Internațional

În sfarşit! Procurorii au dat iama în "revoluţionari"

Ziarul de Vrancea
16 nov 2016 653 vizualizări
Parchetul General a declanşat o amplă anchetă privind beneficiarii titlurilor de revoluţionar n potrivit procurorilor, mare parte din cei 3.505 de "revoluţionari cu rol determinant", care se bucură de privilegii substanţiale din bugetul de stat, şi-au obţinut "patalamaua" prin acte de corupţie n în dosar e vizat şi un apropiat al lui Victor Ponta şi Adrian Năstase

Procurorii Parchetului instanţei supreme au efectuat, ieri, 21 de percheziţii într-un dosar de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată privind acordarea titlurilor de revoluţionar. Procurorii spun că o mare parte din cele 3.505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari fiind "urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului".
Procurorii spun că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Ponta (95/2014) a fost modificată Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov, în sensul introducerii unei noi categorii de revoluţionari, şi anume "Luptător cu Rol Determinant”. Această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD şi  Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de "Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.

Omul lui Ponta, dat afară din Guvern

Totodată, procurorii au stabilit că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de  “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” au promis, oferit sau au dat bani ori alte foloase unor persoane din cadrul SSPR şi CPRD pentru a le "rezolva" dosarul. "De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de «Luptător cu rol determinant în Revoluţie» nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului", mai spun procurorii.
Persoanele din categoria “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” beneficiază de drepturi băneşti majorate faţă de ceilalţi revoluţionari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluţionari, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar.
Premierul Dacian Cioloş a decis ieri demiterea din funcţie a secretarului de stat Adrian Sanda, potrivit unor surse oficiale. Sanda a fost ridicat de procurori şi dus la audieri, după percheziţii la Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.
Adrian Sanda a fost numit în funcţie în aprilie 2014 de către premierul de atunci, Victor Ponta. El a preluat funcţia de la un alt social-democrat, Victor Socaciu. Sanda a mai condus Secretariatul şi în timpul Guvernului Năstase.

Mărieş: "Suspiciuni au existat mereu, dar în 27 de ani nimeni n-a trecut la fapte"

Preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieş, a declarat ieri, că niciun membru al organizaţiei pe care o conduce nu este vizat în dosarul privind titlurile de revoluţionar obţinute fraudulos. Mărieş a precizat că încă din primele luni după revoluţia au existat suspiciuni cu privire la existenţa unor persoane care au obţinut fraudulos titlul de revoluţionar şi beneficiile aferente, însă nimeni nu a făcut nimic să lămurească aceste lucruri. "După 27 de ani, acum este pentru prima dată când se declanşează o anchetă. Suspiciuni au fost permanent, şi în discuţii şi tot felul de zvonuri, dar nimeni n-a trecut la fapte. Să treacă la fapte, să ancheteze şi cine este vinovat să plătească”, a spus Teodor Mărieş.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vrinceanu, acum 2715 zile, 4 ore, 54 minute, 29 secunde
Smechereala si hotie tipic romaneasca ! Intr-o tara cu oameni sanatosi la cap drepturi materiale si banesti ar fi avut urmasii celor decedati,cei raniti si cei mutilati, ca in caz de razboi. Pentru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.