Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Viaţa socială activă creşte şansele de supravieţuire în caz de cancer de sân

Ziarul de Vrancea
14 dec 2016 390 vizualizări
Un studiu de amploare efectuat pe mii de femei care au fost diagnosticate cu cancer de sân a relevat faptul că persoanele foarte sociabile înregistrează cele mai mici rate de deces şi de recurenţă a acestei boli, în comparaţie cu persoanele mai puţin active din punct de vedere social.

Rezultatele cercetării au fost publicate recent în jurnalul Societăţii Americane pentru Cancer, informează Science Daily.
Studiul a analizat date de la 9.267 de femei diagnosticate cu cancer de sân invaziv, în stadiile 1-4. Oamenii de ştiinţă au examinat modul în care o varietate de factori legaţi de stilul de viaţă — inclusiv exerciţiile fizice, alimentaţia, controlul greutăţii corporale şi factorii sociali — influenţează supravieţuirea în cazul cancerului de sân. "În general, femeile care au mai multe legături sociale — inclusiv cele diagnosticate cu cancer de sân — au un risc de deces mai scăzut", susţine Candyce H. Kroenke, om de ştiinţă. "Descoperirea noastră demonstrează influenţa benefică a vieţii sociale asupra femeilor diagnosticate cu cancer de sân — inclusiv în ceea ce priveşte recurenţa şi decesul din această cauză", a completat ea. Acesta este considerat cel mai amplu studiu cu privire la legătura dintre relaţiile sociale şi şansele de supravieţuire în caz de cancer.
În comparaţie cu femeile cu o viaţă socială foarte activă, persoanele caracterizate drept izolate din punct de vedere social sunt cu 43% mai predispuse la o recurenţă a cancerului de sân şi au un risc cu 64% mai mare de deces din această cauză, arată studiul. De asemenea, ele au cu 69% mai multe şanse de a muri din cauza altor factori în comparaţie cu persoanele foarte sociabile.

Occidentalii supraestimează semnificativ procentul musulmanilor

Franţa se află în fruntea listei ţărilor occidentale în care populaţia supraestimează într-un mod semnificativ dimensiunea şi creşterea minorităţilor musulmane din statele lor, se arată într-un raport făcut public ieri. "Majoritatea ţărilor cred că populaţia musulmană este mai mare decât în realitate, şi că această populaţie musulmană creşte cu o viteză incredibilă", se arată într-un sondaj Ipsos MORI, realizat pe un eşantion de 27.000 de persoane în 40 de ţări.
Estimarea medie era că musulmanii reprezintă 31% din populaţia Franţei, însă procentul corect este de doar 7,5%. Estimările persoanelor din SUA, Canada, Germania, Italia şi Belgia erau de asemenea foarte departe de realitate, se menţionează în raport. În Marea Britanie, estimarea medie era că musulmanii reprezintă 15% din populaţie, fiind preconizată o creştere de până la 22% până în 2020. Însă musulmanii reprezintă în prezent numai 5% din populaţia de 65 de milioane de persoane a Marii Britanii, iar experţii se aşteaptă ca procentul să crească la 6% în 2020, se mai arată în raport.
În schimb, persoanele din unele state cu o populaţie musulmană extrem de numeroasă, cum ar fi Turcia, subestimează procentul, mai evidenţiază studiului.

Preşedintele filipinez recunoaşte că a ucis cu mana lui presupuşi infractori

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a recunoscut că a ucis personal presupuşi infractori pe când era primar la Davao. Duterte a condus acest oraş din sudul ţării timp de două decenii, o perioadă în care şi-a dobândit reputaţia de luptător împotriva infracţionalităţii, dar şi critici din cauza susţinerii unor presupuse escadroane ale morţii. Şeful statului filipinez le-a spus acest lucru, luni, unor influenţi oameni de afaceri din  Filipine, înainte să plece într-o vizită în străinătate. Aceasta este ultima dintr-o serie de declaraţii controversate şi uneori contradictorii ale preşedintelui filipinez. El a spus că obişnuia să străbată oraşul Davao noaptea, pe o motocicletă, în căutarea unor confruntări în care să ucidă suspecţi, pentru a arăta poliţiei că şi aceştia puteau să folosească forţa letală. Aceste afirmaţii evocă declaraţii pe care le-a făcut în 2015, prin care a recunoscut că a ucis cel puţin trei bărbaţi suspectaţi de răpire şi viol la Davao. Însă cu doar câteva ore înainte să facă aceste declaraţii el a subliniat că nu este un "criminal".
Aproape 6.000 de oameni ar fi fost ucişi de poliţie, justiţiari şi mercenari de când Duterte şi-a lansat războiul împotriva drogurilor, după ce a fost ales preşedinte în mai. El nu regretă această politică. "Hitler a masacrat trei milioane de evrei (...) Sunt trei milioane de dependenţi. I-aş masacra bucuros", a declarat preşedintele filipinez. El a spus în mai multe rânduri că nu-i pasă de drepturile omului şi a sugerat ca avocaţii care apără presupuşi utilizatori sau traficanţi de droguri să fie şi ei vizaţi în campania sa.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.