Internațional

Două milioane de protestatari îi cer preşedintei sud-coreene să demisioneze

Ziarul de Vrancea
27 nov 2016 566 vizualizări
In capitala ţării şi în principalele oraşe au fost organizate mitiguri de protest u Park Geun-hye este pusă oficial sub acuzare, fiind bănuită că a intidimat firme de top ca să ofere contracte apropiaţilor ei

Aproape două milioane de oameni - potrivit organizatorilor - au cerut, în cele mai ample mitinguri de pană în prezent, demisia preşedintei sud-coreene Park Geun-hye, relatează BBC News. Park este acuzată că i-a permis prietenei sale Choi Soon-sil să manipuleze puterea din culise. Preşedinta a prezentat scuze în două randuri, însă respinge îndemnurile la demisie. Organizatorii au anunţat că 1,5 milioane de persoane au protestat sambătă la Seul, iar aproximativ 400.000 în alte regiuni din ţară. Potrivit poliţiei, la mitingul din capitală au participat 270.000 de oameni. Aproximativ 25.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în capitală, însă nu s-au raportat incidente violente. Aceste proteste - care au început în urmă cu cinci săptămani - sunt cele mai ample de la demonstraţiile în favoarea democraţiei din anii '80. Participanţii la mitingurile de sambătă provin dintr-un eşantion reprezentativ al societăţii sud-coreene - fermieri, călugări budişti şi studenţi. "Mă uitam la ştiri şi m-am gandit că acest lucru nu poate continua - poporul chiar vrea ca ea să demisioneze, dar ea n-a făcut-o", a declarat pentru Reuters Kwak Bo-youn, o protestatară. "Sunt a doua oară la proteste, însă e prima dată pentru soţ şi copii", a adăugat ea. Park, a cărei popularitate a scăzut la 5%, şi-a cerut scuze, la începutul acestei luni, pentru că a acordat "prea multă încredere unei relaţii personale" şi a promis să coopereze într-o anchetă cu privire la acest scandal. Constituţia Coreei de Sud nu permite ca un preşedinte în funcţie să fie anchetat penal, iar Park mai are 15 luni pană să-şi încheie mandatul. Cha Eun-taek, un cunoscut regizor de videoclipuri K-pop, a fost acuzat, ieri în scandalul de corupţie în care este implicată preşedinta Coreei de Sud, Park Geun-hye. Cha Eun-taek, în varstă de 46 de ani, care a lucrat cu Psy, cunoscut pentru piesa ”Gangnam Style”, şi cu grupul Big Band, s-a folosit de o confidentă a lui Park pentru a caştiga proiecte de la agenţii de stat şi firme private, au transmis procurorii, informează AFP. Abuz de putere, constrangere şi deturnare de fonduri sunt acuzaţiile aduse lui Cha Eun-taek. Se crede că persoana apropiată preşedintei - Choi Soon-sil - s-a folosit de relaţia sa cu demnitarul pentru a extrage peste 60 de milioane de dolari de la firme de top, între care se află Samsung.  Procurorii spun că însăşi Park a ordonat fostului consilier economic să îl ajute pe Cha să facă presiuni asupra unor oficiali şi firme private pentru a caştiga contracte. Choi Soon-sil, în varstă de 60 de ani, este acuzată că a intervenit în numeroase probleme de stat, inclusiv în pregătirile pentru Olimpiada de Iarnă 2018. Săptămana trecută, ea a fost acuzată oficial de procurori pentru abuz de putere şi constrangere. Aceştia spun că Park împarte vina pentru că a complotat cu Choi în vederea intimidării firmelor de top, pentru a da bani fundaţiilor non-profit controlate de apropiata preşedintei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.