Internațional

În Italia, după graţiere, numărul infracţiunilor a crescut de trei ori

Ziarul de Vrancea
27 ian 2017 1708 vizualizări
In Romania recidiva este mai mare decat în peninsulă, arată reprezentanţii APADOR-CH n

Ordonanţele pe Justiţie pe care vrea să le dea guvernul lui Sorin Grindeanu continuă să stârnească scandal şi controverse. Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki atrage atenţia că ordonţa de urgenţă privind graţierea, promovată de PSD, nu este benefică în niciun fel României. Avocatul Nicoleta Popescu a exemplificat că, în Italia, după graţiere, numărul infracţiunilor s-a triplat. De asemenea, de această ordonanţă ar beneficia şi criminalii, pedofilii, traficanţii de persoane şi de droguri şi cei care au săvârşit crime împotriva umanităţii.
„Cel mai aflomerat sistem penitenciar este de 148%, al Ungariei. Franţa are supraalomerare de 113%, România de 103%. În nicun caz nu putem discuta despre urgenţă”, a declarat ea pentru Digi 24. „A veni cu o măsura de graţiere nu e soluţia. S-a demonstrat că această soluţie pe termen scurt nu produce efecte care să ducă la decongestonarea sistemului. În Italia s-a dovedit că recidiva a fost de 50%, a crescut de trei ori numărul infracţiunilor. În România, recidiva e de 75%. După o anumită perioadă, 75% se vor întoarce în penitenciar prin fapte noi penale”, a spus Nicoleta Popescu. În ceea ce priveşte afirmaţia lui Liviu Dragnea, că România va fi amendată cu 80 de milioane de euro, avocatul APADOR-CH a spus că „oamenii trebuie să înţeleagă că România nu va suferi nicio amendă, nu vom plăti despăgubiri dacă nu-i vom elibera”.

Ambasadorul Marii Britanii despre graţiere: Închisori private sau brăţări electronice

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a declarat, vineri, la Alba Iulia, întrebat ce părere are despre proiectul privind graţierea, că Guvernul Marii Britanii este dispus să împărtăşească Guvernului României din experienţa în ceea ce priveşte suprapopularea închisorilor precizând că în ţara sa au fost adoptate soluţii diferite precum închisorile private sau brăţările electronice ca alternative pentru detenţie. "Este o problemă reală aici în ceea ce priveşte populaţia din închisori care este mai mare decât capacitatea. Guvernul britanic este gata să lucreze cu Guvernul României privind o schimbare de experienţă în această privinţă. În Marea Britanie, am avut aceleaşi probleme”, a spus ambasadorul. El a adăugat că în ţara sa au fost adoptate soluţii diferite faţă de cele pe care ar dori să le adopte România şi a dat exemplu închisorile private sau brăţările electronice ca alternative pentru detenţie. "În ceea ce priveşte Marea Britanie, avem o colaborare de lungă durată cu Ministerul Justiţiei şi cu instituţiile de justiţie şi poliţie din România şi suntem absolut gata să schimbăm experienţa noastră. De exemplu, Ministerul Justiţiei a explicat că este o problemă aici în ceea ce priveşte populaţia din închisori care este mai mare decât capacitatea. Este o problemă nu numai pentru România. În Marea Britanie am adoptat soluţii diferite, de exemplu închisori private sau alternative pentru închisori, brăţările electronice. Suntem absolut gata să discutăm cu autorităţile române experienţa noastră. Poate să fie interesant şi folositoare pentru România, poate nu este pentru România”, a mai spus Paul Brummlell. Întrebat cum vede ideea organizării unui referendum pe această temă, ambasadorul britanic a răspuns că aceasta este o întrebare la care trebuie să răspundă România, şi nu un diplomat străin, dar a menţionat faptul că este importantă "o discuţie transparentă cu toate părţile pentru a găsi drumul cel mai eficient”.

Predoiu: Dragnea îşi bate joc de popor

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu acuză PSD că ”îşi bate joc” de mandatul primit de la popor la alegerile din 11 decembrie 2016 şi că ”se concentrează doar pe mandatul primit de la corupţi” prin promovarea pachetului de legi ”anti-anticorupţie” şi ”anti-integritate”. ”Iordache vrea ca Guvernul să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului. Nu ştim ce vrea Grindeanu, dar oricum nu contează ce vrea el. Dragnea spune că nu ştie exact ce vrea Guvernul, adică joacă alba-neagra crezând că prosteşte lumea. Celor care se mai întreabă încă dacă PSD-Dragnea va promova pachetul de legi anti-anticorupţie şi anti-integritate le spun să nu aibă îndoieli, PSD are probabil mari obligaţii faţă de cei care au sponsorizat campania electorală”, a scris Predoiu pe contul personal de Facebook.
Prim-vicepreşedintele PNL susţine că social-democraţii au luat la alegerile din 11 decembrie un dublu mandat: unul de la popor, celălalt de la corupţi ”ca să facă amnistie şi graţiere”, iar în prezent partidul condus de Liviu Dragnea ”îşi bate joc de popor” şi se concentrează ”doar pe mandatul primit de la corupţi”. ”Deci, Guvernul PSD îşi va asuma răspunderea în faţa unui Parlament controlat de PSD, adică PSD îşi va asuma răspunderea faţă de sine însuşi. Dar cu poporul cum rămâne? Cine îşi asumă răspunderea faţă de popor pentru această scamatorie politico – legislativă? (…) Între PSD-Năstase şi PSD-Dragnea-Iordache există o singură diferenţă: ăştia doi au citit mai puţine cărţi decât Năstase”, a mai scris Cătălin Predoiu.
Ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale nu vor fi retrase, iar luni, după consultările publice pe care le va avea Ministerul Justiţiei pe această temă, ministrul Florin Iordache va decide forma în care măsurile vor fi adoptate: prin OUG, prin angajarea răspunderii sau prin proiect de lege, au declarat surse social-democrate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.