Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: România a cerut Canadei garanţii scrise cu privire la liberalizarea vizelor

Ziarul de Vrancea
20 oct 2016 513 vizualizări
Spre deosebire de Bulgaria, care pare mai flexibilă, ţara noastră cere expres ridicarea vizelor din 2017, arată o analiză a site-ului Euroactiv

Bulgaria şi România au cerut Canadei garanţii scrise cu privire la liberalizarea vizelor pentru a nu se mai opune Acordului Economic şi Comercial Global între UE şi Canada (CETA), scrie portalul Euractiv.
Canada scuteşte de vize cetăţenii tuturor statelor UE, mai puţin pe români şi bulgari. Bucureştiul şi Sofia nu au vreo obiecţie asupra acordului ca atare, însă profită de ocazie pentru a exercita presiuni asupra Ottawei.
O înţelegere în vigoare din 20 decembrie 2013 le impune celor două state membre UE să acţioneze în comun pe tema liberalizării vizelor, mai ales în cazul unor terţe state care impun condiţii diferite cetăţenilor europeni în funcţie de ţara de origine. O serie de reuniuni a avut loc între Canada, Comisia Europeană (CE), Bulgaria şi România pe tema liberalizării vizelor.
Însă poziţia celor două ţări nu este identică. Sofia pare mai flexibilă şi dispusă să accepte o ridicare progresivă a vizelor, în timp ce Bucureştiul insită asupra unei liberalizări complete începând din 2017, potrivit Euractiv.
Însă, în urma unei reuniuni extraordinare pe tema Afacerilor Generale dedicat comerţului, pe 18 octombrie, la Luxemburg, a devenit evident că ambele state vor garanţii scrise cu privire la voinţa Canadei de a rezolva problema, înainte să dea undă verde CETA. Ministrul slovac al Economiei Peter Ziga, care a prezidat reuniunea, a dat asigurări că participanţii la Consiliu sunt conştienţi de poziţiile Bulgariei şi României. "Aş vrea să încurajez toţi participanţii la rezolvarea problemei cât mai rapid posibil", a îndemnat el. "Un acord (asupra CETA) nu a fost posibil deoarece România, Bulgaria şi Belgia au în continuare rezerve", a declarat la rândul său vicecancelarul german Sigmar Gabriel, totodată ministrul Economiei, după reuniune. Opoziţia Valoniei, o regiune francofonă belgiană, reprezintă însă cel mai important obstacol în calea ratificării acordului. Spre deosebire de România şi Bulgaria, Valonia pune în discuţie conţinutul CETA.
Parlamentul valon urmează să-l examineze din nou vineri. Pentru moment, valonii sunt hotărâţi să nu accepte CETA.
Acordul Economic şi Comercial Global UE-Canada urmează să fie discutat în cadrul summitului UE vineri, înaintea Summitului UE-Canada prevăzut pe 27 octombrie.

Filipine "divorţează" de SUA

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a spus ieri că anunţă "despărţirea" de Statele Unite. El a făcut această declaraţie la un forum de afaceri, în prezenţa vicepremierului chinez Zhang Gaoli, la Marea Casă a Poporului din Beijing. Duterte se află într-o vizită de stat de patru zile în China.
Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat, anterior, că speră ca vizita "istorică" a preşedintelui filipinez în China să ajute la o "îmbunătăţire deplină" a relaţiilor, afectate de o dispută teritorială în Marea Chinei de Sud. Duterte a sosit în China marţi, însoţit de o delegaţie de cel puţin 200 de oameni de afaceri, pentru a deschide calea către ceea ce numeşte o alianţă comercială, în contextul unei deteriorări a relaţiilor istorice cu Statele Unite. El a anunţat miercuri, la Beijing, în uralele a sute de filipinezi, că politica externă filipineză virează către China.
În aceeaşi zi, aproximativ 1.000 de protestatari antiamericani s-au adunat în faţa Amasadei Statelor Unite la Manila şi au cerut retragerea trupelor americane de pe Insula filipineză Mindanao (sud).

UE vrea să impună sancţiuni tuturor "susţinătorilor regimului" al-Assad

Cele 28 de state membre UE, reunite ieri la Bruxelles pentru a evoca rolul Rusiei în Războiul din Siria, au în vedere "toate opţiunile, inclusiv impunea unor sancţiuni suplimentare" care să vizeze "susţinătorii regimului" lui Bashar al-Assad, potrivit proiectului unui acord consultat de AFP.
Un text precedent cu privire la acest subiect, adoptat luni de cei 28 de miniştri de Externe, evoca o posibilă impunere a unor noi sancţiuni "sirienilor" care susţin regimul al-Assad. Această precizare a naţionalităţii nu mai figurează în proiectul de acord al summitului european, ceea ce nu exclude impunerea unor sancţiuni Rusiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.