Internațional

SUA anchetează "dispariţia" miliardului de dolari din bănci din Moldova

Ziarul de Vrancea
14 oct 2016 688 vizualizări
nformaţia nu a fost confirmată, dar nici infirmată de Washington n totuşi, o rezoluţie a Congresului pare să arate că Guvernul american este interesat de furt

Statele Unite efectuează o anchetă de corupţie cu privire la furtul "miliardului de dolari" din bănci din Republica Moldova, declară un fost oficial guvernamental moldovean şi un parlamentar american, relatează The Wall Street Journal (WSJ). Mihail Gofman, un fost adjunct al şefului unităţii moldovene de luptă împotriva spălării banilor, a declarat pentru WSJ, cu ajutorul unui translator, că s-a întâlnit cu anchetatori guvernamentali americani din cadrul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi Departamentului Securităţii Interne, cărora le-a răspuns la întrebări cu privire la "dispariţia", în 2014, a sumei de aproximativ un miliard de dolari din bănci moldovene. Reprezentanţi ai FBI şi Departamentului pentru Securitate Internă nu au confirmat şi nici nu au informat existenţa unei anchete în acest sens.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, a fost şocată de furtul acestei sume, care reprezintă aproximativ o optime din PIB-ul ţării. Vlad Filat, un fost premier, a fost condamnat în iunie la nouă ani de închisoare pentru corupţie în legătură cu acest furt.

 

A acţionat Ilan Shor singur?

 

Gofman a declarat că furtul a implicat tranzacţii constând într-o cascadă de împrumuturi fictive, în baza unor garanţii fictive, care nu au fost plătite vreodată. Documente care constituie probe ale furtului au fost încărcate într-o furgonetă, duse într-o zonă rurală şi incendiate, a declarat el.

Potrivit unui raport  întocmit de firma Kroll pentru Banca centrală moldoveană, în aprilie 2015, Ilan Shor, un om de afaceri în vârstă de 29 de ani, şi asociaţi ai săi "au jucat un rol esenţial" în coordonarea activităţilor cu privire la furt. Shor a fost "unul, dacă nu singurul beneficiar" al furtului, potrivit Kroll. Potrivit acestui raport, tranzacţii suspecte au vizat să aducă un beneficiu cât mai mare posibil unor entităţi cu legături cu Shor şi să producă maximum de pagube băncilor vizate. Tot potrivit raportului, o dubă, folosită la transportarea dosarelor de arhivă ale unei companii cu legături cu Shor, ar fi fost furată cu doar câteva zile înainte de planul de salvare al Băncii centrale şi a fost găsită incendiată. "Ceea ce este neclar în prezent este dacă el acţiona singur sau împreună cu părţi neidentificate încă", se arată în raportul Kroll.

Shor nu a răspuns unui mesaj pe Facebook prin care WSJ i-a cerut să comenteze şi nu a putut să fie contactat altfel, precizează ziarul. El a respins orice implicare în furt, într-un interviu pe care l-a acordat în iunie 2015 BBC, şi a subliniat că raportul Kroll nu dovedeşte nimic.

 

"Toată lumea era implicată"

 

Gofman a declarat că în furt au fost implicaţi oficiali guvernamentali de rang înalt. "Toată lumea era implicată", a spus el. El a precizat că a fost dat afară din Guvern în 2014, înainte să aibă loc furtul. El a furnizat autorităţilor americane documente despre furt, în română şi alte limbi, a spus el. Agenţiile americane lucrează la traducerea lor, a adăugat Gofman. Un purtător de cuvâmnt al Departamentului american al Justiţiei nu a confirmat şi nici nu a infirmat existenţa vreunei anchete cu privire la "furtul mileniului" din Republica Moldova. Însă o rezoluţie a Congresului pare să arate că Guvernul american este implicat.

Reprezentantul republican Randy Weber din Texas a depus un proiect de rezoluţie, în septembrie, adoptat de Camera Reprezentanţilor, care îndemna Statele Unite să susţină eforturile în lupta împotriva corupţiei din Republica Moldova. Rezoluţia evocă furtul, despre care afirmă că relevă corupţia la cele mai înalte niveluri în Guvernul moldovean.

În acest text se arată că "se înţelege" că agenţii americane cu atribuţii în aplicarea legii "au iniţiat anchete" cu privire la dispariţia sumei de un miliard de dolari din rezervele Băncii centrale moldovene, "dar şi o posibilă utilizare frauduloasă" a sistemului bancar american, prin implicarea unor cetăţeni americani în vederea spălării banilor. În rezoluţie sunt citaţi foşti oficiali guvernamentali moldoveni care cooperează cu Statele Unite, dar şi alte persoane care ştiu personal despre furt, ca surse ale informaţiilor.

"Acest scandal bancar a necesitat implicarea activă a unui număr de oligarhi şi oficiali aleşi", a declarat Weber în Camera Reprezentanţilor.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.