Internațional

Parlamentul a abrogat ieri, la propunerea PSD, taxa Radio-TV

Ziarul de Vrancea
25 oct 2016 1125 vizualizări
Nu vă bucuraţi prematur: practic, radioul şi televiziunea publică vor fi finanţate în totalitate, cu sume mult mai mari, din taxele şi impozitele pe care le plătiţi n diferenţa e că cele două instituţii de presă vor avea mai puţină autonomie în faţa decidenţilor politici

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale.
Pentru proiect au votat inclusiv liberalii, care au anunţat că legea, "în ansamblu", este bună, dar critică eliminarea unor taxe, precum cea a taxei Radio-TV, şi a celei pentru paşapoartele temporare, care ar încuraja eliberarea lor şi ar putea crea probleme pentru regimul vizelor în state precum SUA şi Japonia. Astfel, în proiectul care a trecut de Parlament a fost eliminată şi taxa Radio-TV. Cererea de reintroducere a prevederii privind eliminarea ei a fost făcută de liderul PSD Liviu Dragnea în timpul dezbaterilor din plen, după ce eliminarea taxei fusese scoasă din proiect, în comisie.
Deputatul PNL Andreea Paul a acuzat că "nu există artist mai mare decât PSD în a-i păcăli pe români", încercând să îl critice pe Liviu Dragnea pentru această schimbare a legii, însă preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, i-a tăiat microfonul. În discursul său anterior solicitării, Liviu Dragnea a criticat faptul că sunt probleme în managementul instituţiilor publice de presă, iar taxa radio-TV trebuie eliminată, în pregătirea unor schimbări mai ample în SRTv şi SRR.

Noile "taxe", plătite de fiecare roman: 21 plus 34 de lei

Legea va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Liberalii au anunţat că vor uza de toate căile legale pentru a o bloca din cauza eliminării taxei Radio-TV, inclusiv prin atacarea la Curtea Constituţională. Potrivit deputatului PNL Andreea Paul, eliminarea taxei duce la aservirea politică a instituţiilor publice de presă. ”Este o uriaşă greşeală a Parlamentului României, sub votul majorităţii PSD. Acest vot va îngenunchea Radioul public şi Televiziunea publică, în perioada campaniei electorale”, a spus deputatul Andreea Paul, după şedinţa de plen.
Ea a arătat că ”preşedintele PSD a afirmat în plen că taxa radio-tv se elimină până după alegerile parlamentare, când PSD va veni cu o nouă propunere, şi anume 21 de lei şi 34 de lei, noile taxe pe care le propune pentru fiecare cetăţean al României, pentru funcţionarea celor două instituţii”. ”Asta înseamnă că PSD îi este frică în campania electorală de posturile publice de mass-media. Astăzi, preşedintele PSD s-a plâns în Parlamentul României că este criticat de aceste televiziuni şi radiouri publice”, a mai spus Andreea Paul.

480 de milioane de lei la radio, 620 de televiziune

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, ieri, că, începând de anul viitor, cele două instituţii media vor pirmi bani de la bugetul de stat, şi nu din taxe. El a afirmat că îi este foarte greu să comenteze nişte ”minciuni atât de gogonate”, referindu-se la afirmaţiile deputatului PNL Andreea Paul. ”Eu am spus un lucru simplu şi foarte uşor de înţeles, pentru TVR şi pentru Radio se va face un calcul, care este deja realizat şi care va fi pus în legea bugetului de stat, şi anume, pentru fiecare cetăţean român care acum ar trebui să plătească taxa radio-tv, se calculează un cuantum de 21 de lei, se înmulţeşte cu numărul de cetăţeni şi acea sumă va fi pusă, din bugetul de stat, nu din taxe, ca şi prevedere pentru Radio, care înseamnă 480 de milioane de lei, mai mult decât au acum”, a spus Dragnea. El a adăugat că, pentru TVR, suma va fi de 34 de lei, care duce la 620 de milioane de lei, din bugetul de stat. ”Repet, nu se pun taxe, este un calcul care se face. Poate acea doamnă nu ştie aritmetică, nu este niciun fel de problemă. Acesta este bugetul pentru TVR, adică un buget mai mare decât cel pe care îl au în mod normal”, a mai explicat liderul PSD.
El a respins şi criticile privind controlul politic asupra celor două instituţii. ”Acum, 48% aproximativ din bugetul cred că al radioluliui sau al TVR, este asigurat din bugetul de stat. Deci şi acum depind de bugetul de stat, aprobat de Parlament. Această manipulare grosolană pică”, a spus Dragnea, adăugând că influenţa politică se face prin procedura prin care sunt numiţi cei care conduc instituţiile respective şi pe care speră să o modifice anul viitor.

Guvernul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a afirmat, ieri, că sursa de finanţare lipseşte la proiectul PSD adoptat de Parlament privind eliminarea celor peste 100 de taxe nefiscale, precizând că Guvernul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale. "Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanţare, aşa cum prevede legea responsabilităţii fiscale, legea finanţelor publice şi chiar Constituţia. La nivelul Guvernului susţinem eliminarea unor taxe, acesta a fost şi punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil şi pe care îl puteam susţine în 2017", a afirmat ministrul de Finanţe, Anca Dragu.
Ea a spus că pentru taxa radio-tv impactul bugetar ar fi de circa 600 milioane lei. "Aici avem două elemente, respectiv finanţarea care nu este prevăzută în proiectul de lege din Parlament şi mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio şi televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare şi sunt parte din cadrul legal de funcţionare a radioului şi televiziunii. Nu putem plăti integral funcţionarea acestor două instituţii, pentru că legislaţia curentă nu ne permite acest lucru. Poate fi modificată, e lege organică care poate fi modificată în Parlament”, a precizat Dragu.
Pe de altă parte, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a cerut ieri preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge această lege. ”Considerăm că eliminarea taxei Radio-TV este un atac direct la adresa unui pilon important al democraţiei, libertatea de exprimare. Practic, prin eliminarea taxei Radio-TV, gradul de subordonare faţă de puterea politică a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune va fi total. Această lege, odată promulgată, ar întoarce România în anii regimului comunist, când întreaga presă era controlată de partid”, au transmis sindicaliştii. Ei au numit demersul ”populist-electoral”, întrucât eliminarea taxei Radio-TV şi finanţarea de la bugetul de stat nu va degreva populaţia de plata unei taxe, deoarece echivalentul ei va fi suportat tot de cetăţeni, Guvernul fiind obligat să majoreze alte taxe pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale celor două instituţii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.