoarea SUA, care şi-a prezentat scrisoarea de acreditare săptămâna trecută, a declarat că este "regretabil" că în primul său discurs în faţa Consiliului de Securitate trebuie să "condamne acţiunile agresive ale Rusiei", scrie presa americană. "Ne dorim relaţii mai bune cu Rusia, însă situaţia nefericită din estul Ucrainei ne cere să condamnăm cu mare claritate şi hotărâre acţiunile Rusiei", a spus Haley, citată de ABC News. "Violenţele trebuie să înceteze."

“Statele Unite sunt de partea poporului ucrainean”

Kyiv Post a publicat în întregime discursul ambasadoarei americane, fără a-l cita pe Ciurkin. "Statele Unite sunt de partea poporului ucrainean care suferă de aproape trei ani sub ocupaţia şi intervenţia militară rusă", a mai declarat fosta guvernatoare din Carolina de Sud. "Atâta timp cât Rusia şi separatiştii pe care îi sprijină ea nu vor respecta suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, criza va continua", a spus aceasta.
În replică, Ciurkin, citat de RIA Novosti, a invocat Constituţia SUA. "În acest sens, să ne amintim că în Constituţia Statelor Unite există cuvinte istorice atât de minunate: "Noi poporul!". Iar "poporul Crimeii şi-a exprimat destul de clar voinţa în acest sens în cadrul unui referendum. 93% din populaţie a votat în favoarea reunificării cu Rusia", a spus Ciurkin.
La declaraţia reprezentantului Londrei, Matthew Rycroft, care a atribuit Moscovei responsabilitatea pentru criza actuală din Ucraina, Ciurkin a răspuns că "Marea Britanie ar trebui să retrocedeze partea anexată a Ciprului, Insulele Falkland, Gibraltar şi alte teritorii pentru a-şi uşura conştiinţa".
Conducerea Rusiei insistă că locuitorii Crimeii, pe cale democratică şi în deplină conformitate cu legislaţia internaţională şi Carta ONU, au votat în favoarea reunificării cu Federaţia Rusă. Potrivit preşedintelui rus, Vladimir Putin, problema Crimeii a fost "închisă definitiv", notează RIA Novosti.
Această primă intervenţie a ambasadoarei SUA era aşteptată cu nerăbdare pentru a vedea care va fi atitudinea administraţiei Trump pe ansamblu faţă de Rusia, în timp ce noul preşedinte american s-a arătat foarte conciliant faţă de Moscova şi preşedintele Putin.
Relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat brusc sub preşedinţia lui Barack Obama, după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, dar şi după intervenţia militară rusă în Siria, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad. Donald Trump şi Vladimir Putin au promis să îmbunătăţească relaţiile, în timpul unei convorbiri telefonice sâmbăta trecută. Conform comunicatelor oficiale de la Moscova şi Washington, în cadrul acestei discuţii problema foarte sensibilă a sancţiunilor economice a fost evitată.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.