Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Jean-Marie Le Pen rămane a patra oară fără imunitate

Ziarul de Vrancea
25 oct 2016 428 vizualizări
Parlamentul European (PE) i-a ridicat ieri imunitatea parlamentarului Jean-Marie Le Pen, la solicitarea justiţiei franceze, care vrea să-l ancheteze pentru incitare la ură rasială, după ce a făcut declaraţii cu privire la mai mulţi artişti.

Eurodeputaţii au apreciat că faptele incriminate nu au vreo legătură cu activitatea parlamentară a fondatorului şi fostului preşedinte al Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) şi nici nu ţin de o voinţă de a-l împiedica să-şi exercite mandatul. Într-o înregistrare video postată în 2014 pe site-ul partidului de extremă dreapta, Jean-Marie Le Pen i-a atacat pe artişti care-i criticau formaţiunea, şi anume Patrick Bruel, Madonna şi Yannick Noah. "Vom face un cuptor data viitoare", afirma el.
Aceste declaraţii şi asocierea lor cu numele lui Patrick Bruel - care este evreu - au provocat un val de indignare în rândul clasei politice şi a obligat-o pe Marine Le Pen, actuala preşedintă a FN, să se delimiteze de tatăl ei.
Este pentru a patra oară când îi este ridicată imunitatea în PE lui Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 88 de ani. El este eurodeputat fără întrerupere din 1984 şi până în prezent. Imunitatea i-a fost ridicată la solicitarea Franţei, în decembrie 1989, după ce a declarat despre Michel Durafour, la acea vreme ministru al Muncii "crematoriul Durafour", dar şi în 1990 în urma unor declaraţii despre "internaţionala evreiască".
Jean-Marie Le Pen şi-a mai peirdut imunitatea, în 1998, la solicitarea Germaniei, după ce a catalogat camerele de gazare naziste drept un "detaliu al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial", într-un discurs pe care l-a susţinut la Munchen.

ISIS a revendicat atacul soldat cu 59 de morţi din Pakistan

Organizaţia teroristă Statul Islamic a revendicat atacul comis în noaptea de luni spre marţi asupra unei academii de poliţie din Quetta, din provincia pakistaneză Baluchistan. Atacul a fost comis de “combatanţi ai Statului Islamic”, a anunţat agenţia de presă Amaq, apropiată teroriştilor.
Anterior, un comandant militar din provincie, generalul Sher Afgun, a declarat că discuţiile telefonice interceptate între atacatori sugerează că făceau parte din gruparea teroristă Lashkar-e-Jhangvi. Această grupare, care îşi are originea în centrul provinciei Punjab, nu este la primul atac din Baluchistan. Militanţii săi vizează de regulă minoritatea şiiţilor Hazara.
Cel puţin 59 de cadeţi au fost ucişi şi alţi 117 au fost răniţi grav când mai multe persoane înarmate au deschis focul în Academia de Poliţie din oraşul Quetta, în sud-vestul ţării. Circa 200 de cadeţi se aflau în Academie în momentul producerii atacului, ce a durat cinci ore, iar unii dintre ei au fost luaţi ostatici. Forţele de poliţie, militare şi paramilitare au ajuns la Academie la 20 de minute după începerea atacului. Ministrul de Interne din provincia Baluchistan, Mir Sarfaraz Bugti, a precizat că a fost vorba de cinci sau şase atacatori.

Scăderea nivelului de nicotină din ţigări poate duce la eliminarea dependenţei de fumat

Ţigările cu un nivel scăzut de nicotină ar putea avea beneficii imense pentru reducerea numărului de fumători, potrivit unui studiu efectuat în Noua Zeelandă, ale cărui concluzii au fost publicate ieri. De asemenea, cercetarea realizată la Universitatea din Auckland demontează temerile potrivit cărora persoanele care fumează ţigări cu mai puţină nicotină vor fuma mai intens decât ceilalţi. Reducerea conţinutului de nicotină din ţigări are beneficii imense şi dezavantaje minime prin faptul că le permite actualilor fumători să se lase de fumat şi să îi împiedice pe tineri să devină dependenţi de ţigări, susţin autorii studiului.
''Fumatul continuă să afecteze sănătatea şi vieţile fumătorilor, existând o nevoie stringentă de a reducere rata fumatului în Noua Zeelandă şi în multe locuri ale lumii'', susţine profesor Chris Bullen, co-autor al studiului.
''Una dintre modalităţile de reducere a fumatului este ca acesta să dea mai puţină dependenţă prin reducerea considerabilă a nivelului de nicotină din tutun'', a completat specialistul. ''Abordarea noastră îşi doreşte să întrerupă legătura dintre dependenţa de nicotină şi utilizarea tutunului ars, ceea ce are efecte dăunătoare pentru sănătate'', a explicat Bullen.
Ţigările cu un nivel scăzut de nicotină s-au dovedit benefice pentru actualii fumători — consumul total de nicotină a scăzut, la fel şi gradul de dependenţă de fumat şi numărul de ţigări fumate pe zi. De asemenea, studiul subliniază că s-a observat o creştere a şanselor de renunţare la acest obicei. Bullen a adăugat că ''temerile că oamenii fumează astfel de ţigări mai intens nu sunt susţinute de dovezile studiului''.

Un adolescent a început să vorbească fluent spaniola după ce s-a trezit din comă

Un adolescent din Atlanta, vorbitor nativ de engleză, a început să vorbească fluent limba spaniolă, după ce s-a trezit din comă, informează CNN. Reuben Nsemoh, un tanăr de 16 ani care locuieşte într-o suburbie a oraşului american Atlanta, a suferit o contuzie craniană în timpul unui meci de fotbal. După ce s-a trezit, a făcut ceva ce nu făcuse niciodată până atunci: vorbea spaniolă ca un nativ al acestei limbi. Părinţii lui spun că tânărul vorbea deja puţină spaniolă, dar nu a fost niciodată fluent în această limbă, până la acel accident. Treptat, el a reînceput să vorbească engleza, dar, în acelaşi timp, a început să îşi piardă fluenţa în spaniolă.
Sindromul accentului străin este o afecţiune extrem de rară, cauzată de vătămări cerebrale care modifică tiparul de vorbire al bolnavului, oferindu-i un accent diferit. Primul caz cunoscut a fost raportat în 1941, când o femeie din Norvegia a suferit vătămări la nivelul creierului, provocate de şrapnel, în timpul unui bombardament german, şi a început să vorbească cu accent german. De atunci au mai fost raportate alte câteva zeci de cazuri.
În urmă cu trei ani, poliţia a găsit un veteran al Marinei americane în stare de inconştienţă într-un motel din Southern California. Atunci când s-a trezit, fostul militar american nu îşi mai amintea absolut nimic din viaţa pe care a avut-o şi vorbea doar limba suedeză.
În Australia, o femeie care conducea un autocar a suferit un accident grav de automobil în urma căruia s-a ales cu o fractură de mandibulă şi de maxilar. După ce s-a trezit, ea a început să vorbească cu accent franţuzesc. La începutul acestui an, o femeie din statul american Texas, care a suportat o intervenţie chirurgicală la nivelul maxilarului, vorbeşte de atunci cu accent britanic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.