Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Academia Suedeză n-a reuşit să-l contacteze pe Bob Dylan

Ziarul de Vrancea
18 oct 2016 613 vizualizări
Academia Suedeză a încetat să încerce să-l contacteze pe Bob Dylan, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, după mai multe încercări nereuşite, a declarat secretara permanentă al instituţiei, Sara Danius.

"Momentan nu facem nimic. Am sunat şi am trimis e-mail-uri celui mai apropiat colaborator al său şi am primit răspunsuri foarte amabile. Deocamdată este de ajuns", a declarat Danius pentru postul public de radio SR.
Artistul american a primit în tăcere premiul care i-a fost acordat joia trecută. În aceeaşi seară, el a oferit un concert în Las Vegas, unde s-a mulţumit să cânte, fără a aborda acest subiect în faţa publicului. "Nu-mi fac deloc griji, am sentimentul că se va manifesta", a precizat Danius.
Caştigătorii sunt invitaţi în fiecare an pe 10 decembrie la Stockholm pentru a-şi primi premiul din mâinile regelui Suediei şi a ţine un discurs în cadrul unui banchet. "Dacă nu va dori să vină, nu va veni. Va fi o sărbătoare mare oricum, iar distincţia îi aparţine", a completat aceasta.
Pe numele său real Robert Allen Zimmerman, Bob Dylan este, la 75 de ani, unul dintre cele mai influenţi cantautori din istoria muzicii. Dylan este primul autor-compozitor care obţine prestigiosul premiu, într-un context în care cercurile literare îi dădeau ca favoriţi pe scriitori precum Salman Rushdie, Adonis sau Ngugi wa Thiong'o.

Au fost descoperite două ''cavităţi'' în Marea Piramidă din Egipt

În Marea Piramidă din Giza s-ar putea afla două ''cavităţi'' despre a căror existenţă nu se ştia până acum, au anunţat oamenii de ştiinţă. Acestea au fost descoperite de cercetătorii din cadrul operaţiunii ScanPyramids, care utilizează tehnici moderne non-invazive pentru a scana monumentul milenar. Săptămâna trecută, ministrul antichităţilor a anunţat cu reţinere descoperirea a ''două anomalii'' în piramida construită în urmă cu 4.500 de ani, în timpul domniei regelui Khufu (Cheops), adăugând că teste ulterioare vor putea determina care erau funcţiile ''cavităţilor'', natura şi dimensiunea acestora. El a declarat că termografia în infraroşu aplicată Marii Piramide de la Giza a dezvăluit mari diferenţe de temperatură între diferite blocuri de calcar gigantice alăturate — până la 6 grade Celsius — fapt care ar putea indica prezenţa unor camere secrete neexplorate încă.
Cu o înălţime de 146 de metri, piramida Khufu, numită după fiului faraonului Sneferu, este considerată una dintre cele şapte minuni ale lumii antice. Din câte se ştie până acum, construcţia are trei încăperi şi, la fel ca alte piramide din Egipt, scopul său iniţial a fost de a servi drept mormânt pentru faraon. ''Putem confirma acum existenţa unui «vid» ascuns în spatele faţadei nordice, care ar putea avea forma cel puţin a unui coridor ce străbate interiorul Marii Piramide'', au menţionat într-un comunicat oamenii de ştiinţă din cadrul proiectului ScanPyramids. A doua ''cavitate'' a fost descoperită în latura nord-estică a piramidei, au mai spus cercetătorii.
La finalul anului 2015, în Egipt s-a început scanarea mormântului lui Tutankamon, în Valea Regilor din sudul ţării, după ce un egiptolog britanic a avansat o teorie potrivit căreia Nefertiti ar fi fost îngropată în acel loc, într-o încăpere secretă. Nicholas Reeves a sugerat că mormântul lui Tutankamon este, de fapt, al lui Nefertiti, iar după decesul subit al regelui, la o vârstă fragedă, corpul său a fost introdus în mormântul reginei, într-o cameră aflată mai aproape de exterior. O serie de scanări radar realizate în mai de o echipă aparţinând National Geographic Society au infirmat ipoteza existenţei unor camere ascunse în mormântul faraonului-copil.

Servicii secrete: Armata nord-coreană, măcinată de corupţie

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a moştenit o armată cu grave probleme cauzate de corupţie, potrivit unui document confidenţial pe care l-a publicat ieri reţeaua de televiziune sud-coreeană MBC. Textul, datat aprilie 2012, semnala, de exemplu, că în una dintre unităţile Armatei Populare, situată la 50 de kilometri nord de Phenian, 75% din echipamentele de artilerie erau considerate nefuncţionale, fiind oxidate sau pline de praf.
Autorităţile nord-coreene au elaborat acest document, potrivit MBC, pentru a evalua situaţia forţelor de apărare atunci când Kim Jong-un a preluat puterea după moartea tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie 2011.
Raportul, la care a avut acces postul sud-coreean, atribuie proasta funcţionare a armatei corupţiei înrădăcinate în rândurile sale, în special între înalţii oficiali. Conform documentului, militarii nord-coreeni sufereau la acel moment de o "gravă penurie de alimente", cauzată parţial de vânzarea de orez de către comandanţi pentru obţinerea de beneficii materiale. La patru ani şi jumătate de la elaborarea raportului, nu se cunoaşte până la ce punct afectează corupţia în prezent starea armatei, din cauza ermetismului extrem al regimului nord-coreean.
În tot cazul, experţii au semnalat în numeroase ocazii că Kim Jong-un a declanşat o campanie contra militarilor corupţi, în planul său de a acorda prioritate Armatei Populare ca garant al supravieţuirii ţării în faţa la ceea el consideră "ameninţarea" SUA şi Coreii de Sud. De altfel, când Kim Jong-un a ordonat, la finalul lui 2013, împuşcarea unchiului său, Jang Song-thaek, mediile statale i-au atribuit condamnatului fapte de corupţie, iar în ultimii ani s-au raportat numeroase epurări şi înlocuiri în rândul forţelor armate care ar putea fi relaţionate cu această problemă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.