Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Unul din şapte europeni cu HIV nu ştie că este contaminat

Ziarul de Vrancea
29 nov 2016 693 vizualizări
In medie, virusul este detectat la circa patru ani după contaminare n România a avut în 2015 o rată de contaminare de 3,8 la suta de mii de locuitori

Unul din şapte europeni purtători ai virusului HIV nu ştie că este contaminat, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este îngrijorată de recordul de contaminări din 2015 pe continentul european, arată un raport al Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC).
"HIV/SIDA rămâne o problemă gravă de sănătate în Europa (...) ECDC estimează că faptul că o persoană purtătoare a virusului HIV din şapte nu ştie acest lucru este deosebit de îngrijorător", a precizat comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis. Proporţia de unu la şapte este referitoare la cele 28 de ţări ale UE, plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. "Cei care nu ştiu că sunt contaminaţi nu pot beneficia de un tratament care le va salva viaţa şi pot continua să transmită altora virusul", a subliniat comisarul european.
Aproape jumătate din cazurile (47%) din aceste ţări sunt diagnosticate într-un stadiu tardiv al contaminării, a precizat ECDC. Conform centrului, virusul HIV este detectat în medie la circa patru ani după contaminare.
În cele 31 de ţări participante la studiu, raporturile sexuale între bărbaţi şi femei este primul mod de transmitere (42%) şi singurul care continuă să crească în amploare.
Pe întreg continentul european o analiză centralizată a OMS având la bază date din 53 de ţări relevă faptul că anul 2015 a cunoscut un nou record de contaminări, 153.407, faţă de 142.000 în anul precedent.
Rusia, unde SIDA rămâne în mare parte un subiect tabu, concentrează de una singură aproape două treimi din aceste cazuri nou depistate, respectiv 64%. Aproape 80% din cazuri au fost înregistrate în regiunea de est, 3% în cea de centru (din care face parte şi România în acest studiu) şi 18% în regiunea de vest.
În ceea ce priveşte cazurile noi depistate, în regiunea de centru au fost identificate 5.297 de cazuri noi, ceea ce înseamnă o rată a contaminării de 2,8 la suta de mii de locuitori. Totuşi, România, cu o rată de contaminare de 3,8 în 2015, se afla pe locul doi în regiune după Cipru (9,4), dar înaintea Albaniei (3,3), Bulgariei (3,1) şi Muntenegrului (3,1). La polul opus se situează în regiune Slovacia (1,6) şi Macedonia (1,2). Cei mai susceptibili la contaminarea cu virusul HIV au fost în regiunea centru cei cu vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani (33% din cazuri) şi apoi cei din categoria de vârstă 15-24 de ani (15%).
În ceea ce priveşte regiunea de est, OMS îşi exprimă îngrijorarea în privinţa ratelor de contaminare ridicate din fostele republici sovietice: Ucraina, Belarus, Estonia, Republica Moldova, Letonia şi Georgia.

Boala parodontală poate creşte riscul de disfuncţii erectile

Disfuncţiile erectile sunt mai des întâlnite la bărbaţii care suferă de afecţiuni ale gingiei, potrivit unui raport care a analizat concluziile mai multor studii realizate în trecut. Acesta a fost publicat recent în ''International Journal of Impotence Research''. Infecţiile cronice bacteriene la nivelul gingiilor, sau boala parodontală, reprezintă o cauză majoră, des întâlnită, a pierderii dinţilor în rândul adulţilor, notează autorii raportului. Această condiţie a fost asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare şi cu inflamaţii la nivelul întregului corp, care la rândul lor au fost legate de apariţia atacului vascular cerebral şi de fenomenul de rigidizare a arterelor. În plus, atacul vascular cerebral şi rigidizarea arterelor au fost asociate cu disfuncţia erectilă. ''După părerea noastră, mecanismul biologic actual al disfuncţiilor erectile în cazul pacienţilor cu boală parodontală rămâne puţin înţeles'', a declarat autorul principal al raportului, dr. Zhigang Zhao din cadrul Universităţii Medicale Guangzhou din China. ''Ar putea fi încă prea devreme să sugerăm că bărbaţii cu disfuncţie erectilă ar trebui să-şi controleze dantura şi că bărbaţii cu boală parodontală cronică ar trebui să-şi facă probleme în privinţa funcţiei sexuale'', a preciza Zhao. ''Însă ar fi bine ca pacienţii care au parodontită cronică să fie informaţi cu privire la asocierea acesteia cu disfuncţiile erectile'', a mai spus specialistul. Autorii cercetării au analizate date rezultate în urma a cinci studii publicate între 2009 şi 2014, inclusiv a unui experiment controlat aleatoriu. În total, la cercetări au participat 213.000 de subiecţi, cu vârste între 20 şi 80 de ani.

Premierul luxemburghez: Turcia "calcă în picioare în fiecare zi" valorile UE

Turcia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan "calcă în picioare în fiecare zi" valorile după care se ghidează Uniunea Europeană, a declarat ieri premierul luxemburghez Xavier Bettel într-un interviu pentru AFP, cu referire la intenţia liderului turc de a restabili pedeapsa cu moartea şi la epurările în masă din ultimele luni din Turcia. Întrebat cu privire la o posibilă blocare a negocierilor pentru aderarea Turciei la UE, Bettel a apreciat, cu toate acestea, că nu ar trebui făcut un asemenea pas, dorit oficial în acest moment de un singur membru al UE: Austria. "Dacă tai tot, nu va mai exista această legătură când se poate spune «vom încerca totuşi să o păstrăm, pentru că există în continuare dorinţa de a lucra împreună»", a declarat premierul Marelui Ducat, unul dintre cei şase fondatori ai UE, în timpul interviului realizat luni seara la Luxemburg. "Valorile pe care este construită UE sunt călcate în picioare în fiecare zi, dar sper că Turcia va redeveni partenerul în care am avut încredere în tot acest timp", a adăugat Bettel. Astăzi, "această încredere este foarte, foarte fragilă", a estimat el. "Situaţia mă îngrijorează", a continuat premierul Luxemburgului, cu referire la epurările care au avut loc în mass-media, în justiţie şi în administraţie în Turcia, după lovitura de stat eşuată din iulie şi recentele declaraţii ale lui Erdogan cu privire la posibila restabilire a pedepsei capitale în ţara sa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.