Internațional

Roboţii industriali, în plină ascensiune

Ziarul de Vrancea
1 nov 2016 463 vizualizări
47% din locurile de muncă actuale din SUA vor fi ameninţate de roboţi peste 20 de ani, potrivit unui studiu

Tehnologia joacă deja un rol major în sectorul de producţie industrială, în prezent există 1,8 milioane de roboţi industriali, iar în trei ani vor ajunge până la aproximativ 2,6 milioane, conform sondajului Global CEO Survey 2016, citat ieri de Agerpres. Liderii de afaceri iau în considerare aceste schimbări şi le integrează în strategia lor. Conform sondajului PwC, 77% dintre executivi cred că progresele tehnologice reprezintă mega tendinţa care va transforma cel mai mult modul în care companiile interacţionează cu toate părţile interesate (stakeholders).
Conform sondajului Global CEO Survey 2016, cererea pentru forme tradiţionale de investiţii, cum ar fi în depozite şi utilaje, ar putea la rândul ei creşte. De asemenea, preţul bunurilor şi serviciilor ar putea scădea sau creşte într-un ritm mai lent, în cazul în care companiile transfera aceste câştiguri de productivitate către consumatori prin preţuri mai mici, ceea ce ar şi trebui să facă atâta timp cât pieţele sunt competitive.
"Este de aşteptat ca tehnologia care completează mâna de lucru să aibă mai puţine efecte adverse asupra locurilor de muncă decât tehnologia care o dislocă. În multe sectoare de servicii pentru consumatori, de exemplu, în cele în care contactul uman este esenţial, există mai puţin interes ca roboţii să înlocuiască oamenii — cel puţin pentru moment ", a spus Ionuţ Sas, partener, membru al grupului de servicii pentru sectorul Tehnologiei, Media şi Telecomunicaţiilor PwC România.
Cu toate acestea, în alte zone automatizarea poate prezenta o ameninţare mai mare la adresa locurilor de muncă, deşi amploarea acestei ameninţări variază. Potrivit unei lucrări semnate de Carl Benedikt Frey şi Michael Osborne (2013) se estimează că aproximativ 47% din locurile de muncă actuale din SUA sunt expuse riscului în următoarele două decenii, comparativ cu un studiu al OCDE, care plasează cifra la doar 9%. Tehnologiile digitale creează şi noi locuri de muncă, aşadar efectul nu este în totalitate unul negativ, apreciază PwC.
Majoritatea liderilor de afaceri se aşteaptă ca progresele tehnologice să transforme sectorul lor de activitate. "Inovaţiile tehnologice reprezintă o forţă disruptivă pentru companii şi angajaţi. Dar pentru acele afaceri care se pot adapta mai rapid la noile tehnologii, precum şi pentru angajaţii care deţin competenţe pe care maşinile nu le au în prezent — cum ar fi creativitatea şi empatia — progresele tehnologice le-ar putea aduce câştiguri substanţiale", spune Ionuţ Sas.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.