Internațional

Şeful NATO nu vede nicio ameninţare iminentă din partea Rusiei

Ziarul de Vrancea
18 dec 2016 524 vizualizări
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu la Digi 24, că nu există nicio ameninţare iminentă din partea Rusiei împotriva niciunui aliat NATO şi deci nici împotriva României.

El a spus însă că se înregistrează o creştere serioasă a capacităţilor militare ruseşti, iar Alianţa Nord-Atlantică răspunde cu o prezenţă mai accentuată a forţelor noastre, dar şi cu stabilirea de cartiere generale mai mici, inclusiv în România. Jens Stoltenberg a spus că în acest an încercarea cea mai mare pentru NATO a fost summitul de la Varşovia, din iulie, unde au fost luate decizii foarte importante legate de modalităţile prin care aliaţii să răspundă ”provocărilor tot mai pretenţioase” legate de mediul de securitate. Întrebat cum va trebui apărată Marea Neagră şi care trebuie să fie rolul României în această privinţă, secretarul general al NATO a amintit că sarcina centrală şi principiul central al NATO sunt unitatea şi protecţia reciprocă, pe baza ideii că, dacă un aliat este atacat, atunci este considerat atac împotriva întregii alianţe. ”Este ceea ce numim apărare colectivă şi a funcţionat foarte bine în cei aproape 70 de ani care au trecut. Prin forţa şi unitatea noastră, prin faptul că trimitem un semnal clar că ne apărăm reciproc, am asigurat într-o măsură suficientă descurajarea tuturor inamicilor potenţiali şi am menţinut pacea în Europa. În ce priveşte regiunea Mării Negre în mod special, am decis să mărim şi să ne întărim prezenţa în sud-estul Alianţei şi în România, mai ales printr-o brigadă sub conducerea României. Dar şi alţi aliaţi contribuie cu forţe militare. Statele Unite, Germania şi alte ţări au anunţat că vor participa la această brigadă, care va avea un caracter multinaţional şi astfel va transmite un mesaj de unitate a Alianţei, pe lângă prezenţa noastră în sud-est”, a adăugat Stoltenberg. Înaltul oficial a precizat că, în plus, sunt analizate posibilităţile de a asigura prezenţa deasupra Mării Negre, prin forţe aeriene şi navale, discuţiile fiind centrate pe statele riverane, ca România, Bulgaria şi Turcia.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.