Internațional

România, mai puţin coruptă decat Italia?

Ziarul de Vrancea
25 ian 2017 800 vizualizări
Tara noastră a depăşit în premieră Italia în topul privind percepţia corupţiei, publicat de Transparency International n statele nordice domină clasamentul

România se află pe locul 25 în Uniunea Europeană şi pe locul 57 în lume în clasamentul privind percepţia corupţiei, arată Indicele dat publicităţii ieri, la Berlin, de Transparency International (TI). Scorul României este cu două puncte peste cel din 2015 şi i-a permis ţării să mai urce cu o treaptă în clasament. Ţara noastră a obţinut 48 de puncte în raportul privind Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC), pe o scară de la 0 la 100, în care zero înseamnă foarte corupt şi 100 deloc corupt. La nivelul UE, România este la egalitate cu Ungaria şi devansează Italia (47 de puncte), Grecia (de 44 de puncte) şi Bulgaria (41 de puncte).
Faţă de 1997, când România a fost inclusă în IPC, ţara noastră are în raportul pe anul 2016 cu 18 puncte mai multe. Scorul obţinut de România a fost întocmit prin utilizarea a 10 surse independente care au oferit date privind percepţia corupţiei în sectorul public.

Ascensiunea ”populismelor” alimentează corupţia în lume

Transparency International a denunţat ieri apariţia unui cerc vicios în care ascensiunea populismului şi corupţiei se hrănesc reciproc şi a adresat un avertisment pe această temă noului preşedinte american Donald Trump.
”Populismul este remediul prost”, avertizează organizaţia. ”Ţările care instalează lideri autocraţi populişti (la conducerea lor) coboară, într-adevăr în clasamentul” stabilit de TI, a declarat Finn Heinrich, directorul pentru cercetare la Transparency. ONG-ul arată cu degetul, în acest sens, către Turcia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a trecut într-un an de pe locul 66 pe locul 75, şi Ungaria premierului Viktor Orban, a 57-a anul acesta (a 50-a în 2016). Liderii populişti promit să lupte împotriva corupţiei, ”dar ei nu fac acest lucru, ei agravează lucrurile şi subminează democraţia şi libertatea presei”, deplânge Heinrich. Transparency observă, de asemenea, cu circumsprecţie, debutul lui Donald Trump, învestit vineri.
”Primii săi paşi nu sunt promiţători. Atunci când vedem (că) şi-a numit ginerele (pe Jared Kushner) înalt consilier al preşedinţiei, acesta nu este un semn bun”, apreciază Heinrich.
Şi în acest an, ţările nordice - Danemarca (pe primul loc), Finlanda (a treia), Suedia (a patra) şi Norvegia (a şasea) - ocupă partea de sus a clasamentului. A patra cea mai puţin coruptă ţară anul trecut, Noua Zeelandă se clasează anul acesta prima, la egalitate cu Danemarca. Franţa se clasează a 23-a. În coada clasamentului se află mai multe ţări devastate de conflicte, precum Somalia (a 176-a), Sudanul de Sud (a 175-a) sau Siria (a 173-a).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.