Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATONALE: Merkel, ţinta unei campanii de dezinformare a Moscovei

Ziarul de Vrancea
24 ian 2017 520 vizualizări
în ciuda votului popular în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE, Curtea Supremă a stabilit că declanşarea Brexit-ului trebuie stabilită de Parlament n “divorţul” pare în continuare iminent, dar decizia instanţei va întarzia procedurile necesare despărţirii

Cancelarul german Angela Merkel a fost principala ţintă a unor campanii de ştiri false în Europa şi dezinformări, potrivit cărora a fost complice în atacurile teroriste de la Paris şi Bruxelles, a declarat o sursă la curent cu activitatea unui grup de lucru UE pe această temă. Grupul de lucru - înfiinţat în 2015 cu scopul de a lupta împotriva propagandei axate în principal asupra informaţiilor false difuzate de Rusia - a identificat-o pe Merkel în centrul unor campanii de dezinformare care s-au intensificat în 2016. Experţii au văzut ştiri false în care se afirma că Merkel i-a cunoscut pe atacatorii islamişti care au comis atacuri teroriste la Paris şi Bruxelles şi că şi-a făcut selfie-uri cu ei. Per ansamblu, grupul de lucru a descoperit 2.500 de exemple de dezinformare, în 18 limbi. El notează că acest număr este doar vârful aisbergului. Între temele cele mai comune de dezinformare, grupul citează dezintegrarea Occidentului, promovarea Rusiei şi concentrarea asupra Ucrainei ca un agresor în conflictul dintre cele două ţări. În afară de încercarea de a înţelege mai bine natura dezinformării, grupul vizează să explice mai bine politicile UE şi să îmbunătăţească mediul general al presei.  

Acrescut bilanţul deceselor provocate de avalanşa din Italia

Bilanţul oficial al persoanelor care au murit în avalanşa care a distrus hotelul Rigopiano, din centrul Italiei, a crescut la 14, au anunţat autorităţile citate de La Repubblica. Alte 15 persoane sunt date dispărute. Primele funeralii au avit loc ieri după-amiază.
Unsprezece persoane au supravieţuit până în acest moment avalanşei mortale din Parcul Naţional Gran Sasso. Printre supravieţuitorii scoşi de sub zăpadă se numără inclusiv patru copii. Între timp, presa italiană a publicat un e-mail trimis de managerul hotelului mai multor reprezentanţi ai autorităţilor locale, în care cerea deblocarea imediată a drumurilor pentru a permite turiştilor să plece după seria de cutremure puternice care au lovit regiunea Gran Sasso. Totuşi, niciun ajutor nu a venit înainte ca avalanşa mortală să lovească hotelul plin cu turişti din Parcul Naţional Gran Sasso. Autorităţile locale au explicat că cel mai puternic plug de zăpadă s-a stricat şi nu existau bani pentru repararea sa. De asemenea, operatorii de la urgenţe nu au luat în serios primele apeluri care vorbeau despre tragedia de la Gran Sasso. Se pare că operatorii l-au contactat pe proprietarul hotelului pentru a-l întreba de avalanşă, însă acesta nu ştia nimic pentru că nu era în regiuna Gran Sasso. Prin urmare, salvatorii s-au echipat cu o întârzire de două ore şi jumătate, iar prima echipă de salvare a ajuns pe schiuri abia la 11 ore după ce avalanşa mortală a îngropat hotelul Rigopiano.

Mai multe ţări vor să salveze Parteneriatul Trans-Pacific după retragerea SUA

Mai multe state şi-au exprimat ieri speranţa că Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) poate fi salvat, după decizia preşedintelui american Donlad Trump de a retrage Statele Unite din acordul comercial. Premierul australian Malcolm Turnbull a recunoscut că decizia lui Trump este o lovitură serioasă dată acordului care reuneşte 12 naţiuni, dar a sugerat că alte ţări, precum China, ar putea ocupa locul lăsat de SUA. ”Pierderea Statelor Unite din acordul TPP este mare, nu este nicio îndoială. Dar nu vom renunţa la angajamentul făcut pentru locurile de muncă din Australia”, a spus Turnbull. Una dintre primele acţiuni ale lui Trump ca preşedinte a fost abandonarea acordului TPP, luni, el afirmând că este în detrimentul companiilor americane. Trump preferă acordurile bilaterale cu alte state.
Liderii unora dintre celelalte 11 ţări din TPP au spus că vor merge mai departe cu acordul, într-o anumită formă, cu sau fără SUA. Turnbull a arătat că a discutat recent despre viitorul TPP cu premierii din Japonia, Singapore şi Noua Zeelandă şi crede că pactul poate supravieţui fără SUA. Alţi membri ai TPP sunt Canada, Mexic, Peru, Chile, Vietnam, Malaysia şi Brunei. Japonia a finalizat procesul de ratificare a TPP săptămâna trecută, cunoscând faptul că Trump vrea să renunţe la acord.
Premierul japonez Shinzo Abe a apreciat că obiectivele TPP sunt încă importante pentru Japonia şi că acesta poate fi un model pentru acordurile comerciale cu alte naţiuni, inclusiv cu cele din Europa.
Un reprezentant al Ministerului Comerţului din Malaysia, Ong Ka Chuan, a spus că restul de 11 state membre ale TPP vor organiza o întâlnire pentru a discuta paşii următori.
Premierul Noii Zeelande, Bill English, s-a arătat prea puţin entuziasmat de un acord bilateral cu SUA. ”Dacă mă întrebaţi astăzi, văd puţine şanse ca acordul să aibă loc într-o formă satisfăcătoare”, a afirmat English la Wellington. English a spus că este de acord cu opinia predecesorului său John Key, că SUA riscă să cedeze o parte din influenţă Chinei în regiuna Pacific, fără TPP.

 

"La La Land" obţine un număr record de nominalizări la Oscar

Musicalul romantic "La La Land" a fost nominalizată ieri la un număr record de premii Oscar, nu mai puţin de 14, a anunţat Academia americană de film. Pelicula regizorului Damian Chazelle a fost nominalizată pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, scenariu original şi coloană sonoră, precum şi pentru montaj, imagine, producţie, costume şi "sound design".
Actorii principal din film, Ryan Gosling şi Emma Stone, au fost nominalizaţi pentru cele mai bune roluri principale masculin şi feminin. De asemenea, "La La Land" a obţinut două nominalizări la categoria cel mai bun cântec original, pentru "City of Stars" şi "Audition". În topul nominalizărilor urmează "Arrival", cu Amy Adams, şi "Moonlight", o dramă privind viaţa unui tânăr homosexual de culoare, cu câte opt nominalizări fiecare.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.