Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un susţinător al extremei-drepte a împuşcat patru ofiţeri de poliţie în Germania

Ziarul de Vrancea
19 oct 2016 550 vizualizări
Patru ofiţeri de poliţie au fost împuşcaţi ieri în Germania de un suspect cu legături cu extrema-dreaptă, relatează The Independent.

Ofiţerii au fost răniţi şi au fost duşi la spital. Ministerul de Interne de la Berlin a anunţat că un bărbat de 49 de ani a deschis focul asupra ofiţerilor după ce aceştia au intrat în casa sa din Georgensgmuend, Bavaria. Suspectul, care a fost arestat, îşi spune "Reichsbuerger", deoarece face parte dintr-o mişcare de extremă-dreapta care susţine că actualul stat german nu are legitimitate. Mişcarea ar avea legături cu neonaziştii.

Un medicament cu canabis ar putea reduce crizele de epilepsie

Un medicament cu canabis administrat adulţilor diagnosticaţi cu epilepsie poate reduce frecvenţa crizelor specifice, au anunţat, ieri, cercetătorii australieni. Medicamentul este subiectul unui test clinic, efectuat în premieră mondială în Australia şi condus de oameni de ştiinţă din Melbourne. Terry O'Brien, neurolog în cadrul Royal Melbourne Hospital şi conducătoare a proiectului, a declarat că există o nevoie foarte mare de creare a unui tratament pentru 30% dintre pacienţii cu epilepsie care au o formă a afecţiunii neorologice rezistentă la medicamente.
O'Brien a explicat că gelul cu canabis, din care au fost îndepărtate elementele halucinogene ale plantei, ar fi mai eficient la reducerea crizelor decât administrarea medicamentului pe cale orală. ''Cannabidiolul (componenta non-psihoactivă a canabisului) este metabolizat iniţial în ficat'', a explicat O'Brien. ''Aceasta înseamnă că nu ştim exact cât anume din medicament ajunge la creier pentru că mare parte din el este metabolizat în ficat şi stomac, acesta fiind unul dintre motivele pentru care drogul recreaţional este inhalat'', a explicat omul de ştiinţă. ''Multe persoane care suferă de epilepsie necontrolată sunt foarte dornici să încerce cannabidiolul, iar acesta este primul test efectuat prin control randomizat prin metoda dublu-orb, în cazul adulţilor din Australia şi pe plan internaţional'', a adăugat O'Brien. Testul va fi realizat pe 180 de pacienţi care şi-au administrat ''automedicaţia'' cu canabis recreaţional, însă efectele pe care le au asupra creierului alte ingrediente, precum tetrahidrocannabinolul, nu este încă documentat. Grame Shears, director în cadrul Fundaţiei pentru Epilepsie, a precizat că testul randomizat al medicamentului derivat din canabis este important pentru a se afla cu exactitate dacă beneficiile raportate de pacienţii epileptici care au luat canabis recreaţional nu au fost cumva o urmare a efectului placebo.
În Australia, circa 500.000 de persoane sunt diagnosticate cu epilepsie. 

CEO-ul Apple, luat în calcul ca partener de cursă a candidatului democrat

Echipa de campanie a lui Hillary Clinton s-a gândit să-l facă pe Tim Cook de la Apple partenerul de cursă al candidatei democrate la fotoliul de la Casa Albă, potrivit unor e-mailuri private publicate de site-ul WikiLeaks.
Şeful de campanie al lui Clinton, John Podesta, a avut de asemenea în vedere să-i propună postul de vicepreşedintă lui Mary Barra de la General Motors, fondatorului Microsoft Bill Gates sau soţiei acestuia Melinda, potrivit unui e-mail din 12 martie. Conversaţiile publicate de WikiLeaks nu precizează dacă această pozişie a fost efectiv prezentată şefilor acestor companii sau cum au reacţionat aceştia. "Am făcut o primă listă de persoane pe care este judicios să o examinăm", anunţa simplu Podesta.
În acest e-mail, cu subiectul "persoane care merită o privire", Podesta îi include pe lista sa şi pe foştii pretendenţi şi rivali ai lui Clinton în alegerile primare democrate senatorii Bernie Sanders şi Elizabeth Warren, o critică dură a Wall Streetului şi o personalitate importantă a aripii stângi a partidului. Fostul secretar al Justiţiei din administraţia Obama Eric Holder şi actualul secretar pentru Transporturi Anthony Foxx - ambii afroamericani - figurează de asemenea pe această listă. Până la urmă senatorul Tim Kaine, un om al consensului, a fost ales, la sfârşitul lui iulie, partener de cursă al candidatei democrate.

Agenţia Press Association ar putea publica articole generate de calculator

Pete Clifton, redactorul-şef al agenţiei Press Association (PA), a spus, marţi, la o conferinţă organizată de Society of Editors în oraşul britanic Carlisle, că ar putea publica, peste câteva luni, articole generate de calculator despre rezultatele unor meciuri sau rezultate electorale.
Pete Clifton a spus că organizaţia va începe o documentare în Danemarca, unde agenţia de presă Ritzau şi-a dezvoltat propria tehnologie de publicare a unor articole generate automat. Redactorul-şef al PA a spus în cadrul conferinţei că publicarea unor articole generate automat nu va duce la înlocuirea jurnaliştilor, ci va fi folosită în sprijinul redacţiei.
Referitor la producerea de agenţia Ritzau a câtorva sute de articole despre piaţă generate automat, Pete Clifton a spus că materialele au mai multă acurateţe decât cele realizate de o persoană care încearcă să redacteze prea multe articole pe cont propriu.  ”Sigur că nu vor fi înlocuiţi jurnaliştii. Nu vom trimite un robot la un incendiu sau să acopere mediatic un proces”, a spus el. Pete Clifton s-a mai referit şi la îngrijorările publicului că articolele generate de calculator ar putea fi alterate în mod voit de persoane care vor să se distreze în acest fel. ”Agenţia va face paşi foarte mici în această direcţie”, a spus el.
Associated Press (AP), cu sediul în Statele Unite ale Americii, a folosit calculatoare pentru a genera articole referitoare la rezultatele unor meciuri sau rezultate financiare, încă de la începutul anului 2015. Recent, a început să publice articole cu rezultatele unor meciuri de baseball.
PA este deţinută de ziare britanice, între care se numără şi The Guardian, şi publică articole care sunt preluate cu regularitate în diferite publicaţii.

Orientul Mijlociu, regiunea cu cea mai mare creştere migratorie în ultimul deceniu

Între 2005 şi 2015, Orientul Mijlociu a trecut de la un număr de 25 de milioane de imigranţi la 54 de milioane, o creştere de 116%, fapt care l-a transformat în regiunea cu cea mai mare creştere migratorie din lume, potrivit unui studiu al institutului american Pew Research Center, publicat ieri. Orientul Mijlociu este urmat de Africa (91%), America Latină şi Caraibe (77%), regiunea Asia-Pacific (26%) şi Europa şi SUA, cu aproape 20%.
Această creştere în Orientul Mijlociu a făcut ca migranţii să treacă de la o pondere de 7% din populaţie, în 2005, la 13%, în 2015, potrivit datelor Naţiunilor Unite compilate de Pew, institut cu sediul la Washington.
Prin migranţi, Pew Research Center se referă la persoane strămutate, din cauza unui conflict armat, în interiorul propriilor graniţe sau în alte state din regiune, dar şi la imigranţii economici în alte ţări. Potrivit Pew, 60% dintre cei 29 de milioane de noi migranţi documentaţi în perioada în chestiune (2005-2015) au fost consecinţa conflictelor armate.
Siria este ţara cu cei mai mulţi strămutaţi interni din regiune — 7,1 milioane. O urmează Irakul — 4,7 milioane, Iordania — 2,9 milioane şi Yemen şi Turcia, cu 2,8 milioane. Restul de 40%, de-a lungul perioadei 2005-2015, au fost migranţi cu motivaţii economice, iar destinaţia lor a fost reprezentată cu precădere de naţiunile producătoare de petrol din Golful Persic. Ţările cu cel mai mare număr de imigranţi economici sunt Arabia Saudită, cu 10,2 milioane, Emiratele Arabe Unite, cu 8 milioane şi Kuweit, cu 2,9 milioane de persoane. Acest raport, de 60%-40% în ultima decadă, spune mult faţă de cel înregistrat anterior lui 2005, când migranţii economici reprezentau 78% în regiune, iar refugiaţii doar 22%, potrivit institutului Pew, citat de Agerpres.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.