Internațional

Distanţa în sondaje dintre Clinton şi Trump se micşorează

Ziarul de Vrancea
31 oct 2016 479 vizualizări
Diferenţa dintre cei doi s-a redus la mai puţin de patru procente, potrivit unei medii a sondajelor recente

Hillary Clinton încearcă să depăşească şocul relansării surprinzătoare a scandalului e-mailurilor sale de către FBI, în contextul în care sondajele arată scoruri tot mai strânse cu ceva mai bine de o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale americane. Candidata democrată a făcut din nou campanie în Florida, duminică, un stat-cheie deosebit de important în cursa către fotoliul de la Casa Albă, în care avansul său în faţa lui Donald Trump s-a evaporat potrivit ultimelor sondaje.
La nivel naţional, avansul pe care-l înregistrează a scăzut de asemenea uşor, la 45% din intenţiile de vot, în timp ce rivalul său republican este creditat cu 41,6%, potrivit unei medii a sondajelor recente. "Nu putem fi distraşi de orice zgomot în mediul politic, trebuie să ne concentrăm în continuare", a declarat Clinton într-un turneu la Fort Lauderdale, referindu-se voalat la anunţul de vineri al directorului FBI James Comey cu privire la o nouă ramificaţie în dosarul e-mailurilor. "Când eşti trântit, ceea ce contează este să te ridici", a spus Clinton la alt miting, la Wilton Manors.
Comey nu a dat detalii despre această nouă ramificaţie, dar a precizat că nu ştie dacă va fi semnificativă.
Potrivit presei americane, mii de e-mailuri de la Departamentul de Stat au fost găsite recent pe un laptop care-i aparţine lui Anthony Weiner, soţul lui Huma Abedin, o colaboratoare foarte apropiată a lui Clinton.
Weiner, de care Huma Abedin s-a despărţit în august, este vizat de o anchetă pentru că a trimis SMS-uri cu caracter sexual unei adolescente în vârstă de 15 ani, iar în cadrul acestei anchete au fost descoperite e-mailurile. Această descoperire datează de mai multe săptămâni, potrivit CNN. FBI-ul nu s-a uitat încă în e-mailuri, având nevoie de alt mandat decât cel pe care-l deţine pentru a ancheta cu privire la SMS-urile lui Weiner. Biroul a obţinut acest mandat duminică seara, potrivit NBC.

"O acţiune fără precedent"

Duminică seara târziu, liderul minorităţii democrate din Senat, Harry Reid, i-a scris directorului FBI - un republican numit de Obama în 2013 - pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la "două măsuri" care par, în opinia sa, "să ajute un partid împotriva celuilalt". Legea le "interzice conducătorilor FBI să-şi folosească autoritatea oficială pentru a influenţa un scrutin. Prin acţiunea dumneavoastră partizane, aţi putea să fi încălcat legea", scrie Reid. În acest context tensionat, tabăra lui Clinton şi-a îndreptat tirurile către James Comey. În schimb, Donal Trump savurează momentul.
"Este o acţiune fără precedent, care rupe cu politica departamentelor Justiţiei, democrat şi republican", a denunţat la CNN preşedintele echipei de campanie a lui Clinton John Podesta.
El a spus că James Comey a "trecut peste sfatul conducătorilor de rang înalt de la Departamentul de Justiţie" anunţând această ramificaţie a anchetei într-o scrisoare adresată Congresului, care a făcut-o publică.
El a amintit că acest departament, în subordinea căruia se află FBI, are tradiţia "să nu se amestece în alegeri". Robby Mook, directorul de campanie al lui Clinton, a cerut, la fel ca fostul secretar de Stat, ca "toate informaţiile să fie puse pe masă".

Trump: Vom caştiga

Donald Trump, care îşi făcea campanie duminică în Nevada, Colorado şi New Mexico, a vorbit despre o "bombă". "Corupţia lui Hillary face bucăţi principiile pe care a fost fondată ţara noastră", a declarat el la Las Vegas. El a acuzat-o pe adversara democrată de "comportament criminal deliberat". "Suntem, acum, în frunte în numeroase sondaje, dintre care multe au fost realizate înainte de anunţarea anchetei penale de vineri", a spus Trump. "Vom câştiga", a subliniat el. Directoarea sa de campanie Kellyanne Conway a apreciat, la Fox News, că, dacă directorul FBI nu şi-ar fi anunţat ancheta suplimentară, ar fi putut să fie acuzat de amestec în alegeri.
Scandalul e-mailurilor lui Hillary Clinton îşi are originea în faptul că a ales să folosească un server privat atunci când era secretar de Stat şi nu pe cel securizat de la Departament, cu riscul de a pune în pericol anumite e-mailuri clasificate secrete. O anchetă a conchis, în iulie, că nu există motive să fie declanşată o procedură penală, dar că Hillary Clinton a dat dovadă de o "neglijenţă extremă".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.