Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Coreea de Nord taie raţiile de alimente

Ziarul de Vrancea
2 nov 2016 871 vizualizări
Raţiile alimentare în Coreea de Nord în trimestrul al treilea au fost de 300 de grame de persoană, pe zi, jumătate din minimul de aproximativ 600 de grame recomandat de ONU, potrivit datelor Programului Alimentar Mondial difuzate ieri de postul de radio Vocea Americii.

"Raţia de alimente este de asemenea mult sub cele 573 de grame (recomandate) pe care Coreea de Nord intenţionează să le furnizeze populaţiei", citează agenţia Yonhap. Raţiile au scăzut cu 17% de la 360 de grame în primul trimestru şi cu 19% de la 370 de grame în trimestrul al doilea, afirmă postul de radio menţionat.
În paralel, ajutoarele alimentare trimise în octombrie Coreei de Nord de Programul Alimentar Mondial au fost cele mai mari de anul acesta — 2861 de tone de alimente pentru 792.761 persoane din provincia Hamkyong de Nord, afectată de inundaţii. Cantităţile trimise în lunile anterioare au fost de 379 de tone în iulie, 2114 tone în august şi 2728 de tone în septembrie.

Microsoft acuză că hackeri ruşi exploatează o lacună Windows

Microsoft a anunţat că un grup de hackeri care are legături cu Guvernul rus şi cu atacurile cibernetice vizând ţinte politice în Statele Unite se află în spatele unui recent atac informatic care exploatează lacune de securitate nou descoperite în Windows. Producătorul de software anunţă într-un avertisment postat pe site că a avut loc un număr mic de atacuri, care folosesc e-mailuri "spear phishing". Aceste atacuri au fost comise de grupul de hackeri Strontium, mult mai cunoscut ca "Fancy Bear" sau APT 28, potrivit gigantului.
Gigantul face această dezvăluire despre noi atacuri şi legătura lor cu Rusia după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a lansat o campanie de atacuri cibernetice fără precedent cu scopul de a perturba şi discredita viitoarele alegeri americane de la 8 noiembrie.
Microsoft anunţă că un "patch" pentru protecţia utilizatorilor de Windows faţă ameninţarea pe care o reprezintă aceste noi lacume urmează să fie disponibil pe 8 noiembrie - ziua alegerilor în Statele Unite. Un expert american în spionaj privind activitatea cibernetică a Rusiei declară că Fancy Bear lucrează în principal pentru serviciile ruse de informaţii militare (GRU), despre care oficiali americani în domeniul informaţiilor au conchis că sunt responsabile de atacurile vizând baze de date şi e-mailuri aparţinând Partidului Democrat.
Un hacker care foloseşte metoda "spear phishing" trimite mesaje ţintite, de obicei prin e-mail, care explotează informaţii cunoscute pentru a determina victima să dea click pe linkuri sau să deschidă fişiere ataşate. Microsoft precizează că atacurile exploatează o vulnerabilitate a programului Adobe Systems Inc Flash şi una în sistemul Windows de operare.


Treizeci şi trei de mineri găsiţi morţi într-o mină din China

Treizeci şi trei de mineri blocaţi în subteran în urma unei explozii de gaz, la începutul săptămânii, au fost găsiţi morţi, a scris ieri presa de stat, iar oficiali în domeniul securităţii au anunţat că cei vinovaţi vor fi pedepsiţi.
Doi mineri au supravieţuit exploziei de luni, însă salvatorii nu au găsit alte persoane în viaţă. Toate corpurile au fost recuperate. Explozii de gaze în mine sunt provocate atunci când o flacără sau o scânteie electrică aprinde scurgeri de gaze din zăcământ. Sisteme de ventilaţie sunt instalate pentru a împiedica acumularea de gaze. Administraţia de stat pentru protecţia muncii a dispus să se efectueze o anchetă cu privire la explozie şi a îndemnat ca "cei vinovaţi să fie pedepsiţi sever".
Oficiali locali Chongqing au dispus închiderea temporară a unor mine mai mici, potrivit agenţiei China Nouă.

La fiecare cinci zile, un jurnalist îşi pierde viaţa în lume

La fiecare cinci zile, un jurnalist îşi pierde viaţa în lume ca urmare a activităţii sale, indică date dintr-un raport difuzat de UNESCO ieri, cu ocazia Zilei internaţionale pentru încetarea impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor. Cel puţin 827 de jurnalişti au fost ucişi între 2006 şi 2015, dintre care 115 numai anul trecut, ceea ce face ca 2015 să fie al doilea cel mai nefast an din ultimul deceniu în domeniul jurnalismului, potrivit raportului. Mai puţin de zece la sută din cazurile de omoruri în rândul jurnaliştilor au fost soluţionate, cu toate că multe ţări menţionate în raport manifestă voinţă de a pune capăt uciderii de jurnalişti, afirmă UNESCO.
Agenţia ONU, care îşi limitează raportul din 2016 privind securitatea jurnaliştilor la cazurile de omor în ultimii zece ani, spune că documentul său nu cuprinde şi ''numeroase alte abuzuri în cazul jurnaliştilor, inclusiv răpiri, detenţii arbitrare, tortură, intimidare şi hărţuire, atât în zona offline, cât şi în cea online''. Din cei 213 jurnalişti ucişi între 2014 şi 2015, 78 au fost omorâţi în state arabe, potrivit cifrelor UNESCO, ceea ce face ca lumea arabă să fie cea mai periculoasă regiune pentru jurnalişti, în mare parte din cauza actualelor conflicte din Siria, Irak, Yemen şi Libia.
În aceeaşi perioadă, 51 de jurnalişti şi-au pierdut viaţa în America Latină şi în Caraibe, 34 — în Asia, 27 — în Africa şi 12 — în Europa Centrală şi de Est.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.