Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Oameni de ştiinţă spanioli ar fi găsit o metodă de blocare a metastazelor

Ziarul de Vrancea
13 dec 2016 597 vizualizări
Procesul de înmulţire a celulelor canceroase este influenţat de cantitatea de grăsimi din alimentaţie, a descoperit o echipă de oameni de ştiinţă, care a reuşit să blocheze propagarea metastazelor în cadrul testelor efectuate pe şoareci de laborator, informează Science Daily.

Un studiu finanţat parţial de Worldwide Cancer Research şi condus de profesorul Salvador Aznar Benitah de la Institutul pentru Cercetări din Barcelona a identificat în premieră o proteină, numită CD36, ce se găseşte în membrana celulelor canceroase şi este implicată în absorbţia grăsimilor, care joacă un rol esenţial în dezvoltarea metastazelor în mai multe tipuri de cancer. Proteina CD36 joacă un rol în detectarea şi absorbţia lipidelor fiind un factor determinant în propagarea anumitor tumori canceroase (precum cele de piele, de sân, de ovar, bucale, de vezică urinară sau de plămâni). Legătura unică dintre această proteină şi acizii graşi de care este dependentă reprezintă o diferenţă majoră între celulele care iniţiază metastaza şi alte celule tumorale. ''Ne aşteptăm ca acest studiu să aibă un mare impact asupra comunităţii ştiinţifice şi pentru avansul în cercetarea metastazelor şi sperăm să reuşim să validăm potenţialul CD36 ca tratament anti-metastază'', a declarat profesorul Benitah.
Oamenii de ştiinţă au cercetat apoi influenţa dietelor bogate în grăsimi asupra răspândirii celulelor canceroase. Aceştia au oferit şoarecilor de laborator o dietă bogată în grăsimi şi apoi le-au injectat un tip de cancer bucal. S-a observat că dieta bogată în grăsimi a cauzat metastaze mai frecvente la peste 50% dintre şoareci.  Ulterior, oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze că prin blocarea proteinei CD36 cu ajutorul unui anticorp se poate împiedica metastaza — la şoarecii care dezvoltaseră metastaze blocarea proteinei CD36 a dus la stoparea completă a răspândirii celulelor tumorale în 20% dintre cazuri şi la o reducere considerabilă a metastazelor în 80-90% dintre situaţii. Cercetătorii au precizat că aceste rezultate au fost atinse fără efecte secundare.
Oamenii de ştiinţă lucrează în prezent la dezvoltarea de terapii pentru blocarea proteinei CD36 care ar putea trata pe viitor pacienţii diagnosticaţi cu cancer.

Forţe siriene au executat 82 de civili, inclusiv femei şi copii, la Alep

Forţe prosiriene au executat cel puţin 82 de civili - inclusiv femei şi copii - în cartierele din estul Alepului pe care le-au recucerit de la rebeli, a anunţat ieri ONU. Într-o conferinţă de presă la Geneva, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR/HCDH) Rupert Colville a anunţat că aceste victime - între care se află 11 femei şi 13 copii - au fost ucise "probabil în ultimele 48 de ore" în patru cartiere din Alep, un oraş-martir din nordul Siriei pe care regimul de la Damasc este pe punctul să îl recucerească de la rebeli. "Noi am fost informaţi că aceste forţe proguvernamentale au pătruns în locuinţe şi au ucis civilii care se aflau în ele, inclusiv femeile şi copii", a declarat Colville. "În total, ieri (luni) seara, am primit informaţii care indicau faptul că forţe proguvernamentale au ucis cel puţin 82 de civili, între care 11 femei şi 13 copii, în cartierele Bustan al-Qasr, Ferdus, Kallase şi Salhin", a adăugat el, citând "multiple surse demne de încredere". Colville a anunţat că, potrivit unor informaţii care provin de la mai multe surse, ”zeci de civili au fost împuşcaţi luni, în piaţa al-Ahrar, în cartierul Kallase, dar şi în cartierul Bustan al-Qasr, de către forţele guvernamentale şi aliaţii lor, inclusiv, se pare, gruparea armată irakiană al-Nujabaa".

Tribul Masai din Kenya renunţă la tradiţii pentru a salva leii

Tribul Masai din Kenya a ales să renunţe la tradiţii pentru a proteja populaţiile locale de lei. Adolescenţii Masai, în loc în plece să vâneze aceste feline, în virtutea unor tradiţii seculare, ce marchează maturizarea bărbaţilor, participă în schimb la un concurs de aruncarea suliţei.
La poalele muntelui Kilimanjaro, sute de adolescenţi Masai înfruntă răcoarea dimineţii pentru a participa la un ritual ce marchează maturizarea - trecerea de la stadiul de băieţi la statutul de bărbaţi. Însă cei care vor să devină un ”moran” - luptător -, la ediţia bienală ”Jocurile Olimpice Masai” nu se află acolo pentru a-şi arunca suliţele spre lei, aşa cum au făcut strămoşii lor de-a lungul mileniilor. În schimb, viitorii ”moran”, ai căror obraji sunt pictaţi cu ocru, îşi aruncă suliţele în savana din Sanctuarul Natural Sidai Oleng din partea sudică a Marelui Rift African. Cu o aruncare de 55,7 metri, concursul a fost câştigat de un tânăr de 20 de ani, Tipape Lekatoo, din satul Mbirikani Manyatta. ”Banii nu-mi vor ajunge să plătesc pentru studiile mele de management în turism, dar sunt recunoscător pentru creşterea gradului de conştientizare în privinţa viciilor din rândul comunităţii, iar aceste acţiuni încep să îşi arate roadele”, a spus Tipape Lekatoo.
Pentru băieţii Masai pe cale să devină bărbaţi, uciderea unui leu reprezenta un ritual de trecere într-o altă etapă a vieţii, care îi transforma în luptători.
Lansat în 2012, ”Jocurile Olimpice Masai” sunt organizate pentru a încuraja comunităţile locale să renunţe la vânătoarea de lei.

Thailanda: Noul rege a decis amnistia sau reducerea pedepselor pentru aproape 150.000 de deţinuţi

Noul rege al Thailandei, Maha Vajiralongkorn, va amnistia sau va reduce pedepsele pentru aproape 150.000 de deţinuţi, inclusiv pentru unii închişi pe baza uneia dintre cele mai dure legislaţii din lume împotriva insultelor la adresa regalităţii, au declarat ieri oficiali. King Vajiralongkorn a devenit rege la 1 decembrie, după moartea tatălui său, regele Bhumibol Adulyadej, la 13 octombrie. "Este prima oportunitate de la accederea majestăţii sale la Tron de a-şi arăta mila", se arată într-un comunicat al Gazetei Regale, care menţionează că 150.000 de deţinuţi ar putea fi eligibili pentru eliberare sau pentru ca pedepsele să le fie reduse, în conformitate cu acest decret.
Sunt eligibili inclusiv deţinuţii închişi pentru insulte aduse monarhiei şi pentru fapte ilegale legate de droguri, a declarat directorul general al Departamentului pentru Penitenciare, Kobkiat Kasivivat. Persoanele condamnate pentru crimă sau viol nu vor fi eligibile pentru eliberare sau pentru reducerea sentinţelor, au spus oficialii. Conform datelor din iulie ale Departamentului pentru Penitenciare, numărul deţinuţilor din Thailanda era de peste 321.000, dintre care aproximativ 70% erau închişi pentru fapte legate de droguri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.