Internațional

Unui pacient paralizat i-a fost redat simţul tactil printr-un braţ artificial

Ziarul de Vrancea
14 oct 2016 1461 vizualizări
Un dispozitiv implantat în creierul unui bărbat i-a redat acestuia simţul tactil, în cadrul unui studiu ale cărui concluzii preliminare au fost publicate, joi, în jurnalul Science Translational Medicine, scrie Agerpres. Aceasta este prima dată când un asemenea dispozitiv este folosit pentru a reda simţul tactil unei persoane care a suferit o traumă a coloanei vertebrale.

Pacientul, Nathan Copeland, din Pennsylvania, Statele Unite, a rămas paralizat în urma unui accident de maşină, însă acum poate experimenta din nou senzaţia de atingere datorită unui braţ controlat cu ajutorul minţii, conectat direct la creierul său. Cercetarea este derulată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pittsburgh. Copeland nu îşi poate mişca nici un deget de la mâini sau de la picioare. ''Nu am decât pumnii, cu care mă descurc'', a spus acesta. ''Pot să tastez cu încheieturile degetelor mici'', a explicat el. În primăvara anului 2015, lui Copeland i-au fost implantate două cipuri electronice, fiecare de mărimea unei jumătăţi de nasture în cortexul somatosenzorial, ce controlează simţul tactil.Până recent, încercările de a reda senzaţia de atingere prin intermediul creierului au fost aplicate în experimente pe animale şi nu se ştia sigur dacă senzaţiile percepute vor semăna cu cele naturale, a spus Robert Gaunt, autor principal al studiului. În ciuda faptului că semnalele provin de la o mână robotică, ce a fost proiectată de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Copeland a declarat că senzaţia pe care o simte când îi sunt atinse degetele artificiale este ''aproape naturală''.''Mai avem multă muncă de făcut înainte ca această tehnologie să devină disponibilă. Participantul nostru este un adevărat pionier şi face acest lucru pentru noi în beneficiul oamenilor care suferă astfel de răni teribile'', a spus Gaunt. Intenţia oamenilor de ştiinţă este să realizeze un sistem care să fie simţit ca o mână naturală.Descoperirea ar putea transforma vieţile celor care au suferit amputări ale membrelor şi ale celor aflaţi în situaţia lui Copeland, dar ar putea contribui şi la suplimentarea performanţelor naturale ale oamenilor.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.