Internațional

Europa speră că o victorie a lui Clinton va da un impuls investiţiilor în Iran

Ziarul de Vrancea
2 nov 2016 445 vizualizări
Cu o populaţie de 78 de milioane de persoane, Iranul este cea mai mare economie care a revenit în comerţul mondial după destrămarea Uniunii Sovietice

Mediul de afaceri european speră că o victorie a lui Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale din Statele Unite de săptămâna viitoare ar putea elimina blocajele din calea unor investiţii occidentale majore în Iran, relatează Reuters. Chiar dacă nimeni nu anticipează un val de noi acorduri dacă Clinton îl va învinge pe contracandidatul său republican Donald Trump pe 8 noiembrie, o victorie a democraţilor ar risipi o parte din norii politici care planează asupra acordului nuclear dintre Iran şi puterile occidentale. Grupurile de afaceri consideră că o astfel de victorie poate alimenta investiţiile mai agresive pe piaţa iraniană în 2017, în special în a doua jumătate a anului, dacă şi în Iran preşedintele moderat Hassan Rouhani va fi reales în funcţie în luna mai. "Dacă Clinton şi Rouhani vor câştiga, atunci vom avea o fereastră de oportunitate mult mai mare decât în prezent”, a spus Matthieu Etourneau, consultant pentru companiile franceze cu operaţiuni în Iran. El a adăugat că asta este ceea ce aşteaptă băncile şi companiile europene.
În ianuarie, când Statele Unite şi Europa au ridicat majoritatea sancţiunilor legate de programul nuclear iranian, entuziasmul companiilor europene a fost vizibil. Cu o populaţie de 78 de milioane de persoane şi cu o producţie mai mare ca a Thailandei, Iranul este cea mai mare economie care a revenit în comerţul mondial şi sistemul financiar după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Politicienii europeni au mers la Teheran însoţiţi de zeci de directori de companii. Rouhani, o personalitate pragmatică, a fost reales în 2013 cu un program de reducere a izolării Iranului şi a călătorit la Paris şi Roma pentru a-şi promova ţara investitorilor. După ce euforia s-a evaporat încâteva luni, aceasta a fost înlocuită de frustrare, de ambele părţi.
Cel mai mare obstacol pentru companiile europene care vor să facă afaceri în Iran este reticenţa celor mai mari bănci de a finanţa acorduri, de teamă că ar putea încălca sancţiunile americane şi că ar putea fi penalizate.
Statele Unite au luat măsuri pentru a calma aceste temeri. Luna trecută, Biroul pentru controlul activelor străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei SUA a publicat noi recomandări pentru a tempera îngrijorările respective.
Secretarul de stat John Kerry a recunoscut însă în această săptămână, în cursul unui eveniment la Londra, că băncile sunt în continuare reticente.
Este probabil ca băncile să rămână în continuare precaute, indiferent cine va ajunge la Casa Albă. Totuşi, o victorie a lui Clinton ar da Europei un semnal de calm. Consilierul său apropiat Jake Sullivan a fost o figură centrală în negocierile secrete din Oman care au deschis calea acordului care a redus activităţile nucleare ale Iranului.
Trump în schimb a calificat acordul drept ”unul dintre cele mai proaste care a avut loc vreodată” şi a promis să îl renegocieze dacă va fi ales. Bancherii susţin că riscul de destrămare a acordului în timpul preşedinţiei Trump a contribuit la reticenţa Europei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.