Internațional

Peste 27 de milioane de americani au votat anticipat

Ziarul de Vrancea
3 nov 2016 425 vizualizări
Cu cine, se poate doar specula n alegătorii democraţi s-au mobilizat mai bine în anumite state, dar şi prezenţa la vot în statele "republicane" este neaşteptat de ridicată

Peste 27 de milioane de americani au profitat de posibilitatea de a vota înainte de 8 noiembrie, un vot anticipat care permite să se vadă conturându-se câteva tendinţe cu doar câteva zile înaintea alegerilor. În ceea ce o priveşte pe Hillary Clinton, care a fost prinsă din urmă de rivalul ei republican Donald Trump, aceste date aduc atât veşti bune, cât şi veşti proaste. Alegătorii înregistraţi ca democraţi au fost, într-adevăr, mai numeroşi decât cei republicani în a se mobiliza în anumite state, potrivit unor experţi. Însă participarea tinerilor şi a afroamericanilor - o componentă esenţială a victoriei istorice a lui Barack Obama în 2008 - nu a fost bună.
La Chicago, al treilea cel mai important oraş din ţară, entuziasmul marchează acest vot anticipat. Participarea este pe punctul de a o egala sau depăşi pe cea din 2012, când Obama - care şi-a început cariera politică în acest oraş - a fost reales la Casa Albă. "Este foarte important pentru mine să perpeturez ceea ce a început Obama", declară Deborah Land, o electriciană în vârstă de 61 de ani, care a venit să voteze în centrul oraşului.

Multe voturi negative

Apărarea bilanţului preşedintelui în exerciţiu reprezintă o motivaţie pentru mulţi alegători democraţi, chiar dacă Hillary Clinton, la fel ca Donald Trump, bat recorduri de nepopularitate. Cotele lor sunt extrem de mici - 44% dintre alegători îi sunt favorabili lui Clinton, iar 38% lui Trump, potrivit unui agregat realizat de Real Clear Politics. Duritatea campaniei i-a determinat pe numeroşi americani ca mai degrabă să se pronunţe împotriva unuia dintre cei doi candidaţi în loc să-i acorde încrederea celui pentru care a votat. "Sezonul electoral a fost lung", îşi exprimă regretul Mark Baker, în vârstă de 57 de ani, care spune că a votat pentru Clinton "din cauza naturii alegerilor şi, mai cinstit, din cauza lui Trump". "Eu cred că toată lumea abia aşteaptă să termine cu asta, mai puţin la Saturday Night Live", spune el ironic, referindu-se la populara emisiune satirică din weekenduri.

Prezenţă mai redusă printre femei, albi, liberali şi hispanici

Campania a luat o întorsătură majoră odată cu redeschiderea surprinzătoare a cazului e-mailurilor lui Clinton şi pentru prima dată din mai încoace. O anchetă ABC-Washington Post îl credita miercuri pe Donald Trump în frunte, cu 46% din intenţiile de vot, iar pe Clinton cu 45%.
Însă, Michael McDonald, un profesor la Universitatea din Florida, consideră că alegătorii care participă la votul anticipat au puţine şanse să fie influenţaţi de aceste ultime evoluţii. "Oamenii au consumat atât de multe informaţii despre candidaţi. Ei au luat o decizie", spune el. Participarea acestor primi alegători - 27 de milioane miercuri, potrivit societăţii de analize de date Catalist - le oferă totodată informaţii experţilor, care stau cu ochii pe statele-cheie, susceptibile să detrmine rezultatul alegerilor. În Nevada, Virginia şi Colorado Hillary Clinton are un avantaj, spune McDonald. "Putem spune practic că este şah şi mat, deoarece Trump trebuie să obţină victorii în toate celelalte state-cheie" pentru a ieşi victorios în alegeri, afirmă acest politolog.
Anumite categorii demografice s-au arătat mai mobilizate în votul anticipat - femeile, albii, liberalii şi hispanicii. În privinţa hispanicilor, acest lucru "ar putea să reflecte eforturile campaniei Clinton faţă de această comunitate şi îngrijorările hispanicilor cu privire la declaraţiile lui Trump referitoare la imigranţi", explică Barry Burden, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea Wisconsin-Madison.
Aproximativ 27,3 milioane de hispanici - cu patru milioane mai numeroşi ca în 2012 - sunt chemaţi să voteze anul acesta. Donald Trump va fi nevoit să apere zone în mod tradiţional republicane, precum Texasul, unde peste un sfert dintre alegători au votat deja, un număr-record.
Distanţa în sondaje scade, iar "faptul că este percepută o competiţie atrage ambele tabere către urne", consideră Brandon Rottinghaus, un politolog la Universitatea din Houston. Există puţine şanse, în opinia sa, ca Hillary Clinton să se impună în Texas, însă o înfrângere mai puţin zdrobitoare ca înainte în acest stat ar putea să-i ajute pe democraţi în viitoarele alegeri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.