Internațional

Politicienii germani cer ca ştirile false să fie considerate infracţiuni

Ziarul de Vrancea
14 dec 2016 806 vizualizări
Intenţia lor vine pe fondul informaţiilor tot mai credibile privind campanile concertate ale Rusiei de difuzare a ”ştirilor false” pe reţelele de socializare pentru a destabiliza democraţiile occidentale

Mai mulţi politicieni germani de prim rang au lansat un apel prin care au cerut ca ştirile false difuzate pe internet în cadrul unor ”campanii-ţintă” să fie considerate infracţiuni, în contextul îngrijorărilor tot mai mari referitoare la posibilitatea ca Rusia să folosească reţelele de socializare pentru a influenţa rezultatele alegerilor din Occident. Dezinformarea ţintită pentru a destabiliza un stat ar trebui să reprezinte o infracţiune”, a declarat Patrick Sensburg, un politician proeminent din partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU). “Trebuie să luăm în considerare ideea existenţei unui fel de «site de testare» care să identifice şi să dezvăluie site-urile de propagandă”, a declarat politicianul german în faţa reprezentanţilor unui grup de ziare regionale. Apelul lansat de Patrick Sensburg a fost susţinut de colegul său de partid Ansgar Heveling, preşedintele influentului comitet pentru afaceri interne din cadrul Parlamentului german. ”Am văzut pentru ultima oară campanii de dezinformare în timpul Războiului Rece, iar acum ei le-au readus în mod cert la viaţă graţie noilor oportunităţi prezentate de reţelele de socializare”, a spus Ansgar Heveling. ”Legea oferă deja opţiuni, precum procesele pentru calomnie şi defăimare. Însă eu cred că o sentinţă pentru o infracţiune penală este mult mai potrivită atunci când avem de-a face cu o campanie-ţintă”, a adăugat el.
Politicienii germani au precizat că aceste comentarii ale lor vizează în mod direct campaniile deliberate, nu site-urile care distribuie fără intenţie ”ştiri false” pe reţelele de socializare.
În ultima vreme în presa occidentală au apărut tot mai multe articole potrivit cărora Rusia dirijează, în mod intenţionat, campanii de ”ştiri false” pe reţelele de socializare pentru a destabiliza democraţiile occidentale şi pentru a influenţa rezultatele alegerilor din aceste ţări.
Agenţiile de informaţii americane i-au acuzat săptămâna trecută pe hackerii ruşi că au încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump. Serviciile secrete germane au avertizat deja autorităţile de la Berlin în privinţa faptului că Rusia încearcă deja să influenţeze alegerile de anul viitor în acelaşi fel.
Partidul Social Democrat (SPD) din Germania, partener în actuala coaliţie condusă de Angela Merkel, dar rival al partidului acesteia (CDU) la viitoarele alegeri, a cerut în mod public, luni, o alianţă între partidele politice germane împotriva ”ştirilor false”. Sigmar Gabriel, liderul SPD, a publicat pe Twitter un apel la ”solidaritate democratică împotriva roboţilor sociali manipulatori” şi înfiinţarea unei ”alianţe împotriva ştirilor false”.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.