Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un general prorus este la un pas de caştigarea alegerilor în Bulgaria

Ziarul de Vrancea
7 nov 2016 510 vizualizări
Candidatul socialist la alegerile prezidenţiale din Bulgaria, Rumen Radev, a caştigat primul tur de scrutin, arată rezultatele parţiale al alegerilor, date publicităţii ieri dimineaţă, relatează Reuters

Radev, în varstă de 53 de ani, fost comandant de aviaţie, a obţinut 26,45% din voturi. Principala sa rivală, preşedintele Parlamentului ţeţka ţaceva, a obţinut 21,38% din sufragii, arată rezultatele anunţate după numărarea a 10,48% din voturi. Rezultatul, care reflectă exit-pollurile anterioare, înseamnă că Radev şi ţaceva se vor înfrunta într-un al doilea tur de scrutin, pe 13 noiembrie. Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că va demisiona dacă ţaceva nu obţine victoria în primul tur. GERB, partidul său, nu a comentat rezultatul. Aproximativ 6,8 milioane de alegători au fost chemaţi la urne, să opteze pentru unul dintre cei 21 de candidaţi la preşedinţie. Guvernul bulgar a anunţat ieri dimineaţă că nu va demisiona, deşi exit-pollurile şi rezultatele parţiale arată o victorie a candidatului opoziţiei, Rumen Radev, la alegerile prezidenţiale, relatează DPA. „Să vedem rezultatele – nu am pierdut încă”, a spus premierul Boiko Borisov. Borisov a promis să demisioneze, dacă preşedintele Parlamentului, ţeţka ţaceva, candidata partidului său, nu va caştiga cele mai multe voturi în primul tur de scrutin.

Gluma lunii: Coridor de evacuare a militarilor şi trupelor ruse din Transnistria

Kievul este pregătit să asigure un "coridor verde" în vederea retragerii trupelor şi armanentului ruse dintr-o bază militară rusă din satul Colbasna, în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, scrie Ukraine Today. Un acord în acest sens a fost încheiat în weekend la Odesa, unde ministrul ucrainean al Apărării Stepan Poltorak s-a întalnit cu omologul său moldovean Anatol şalaru, potrivit portalului Deschide.md. Şalaru a subliniat că armamentul şi militarii ruşi de la baza din Colbasna reprezintă un enorm pericol pentru cele două ţări şi a anunţat că un plan în vederea retragerii grupului operaţional rus urmează să fie finalizat pană la sfarşitul anului. "Am discutat despre crearea unui coridor special pentru militarii ruşi care se află în Transnistria şi pentru armamentul şi muniţia depozitate la Colbasna. Am fost informat în mod oficial că partea ucraineană este gata să pregătească un coridor în vederea evacuării trupelor şi armamentului ruse. Am convenit să trimitem experţi (moldoveni) în Ucraina pentru a dezvolta partea tehnică: a examina modalităţi de ieşire din (Republica) Moldova şi de intrare în Ucraina, unde vor putea ajunge pe acest coridor", a declarat ministrul moldovean. Kievul şi Chişinău doresc ca această operaţiune să se desfăşoare sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ONU. "Vom cere instituţiilor internaţionale să exercite presiuni asupra Rusiei pentru ca să-şi retragă trupele şi armata. Le furnizăm toate căile - maritimă, terestră şi aeriană", a declarat Şalaru. Ucraina susţine acest plan moldovean, l-a informat generalul Poltorak pe Salaru la Odesa. "Stepan Poltorak a subliniat că Ucraina respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova şi susţine eforturile poporului moldovean de a desfiinţa baze militare rusă de pe teritoriul ţării", precizează Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, citat de Ukrinform. Aproximativ 1.200 de "pacificatori" ruşi sunt staţionaţi în Transnistria, unde păzesc depozite de muniţie şi echipament care aparţin fostei a 14-a Armate sovietice. Kremlinul refuză să-şi retragă grupul operaţional din Transnistria, în pofida unor îndemnuri repetate ale Chişinăului şi comunităţii internaţionale.

15 morţi şi mii de oameni evacuaţi din cauza inundaţiilor din Vietnam

Cel puţin 15 oameni au murit, şase sunt daţi dispăruţi, iar mii au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţe în centrul Vietnamului, din cauza unor inundaţii catastrofale, a anunţat luni Departamentului pentru Prevenţia şi Controlul Dezastrelor Naturale, citat de Reuters. Inundaţii, aduse de ploile torenţiale de săptămana trecută, au blocat drumuri, au distrus peste 200 de case şi au avariat alte 40.000, în 12 provincii. Aproximativ 12.000 de hectare de teren agricol a fost acoperit de ape, iar peste 40.000 de vite şi păsări au murit înecate. Luna trecută, inundaţiile provocate de ploile torenţiale s-au soldat cu moartea a zeci de oameni şi au avariat peste 100.000 de locuinţe.





 















































































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.