Internațional

Cum funcţionează un stat de drept - Brexit-ul primeşte o piedică de la judecători

Ziarul de Vrancea
24 ian 2017 576 vizualizări
In ciuda votului popular în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE, Curtea Supremă a stabilit că declanşarea Brexit-ului trebuie stabilită de Parlament n “divorţul” pare în continuare iminent, dar decizia instanţei va întarzia procedurile necesare despărţirii

Curtea Supremă a decis ieri ca Parlamentul să aprobe declanşarea Brexitului şi a adăugat astfel un nou obstacol procesului de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, scrie AFP. Parlamentul va aproba activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa Brexitul, potrivit deciziei Curţii Supreme. Premierul conservator Theresa May va prezenta, aşadar un proiect de lege care să autorizeze activarea.
În pofida faptului că o majoritate a deputaţilor a apărat rămânerea în UE, în campania în vederea referendumului, aleşii urmează să aprobe lansarea ieşirii din UE, pentru a nu-şi atrage furia alegătorilor. Opoziţia laburistă şi partidul separatist scoţian SNP au anunţat deja că vor încerca să amendeze textul.
Theresa May a apărat săptămâna trecută - când şi-a prezentat viziunea cu privire la ieşirea din UE într-un discurs la Londra - o ruptură ”clară şi netă”, o opţiune prezentată de presă şi observatori ca cea a unui Brexit ”dur”.
Cu scopul de a prelua controlul asupra imigraţiei, Regatul Unit va ieşi de pe piaţa unică, a spus May, dar şi din Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), şi va negocia un nou acord comercial ”îndrăzneţ şi ambiţios” cu UE.
Theresa May a promis să activeze Articolul 50 până la sfârşitul lui martie.
Guvernul ei a dat asigurări ieri că decizia Curţii Supreme, care impune consultarea Parlamentului, nu schimbă cu nimic acest calendar. Cele două părţi vor dispune, după aceea, de doi ani pentru a încheia negocierile cu privire la ieşire. Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier, a declarat însă că vrea să se ajungă la un acord înaintea campaniei în vederea alegerilor parlamentare europene din 2019, ceea ce ar reduce perioada negocierilor la 18 luni.

Articolul 50 va viza numai divorţul dintre Regatul Unit şi UE.

Relaţiile lor viitoare, mai ales cele comerciale, dar şi în domeniul judiciar, vor face obiectul altor negocieri, care ar putea să dureze ani de zile. De aici provine ideea unui acord de tranziţie, care să permită să se evite o ieşire prea abruptă de sub tutela europeană, în special în ceea ce priveşte înteprinderile, până la acordul definitiv. May a declarat că doreşte ca procesul de ieşire să aibă loc ”în etape”. ”Nu este în interesul nimănui să existe o ruptură brutală”, a subliniat ea şi a exclus ”un statut tranzitoriu fără limite” în timp. În contextul în care scenariile cele mai pesimiste prevedeau un şoc pentru economia britanică în urma referendumului de la 23 iunie, aceasta a dat dovadă de rezistenţă, aşa cum atestă o serie de indicatori recenţi, inclusiv cel al şomajului, stabil la 4,8% la sfârşitul lui octombrie, şi o creştere economică de 2,1% la nivelul întregului an 2016. Activitatea britanică a rezistat până acum, însă puterile publice şi imensa majoritate a economiştilor se aşteaptă, totuşi, la o încetinire semnificativă în 2017.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.