Internațional

Femeile sunt mai bune la multitasking, în comparaţie cu bărbaţii

Ziarul de Vrancea
21 nov 2016 526 vizualizări
Există o credinţă populară potrivit căreia femeile se descurcă mai bine atunci când trebuie să facă mai multe lucruri în acelaşi timp, în comparaţie cu bărbaţii, iar noi dovezi ştiinţifice, relevate de oameni de ştiinţă ruşi, vin în sprijinul acestei teorii.

Multitasking-ul reprezintă capacitatea creierului de a îndeplini mai multe sarcini în acelaşi timp — cercetătorii susţin că termenul corect ar fi "task-switching" (comutare între sarcini). Practic, organul gândirii îndeplineşte o activitate, se opreşte şi comută la următoarea, totul într-o perioadă foarte scurtă de timp.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Academia de Studii Economice din Moscova, Rusia, a încercat să descopere care este diferenţa dintre sexe în ceea ce priveşte comutarea atenţiei şi a concluzionat că femeile au performanţe mai bune la acest capitol, cel puţin în cazul unora dintre paradigmele ''multitasking''. Acesta i-au întrecut pe bărbaţi în cadrul testelor privind capacitatea de comutare a atenţiei, atât la examinările computerizate cât şi la cele pe hârtie.
În cadrul studiului, participanţii au fost rugaţi să îndeplinească testele ce presupuneau comutarea atenţiei într-un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică, timp în care au fost colectate datele cu privire la nivelul dependent de oxigenare a sângelui (BOLD). În plus, au fost realizate teste neuropsihologice. Indiferent de sex, multitasking-ul activează de obicei cortexul prefrontal dorsolateral, lobii parietali inferiori şi girusul occipital. În comparaţie cu femeile, bărbaţii tineri, cu vârste între 20 şi 30 de ani, au manifestat un nivel mai mare de activitate la nivel bilateral în zonele prefrontale şi o activitate crescută în lobul parietal drept şi în insulă. În plus, în cazul lor s-a observat o activare bilaterală a ariei motorie suplimentară, lucru ce nu a fost depistat la femei.
Aceste diferenţe devin neglijabile odată cu înaintarea în vârstă, au precizat oamenii de ştiinţă care nu au observat deosebiri la acest capitol între femeile şi bărbaţii cu vârste între 51 şi 65 de ani. Motivele care stau în spatele acestor deosebiri rămân necunoscute, însă factorii evoluţionari şi sociali ar putea juca un rol important.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.