Internațional

Omul porc, creat în laborator

Ziarul de Vrancea
27 ian 2017 4105 vizualizări
Cercetătorii au creat în premieră embrioni himeră care conţin celule suşe umane şi de porc, potrivit unui studiu publicat joi în revista americană Cell.

Acest lucru constituie un prim pas spre dezvoltarea de organe umane de către animale, care ar putea fi apoi recoltate şi grefate pacienţilor. Este "o primă etapă importantă", a subliniat Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor la Institutul Salk de studii biologice din La Jolla, California, principalul autor al studiului. "Scopul final este de a cultiva ţesuturi sau organe umane (pancreas, ficat, inimă) la animale precum scroafele care vor putea fi grefate fără a fi respinse, dar suntem încă departe de acest lucru", a spus el, recunoscând faptul că acest experiment cu circa 1.500 de embrioni de porc timp de patru ani a fost unul foarte dificil. Oamenii de ştiinţă au implantat celule suşe umane, capabile să devină orice ţesut, în embrioni de porc transferaţi apoi în uterele unor scroafe.
Celulele umane nu au fost respinse, întrucât ele au fost injectate în embrionii animali într-un stadiu foarte precoce, în a cincea sau a şasea zi de dezvoltare. Cercetătorii au lăsat aceşti embrioni să se dezvolte numai patru săptămâni, aşa cum stipulează reglementările, observând că celulele umane au început să formeze ţesut muscular. Experimentul nu a fost dus până la capăt prin naşterea de purceluşi parţial umani, un subiect foarte controversat care ridică importante probleme de etică, notează AFP.
De asemenea, cercetătorii precizează că proporţia celulelor suşe umane în experienţele lor a fost în orice caz scăzută.
Un experiment anterior a permis dezvoltarea unui pancreas, a unei inimi şi a unor ochi de şobolan în embrioni de şoareci, demonstrând că este posibil ca un animal dintr-o specie să dezvolte organele unui exemplar din altă specie.
Bruce Whitelaw, profesor de biotehnologie la Universitatea Edinburgh din Marea Britanie, apreciază că acest studiu asupra embrionilor himeră umani şi de porci, la care nu a participat, este "entuziasmant" pentru că "deschide calea spre progrese importante" în acest domeniu.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ion, acum 2642 zile, 19 ore, 37 minute, 47 secunde
Sunt in urma astia! La noi dupa 11 decembrie au fost deja transferate cateva specimene din uterul unor scroafe direct in parlament! La tain, normal!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.