Internațional

Hawking despre Trump şi Brexit: ''Suntem în cel mai periculos moment în dezvoltarea umanităţii''

Ziarul de Vrancea
5 dec 2016 1104 vizualizări
“Aspectul cu adevărat îngrijorător este că acum, mai mult decât oricând în istorie, specia noastră are nevoie de conlucrare”, scrie fizicianul într-o primă reacţie la ascensiunea mişcărilor populiste

Reputatul om de ştiinţă, Stephen Hawking, a rupt tăcerea în privinţa victoriei lui Donald Trump în cadrul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, dar şi pe tema Brexit. Fizicianul a declarat că ar fi o ''greşeală teribilă'' să fie ignorat populismul din spatele voturilor în favoarea Brexit şi a alegerii lui Trump la Casa Albă. Omul de ştiinţă în vârstă de 74 de ani a mai declarat că ''ne aflăm în cel mai periculos moment în dezvoltarea umanităţii'' având ''tehnologia de a distruge planeta''.
Hawking, unul dintre pionierii în cosmologie, a făcut aceste declaraţii într-un editorial de 1.100 de cuvinte publicat în The Guardian. ''Orice părere am avea despre decizia electoratului britanic de a respinge apartenenţa la Uniunea Europeană şi despre cea a americanilor de a-l accepta pe Donald Trump ca următor preşedinte, nu este nici o îndoială în mintea comentatorilor că acesta a fost un strigăt de supărare din partea oamenilor care s-au simţit abandonaţi de conducători'', susţine omul de ştiinţă care consideră că voturile lor nu trebuie catalogate drept ''o efuziune de populism''. ''Consider că aceasta ar fi o greşeală teribilă'', subliniază el.

“Avem tehnologia de a distruge planeta, nu şi capacitatea de a ne salva''

Director de cercetare în cadrul Universităţii Cambridge, Hawking nu a dorit să facă până acum nici un comentariu public referitor la Donald Trump, acesta limitându-se la a declara, într-un interviu acordat în luna mai postului britanic ITV, că nu înţelege popularitatea magnatului american.
Aceasta este pentru prima oară când astrofizicianul se exprimă în mod public. ''Pentru mine, aspectul cu adevărat îngrijorător este că acum, mai mult decât oricând în istorie, specia noastră are nevoie de conlucrare. Ne confruntăm cu provocări de mediu uluitoare: schimbări climatice, producţia hranei, suprapopularea, decimarea altor specii, epidemii, acidificarea oceanelor'', susţine Stephen Hawking. ''Împreună, acestea ne amintesc că ne aflăm în cel mai periculos moment în dezvoltarea umanităţii. Avem tehnologia de a distruge planeta pe care trăim şi nu am dezvoltat încă capacitatea de a ne salva'', mai arată fizicianul în editorial. ''Poate că peste câteva sute de ani vom putea stabili colonii umane printre stele, însă acum nu avem decât o planetă şi trebuie să conlucrăm pentru a o proteja. Pentru a face acest lucru, trebuie să dărâmăm nu să construim barierele între naţiuni. Dacă vrem să avem o şansă de a face acest lucru, liderii lumii trebuie să înţeleagă faptul că i-au dezamăgit şi îi dezamăgesc pe mulţi'', subliniază omul de ştiinţă.
Profesorul Stephen Hawking îşi începe editorialul pe o notă personală spunând că din cauza ''izolării impuse de boală, simt că turnul meu de fildeş devine din ce în ce mai înalt''. Cercetătorul suferă de o boală degenerativă gravă paralizantă, iar longevitatea sa a depăşit toate aşteptările medicilor.
Tată a trei copii, el comunică folosind un singur muşchi din obraz ataşat unui computer sofisticat care generează vorbirea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
penelopa, acum 2669 zile, 10 ore, 36 minute, 40 secunde
Va rog sa stergeti virgula aia dintre subiect si predicat, ca din cauza ei mi-am dat seama cine a scris articolul .Mor cand vad asa ceva intr-un ziar, fie el si electronic.
penelopa, acum 2669 zile, 11 ore, 10 minute, 34 secunde
Computerul genereaza sunetele, nu vorbirea ! Vorbirea o genereaza astrofizicianul insusi. Un articol plin de prostii, motiv pentru care este si nesemnat. Felicitari pentru neasumarea celor scrise. Sau citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.