Internațional

Sondaj: Ce aşteaptă americanii de la Trump pe termen scurt

Ziarul de Vrancea
18 nov 2016 595 vizualizări
Asigurările de sănătate şi crearea de locuri de muncă sunt priorităţile americanilor după alegerile prezidenţiale n majoritatea s-au împăcat cu victoria lui Trump

Asigurările de sănătate sunt cea mai importantă problemă pe care americanii vor ca Donald Trump să o abordeze în primele sale 100 de zile la Casa Albă, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, în ceea ce pare să fie o respingere a reformei Obamacare a preşedintelui Barack Obama.
Aproximativ 21% dintre americani vor ca Trump să se concentreze asupra sistemului asigurărilor de sănătate după ce se instalează la Casa Albă, pe 20 ianuarie, potrivit acestei anchete realizate în perioada 9-14 noiembrie, în săptămâna în care republicanii au obţinut victoria în alegerile prezidenţiale. Crearea de locuri de muncă se află pe locul doi - 16% dintre americani speră ca acest subiect să fie primul pe agenda lui Trump -, urmată de imigraţie (14%), potrivit sondajului. Aproximativ 11% vor ca relaţiile interrasiale să fie cel mai important subiect pe agenda miliardarului.
Sondajul arată ce priorităţi îi stabilesc americanii noului preşedinte, dar nu măsoară exact ce vor oamenii să facă şeful statului.
Alt sondaj, efectuat de Kaiser Health Tracking Poll, arăta la sfârşitul lui octombrie că americanii vor reţete mai ieftine şi acces la o reţea mai mare de spitale şi medici. Doar 37% voia anularea Obamacare, aşa cum a promis Trump.
Sondajul mai arată că o mare parte dintre americani a acceptat deja rezultatul alegerilor de la 8 noiembrie, în urma celei mai dezbinante campanii de când îşi amintesc ei. Aproximativ 85% dintre respondenţi au declarat că acceptă rezultatul ca legitim, iar 63% afirmă că-l vor susţine pe noul preşedinte. Însă o majoritate a americanilor continuă să creadă că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar aşteptărilor lor de la preşedinţia lui Trump diferă în funcţie de partidul din care fac parte. Per ansamblu, mulţi americanil cred că Trump le va fi util companiilor şi corporaţiilor, veteranilor din forţele armate, oamenilor care muncesc în industria manufacturieră, clasei mijlocii şi bătrânilor. Mulţi americani cred, de asemenea, că Trump le va dăuna gay-ilor, femeilor, afroamericanilor, hispanicilor şi oamenilor săraci.

Un fost director al CIA, favorit să fie numit secretar de Stat

Fostul director al CIA, David Petraeus, care a pledat vinovat pentru neglijenţă în administrarea de informaţii secrete, este luat în calcul de echipa preşedintelui-ales american Donald Trump pentru a deveni secretar de Stat, au declarat surse diplomatice pentru The Guardian. Anterior, presa americană a scris că favoriţii pentru a prelua conducerea diplomaţiei sunt fostul primar al New Yorkului, Rudy Giuliani şi fostul ambasador american la ONU, John Bolton. Însă Giuliani este extrem de controversat, pentru că are legături prea strânse cu guvernele străine. La rândul său, Bolton este contestat pentru că opiniile sale privind Rusia, pe care o acuză de expansionism, le contrazic pe cele ale lui Trump. Printre numele vehiculate pentru Departamentul de Stat s-au mai numărat şi Mitt Romney, dar şi cel al guvernatoarei statului South Carolina, fiica unor imigranţi indieni.
Petraeus a demisionat în noiembrie 2012, după ce FBI a descoperit că a avut o relaţie extraconjugală cu biografa sa, Paula Broadwell, căreia i-ar fi oferit informaţii secrete. Apropiaţii săi spun că Petraeus este nerăbdător să se întoarcă în viaţa publică şi nu exclude posibilitatea de a servi în administraţia Trump. De altfel, după alegeri, Petraeus, arhitectul strategiei americane în Afganistan şi Irak, a sugerat chiar că îl susţine pe Trump. „Are dreptate să critice Washingtonul pentru diviziuni şi pentru incapacitatea de a ajunge la compromisuri”, a declarat el săptămâna aceasta pentru postul german de televiziune Deutsche Welle. „El face afaceri. Să vedem dacă poate face afaceri şi la Washington”, a adăugat el. Poate face ceva la Washington pe care politicienii din sistem, pe care îi critică pe bună dreptate, nu au putut să facă, adică să îi unească, să cedeze puţin, pentru a câştiga mult pentru ţara noastră”, a afirmat fostul director CIA.
Joi, preşedintele-ales s-a întâlnit cu fostul secretar de stat Henry Kissinger, în vârstă de 93 de ani. Potrivit unui comunicat al echipei lui Trump, cei doi au discutat despre China, Rusia, Iran, UE şi alte dosare mondiale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.