Putin îşi domoleşte retorica antioccidentală
Vladimir Putin a adoptat un ton neobişnuit de conciliant în discursul său anual despre starea naţiunii, ieri, în care a anunţat că Moscova vrea să se înţeleagă cu viitoarea administraţie a Statelor Unite şi caută să-şi facă prieteni, nu inamici. Liderul de la Kremlin, care şi-a folosit discursurile anterioare pentru a critica extrem de dur Occidentul, dar mai ales Statele Unite, şi-a ţinut în frâu de această dată criticile şi s-a concentrat în cea mai mare parte a alocuţiunii asupra problemelor sociale şi economice interne.
"Noi nu vrem confruntarea cu nimeni. Nu avem nevoie de ea. Nu căutăm şi nu am căutat vreodată inamici. Avem nevoie de prieteni", a spus Putin elitei politice, adunate într-un a dintre cele mai grandioase săli de la Kremlin. În timpul discursului, unii dintre participanţi se pare că au aţipit, potrivit unor imagini transmise în direct de televiziunea publică. "Suntem pregătiţi să cooperăm cu noua administraţie americană. Avem o responsabilitate comună în asigurarea securităţii internaţionale", a subliniat el. Însă orice cooperarea între Statele Unite şi Rusia trebuie să fie reciproc avantajoasă şi echitabilă, a adăugat şeful statului rus.
Agresiunea Rusiei, un "mit"
Putin şi-a exprimat speranţa, anterior, ca preşedintele-ales american Donald Trump să ajute la restabilirea relaţiilor ruso-americane, iar potrivit unor analişti este puţin probabil să reia retorica antioccidentală înainte de învestirea lui Trump în ianuarie. Liderul rus şi-a exprimat de asemenea speranţa să găsească un teren de înţelegere cu Washingtonul, mai ales în lupta împotriva terorismului. El s-a referit astfel la Siria, unde Moscova îl susţine pe preşedintele Bashar al-Assad, în timp ce administraţia americană îi susţine pe rebelii care luptă împotriva lui al-Assad.
Rusia speră ca Trump să dea Moscovei mână liberă şi să coopereze militar în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Tonul lui Putin poate că a fost mai domol ca altă dată, însă el a spus clar că Rusia va continua să-şi susţină cu putere interesele. El a deplâns ceea ce a numit "mituri" despre agresiunea rusă şi amestecul rus în alegerile altor ţări, Putin a subliniat că Moscova vrea să-şi decidă independent soarta. "Ne vom construi viitorul fără sfaturi de la altcineva", a declarat liderul de la Kremlin. Principala ţintă a discursului lui Putin pare că a fost poporul rus. Mesajul pe care l-a transmis este că cea mai dificilă perioadă a crizei economice a trecut şi că a venit vremea unei concentrări asupra îmbunătăţirii nivelului de trai prin investiţii mai puternice în educaţie şi sănătate.
Viitoarele alegeri prezidenţiale sunt prevăzute în 2018, însă preşedintele nu a spus dacă va candida pentru un nou mandat.