Internațional

Primul eşec major al Guvernul PSD: Nu se ridică MCV

Ziarul de Vrancea
12 ian 2017 1312 vizualizări
Unul dintre principalele deziderate ale social-democraţilor, ridicarea monitorizării pe Justiţie, s-a lovit de refuzul brutal al Comisiei Europene n ieri dimineaţă, ministrul Justiţiei era convins că îi va convinge pe oficialii europeni de necesitatea ridicării MCV n cateva ore mai tarziu, a venit răspunsul: “Nu se va întampla”

Ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) nu se va întâmpla în acest an, a anunţat, ieri, la Parlament, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou. El a precizat că renunţarea la acest mecanism depinde de ceea ce vor face Guvernul şi Parlamentul şi ca reformele realizate să fie sustenabile şi ireversibile.
”În acest an, aşa cum am spus, nu se va întâmpla (ridicarea MCV – n.r.). Raportul este deja gata. Paşii următori depind de ceea ce am spus. Am venit aici pentru a transmite mesajul că dorim o cooperare strânsă care să ducă la ridicarea MCV, dar acest lucru depinde de ceea ce Guvernul şi Parlamentul vor face, depinde de îndeplinirea tuturor condiţiilor stabilite şi că reformele făcute sunt sustenabile şi ireversibile”, a afirmat secretarul general adjunct al Comisiei Europene, după întâlnirea cu reprezentanţii conducerii Parlamentului.

A lăudat Guvernul Cioloş

În cursul dimineţii, Paraskevi Michou a avut o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache. El a declarat că România a îndeplinit toate condiţionalităţile din cadrul MCV, fiind suficiente garanţii ca monitorizarea să fie ridicată din vara acestui an. "Ne-am pronunţat în sensul ridicării MCV. Şi ei (n.r. - delegaţia Comisiei Europene) recunosc că România a făcut progrese şi doresc garanţii că statul de drept se va întări. Acelaşi lucru vrem şi noi. Am dat un semnal foarte clar că am îndeplinit toate obligaţiile ce ne reveneau”, a spus ministrul Florin Iordache. El a precizat că raportul preliminar, care va fi prezentat probabil în 20-25 ianuarie, va arăta că România şi-a îndeplinit condiţionalităţile din cadrul MCV, a făcut paşi importanţi, sistemul de drept este funcţionat şi sunt garanţii că poate funcţiona fără acest mecanism de verificare.
La ultima vizită în România, în octombrie 2016, Paraskevi Michou declara că transparenţa este ca un medicament prin care corupţia poate fi vindecată, iar Guvernul Cioloş a stabilit un standard al transparenţei decizionale. Pe de altă parte, în martie, secretarul general adjunct al Comisiei Europene susţinea că nu vede “sustenabilitate” în progresele făcute de România şi Bulgaria “într-o serie de domenii”, aşa că va “lupta” pentru menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare până când toate obiectivele fixate la aderare vor fi îndeplinite.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus în 2007, ca o condiţie a aderării României şi Bulgariei la UE şi se concentrează în special pe reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi combaterea crimei organizate.
După ce a fost aplicat de aproape 10 ani, MCV este considerat un instrument important al UE. Unii politicieni din România şi Bulgaria spun că a avut un impact pozitiv, în timp ce alţii îi pun sub semnul întrebării contribuţia la progres.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Caloian Lucia, acum 2631 zile, 12 ore, 28 minute, 40 secunde
Foarte bine, nu este cazul inca sa se ridice MCV . Mai ales acum cind se vede de la o posta ce lupta acerba au inceput mafiotii impotriva lui Kovesi.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.