Internațional

Assange: Băncile şi presa nu-l vor lăsa pe Trump să ajungă preşedinte

Ziarul de Vrancea
4 nov 2016 610 vizualizări
"Evangheliştii" sunt singurul grup de putere care îl sprijină pe candidatul republican, mai spune fondatorul WikiLeaks pentru presa rusă

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, şi-a exprimat vineri convingerea că establishment-ul din SUA nu-i va permite candidatului republican Donald Trump să devină marţea viitoare viitorul preşedinte al ţării. "Pe Trump nu-l vor lăsa să câştige. De ce spun asta? Pentru că are tot establishment-ul împotriva lui", a declarat Assange într-un interviu difuzat vineri de postul de televiziune rus RT. Assange, care colaborează de ani de zile cu RT, care emite în limbile engleză, spaniolă şi arabă şi este unul dintre stâlpii maşinii de propagandă a Kremlinului, a declarat că Trump se bucură de sprijinul unui singur grup de putere, evangheliştii, "dacă pot fi numiţi astfel". "Băncile, serviciile de informaţii, companiile de armament, capitalul extern etc, toate fac front comun pentru Hillary Clinton", a adăugat el.
Assange a mai spus că "şi mass media" pariază făţiş pe victoria candidatei democrate la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie. "Proprietarii de media şi chiar şi ziariştii", a insistat el.

FBI anchetează documente false vizând discreditarea lui Clinton

Poliţia federală (FBI) şi agenţii americane de informaţii examinează documente false - care vizează discreditarea campaniei lui Hillary Clinton -, în cadrul unei anchete mai ample cu privire la ceea ce autorităţile cred că reprezintă o încercare a Rusiei de a perturba alegerile prezidenţiale din Statele Unite, afirmă surse la curent cu dosarul. Senatorul democrat Tom Carper, membru al Comisiei pentru Securitate Internă, a trimis unul dintre aceste documente FBI în vederea unei anchete, după ce numele şi anteturile sale au fost falsificate, afirmă unele dintre aceste surse.
În scrisoarea pe care o denunţă ca falsă, Carper i-ar scrie lui Clinton că "nu te vom lăsa să pierzi aceste alegeri", declară pentru Reuters o persoană care a văzut documentul. Această falsă scrisoare a lui Carper este doar unul dintre mai multe documente trimise, în ultimele săptămâni, Biroului Federal de Investigaţie şi Departamentului Justiţiei în vederea examinării.
Un purtător de cuvânt al lui Carper a refuzat să comenteze.
În cadrul anchetei cu privire la presupuse atacuri cibernetice ruse, anchetatori FBI au cerut unor oficiali din cadrul Partidului Democrat să furnizeze copii ale altor presupuse scrisori falsificate şi care au fost puse în circulaţie alături de e-mailuri şi alte documente autentice furate în atacuri, potrivit unor surse implicate în dosar. Un purtător de cuvânt al FBI a confirmat că poliţia federală a "primit o plângere despre presupuse scrisori false" în legătură cu alegerile, dar a refuzat să facă alte comentarii.
Alte surse la curent cu dosarul afirmă că FBI examinează şi alte documente false care au apărut recent.

Atac radiologic şi tulburări civile

Oficali din cadrul unor agenţii de informaţii au avertizat - în privat - că o campanie în spatele căreia ei cred că se află Guvernul rus, al cărei scop este să submineze credibilitatea alegerilor prezidenţiale americane, ar merge dincolo de atacurile cibernetice asupra unor sisteme de e-mail ale Partidului Democrat. Ar fi vorba, între altele, despre postarea unor dovezi fictive ale unor fraude electorale sau despre dezinformare în campania dinaintea alegerilor de marţi, potrivit unor oficiali americani. Oficiali ruşi resping orice acuzaţii că ar face vreun efort în acest sens.
În afară de falsa scrisoare a lui Carper, FBI a examinat un document în format electronic de şapte pagini care poartă însemnele firmei sondatorului de opinie democrat Joel Benenson - Benenson Strategy Group -  şi ale Clinton Foundation, declară o sursă la curent cu aceste lucruri.
În acest document, identificat ca fals de către echipa de campanie a lui Clinton, se arată că democrata a scăzut în sondaje şi se îndeamnă la "schimbări dure în strategia din noiembrie" - inclusiv "organizarea unor tulburări civile" şi un "atac radiologic" cu aşa-zise bombe murdare - în vederea perturbării procesului votării. La fel ca în cazul falsei scrisori a lui Carper, era neclar imediat de unde provine documentul fals sau cum ajuns în circulaţie. Roger Stone, un fost consilier al lui Trump şi un agent republican, a postat pe 20 octombrie un mesaj pe Twitter cu un link către o copie a documentului şi eticheta "dacă e adevărat: OMG!!". Firma lui Benenson nu a reacţionat imediat. Craig Minassian, un purtător de cuvânt al Clinton Foundation a declarat că documentul este "fals". El a precizat că nu ştie dacă FBI-ul l-a examinat.
Stone nu a răspuns unor e-mailuri prin care Reuters i-a cerut să comenteze. Un purtător de cuvânt al echipei de campanie a lui Clinton, Glen Caplin, a declarat că documentul este un fals şi că face parte dintr-o "cascadorie disperată" vizând să tragă foloase de pe urma dezvăluirii de către WikiLeaks a unor e-mailuri aparţinâmnd democraţilor.
Aceste evoluţii subliniază un rol neobişnuit de important pe care agenţii americane în domeniul aplicării legii şi în domeniul informaţiilor îl joacă atât în cadrul acestor alegeri dure, cât şi în cadrul unei dezbateri în curs despre cât de mult pot sau cât de mult trebuie să dezvăluie ele publicului despre anchetele pe care le efectuează.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.