Internațional

În presa din Rusia a început "al treilea război mondial"

Ziarul de Vrancea
13 oct 2016 1408 vizualizări
La televiziuni se discută despre avioane americane doborate de ruşi, la radio despre exerciţii de apărare civilă, iar pe site-uri despre raţionalizarea painii

Al treilea război mondial probabil că nu va avea loc, însă pentru cine deschide televizorul în Rusia al treilea război a început deja, scrie AFP.
Pe primul post de stat, prezentatorul principalei emisiuni de duminică seara a anunţat că bateriile antiaeriene ruse din Siria vor "doborî" avioanele americane. Postul de ştiri Rossia 24 a difuzat un reportaj despre pregătirea adăposturilor antinucleare din Moscova.
La Sankt-Petersburg, site-ul de informaţii Fontanka vrea să creadă că Guvernul vrea să raţionalizeze pâinea în vederea unui viitor război, în pofida explicaţiilor autorităţilor care afirmă că pur şi simplu vor să stabilizeze preţul făinei. Iar la radio se discută despre exerciţii ale "apărării civile" care mobilizează, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, 40 de milioane de ruşi timp de o săptămână. În program figurează evacuarea imobilelor şi exerciţii în caz de incendiu.

Grafitii patriotice

Cei care şi-ar stinge televizoarele şi ar ieşi să se plimbe pe străzile Moscovei ar putea, foarte probabil, să dea peste uriaşe graffiti "patriotice" ale unor artişti pro-Putin din cadrul organizaţiei "Set", care împânzesc de-acum imobilele, de exemplu un urs - simbolul Rusiei - care distribuie veste antiglonţ unor porumbei ai păcii. Care este cauza acestei febre, acestei beţii faţă de iminenţa unui "al treilea război mondial", se întreabă AFP.
Ruperea, pe 3 octombrie, a negocierilor între Washington şi Moscova pe tema războiului din Siria, după eşecul unui armistiţiu pe care cele două mari puteri l-au negociat dur, la Geneva, în septembrie. Ulterior, bombe ruse şi siriene au transformat Alepul în "iadul pe pământ", potrivit ONU, şi au provocat un val de critici din partea occidentalilor.
Moscova a trimis, de asemenea, corvete echipate du rachete care pot, teoretic vorbind, să scufunde nave de război. Altfel spus, Rusia face o adevărată demonstraţie de forţă care-i vizează - nu pe jihadişti sau pe rebelii sirieni - ci Marina şi avioanele americane.

"Vom doborî" avioanele americane

La Moscova - unde jurnaliştii ruşi şi occidentali sunt bombardaţi permanent cu comunicate de la Ministerul rus al Apărării -, domneşte o atmosferă de confruntare, amplificată de presă.  Pe postul de stat Rossia 1, prezentatorul Dmitri Kisilev, totodată şeful agenţiei de presă RIA Novosti, rezumă gândul generalului Konaşenkov pentru "oameni simpli ca voi şi ca mine": "vom doborî" avioanele americane. Apoi el dezvăluie "planul B" în Siria. "Planul B este, în mare, că Statele Unite or să recurgă direct la forţă împotriva forţelor siriene ale preşedintelui Bashar al-Assad şi împotriva aviaţiei ruse", a spus el. "Trebuie să ne temem de provocări? Aşa s-au angajat Statele Unite în Războiul din Vietnam", conchide Kisilev, după care-i avertizează pe occidentali că rachetele staţionate în Kaliningrad - enclava rusă dintre Polonia şi Lituania - ar putea fi echipate cu focoase nucleare.
Pe de altă parte, tabloidul rus Moskovski Komsomoleţ a evocat direct o confruntare militară între Statele Unite şi Rusia, comparând situaţia actuală cu criza rachetelor din Cuba, din 1962, care a adus cele două puteri în pragul unui război nuclear. “Imaginaţi-vă că Statele Unite fac ce au vrut să facă de mult timp şi lansează atacuri împotriva (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad, nu din greşeală, ci intenţionat şi greşit. Ar trebui Rusia să-şi apere aliatul sau să ia în considerare atacarea americanilor? Dar acest lucru ar duce cu siguranţă la al Treilea Război Mondial”, scria publicaţia rusă.

"Dacă nu poţi evita încăierarea, loveşte primul"

"Rusia actuală este mai mult decât pregătită, înainte de toate psihologic, de o nouă spirală a confruntării cu Vestul", rezumă Gheorghi Bovt într-un editorial publicat pe site-ul de ştiri Gazeta.ru. Acest politolog are în vedere două scenarii, care ţin cont, de altfel, de dificultăţile economice din Rusia.
În primul - optimist -, cele două mari puteri "vor ajunge la un acord asupra unor noi condiţii ale unei coexistenţe, în mare o Ialta-2", apreciază el, evocând împărţirea zonelor de influenţă între Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică imediat după al Doilea Război Mondial. Iar în scenariul catastrofic, Rusia va reacţiona potrivit unei binecunoscute legi a străzii: "dacă nu poţi evita încăierarea, loveşte primul", apreciază politologul.
Într-un interviu pentru RIA Novosti, ultimul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov - cel care a iniţiat, în urmă cu 30 de ani, la Reykjavik, împreună cu preşedintele american Ronald Reagan începutul sfârşitului Războiului Rece - avertiza recent că lumea flirtează "periculos de mult cu zona roşie".

Cum manipulează Rusia ţările din est

Rusia a lansat o campanie de măsuri economice şi politice din umbră pentru a manipula cinci ţări din Europa Centrală şi de Est, pentru a discredita modelul democratic occidental şi pentru a submina relaţiile transatlantice, arată un raport al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington. Autorii raportului publicat ieri afirmă că Moscova a cooptat politicieni proruşi, a încercat să îşi asigure dominaţia pe piaţa energetică şi în alte sectoare economice şi a subminat măsurile anticorupţie din Bulgaria, Ungaria, Letonia, Serbia şi Slovacia, pentru a le putea influenţa Guvernele. „În unele ţări influenţa rusă a devenit atât de răspândită şi de endemică încât a afectat stabilitatea naţională, precum şi orientarea lor prooccidentală şi stabilitatea euro-atlantică”, se arată în raportul centrului de reflecţie, care acoperă o perioadă de 16 luni.
Raportul citează o serie de eforturi ruse pentru a-şi extinde influenţa în regiune. Acestea includ proiecte strategice, precum contractul în valoare de 12,2 miliarde de euro pentru construcţia a două reactoare nucleare în Ungaria, acordat Rusiei în condiţii opace. O altă strategie este curtarea oamenilor de afaceri proruşi şi ajutarea lor să obţină funcţii politice, pentru a putea apăra ulterior interesele Moscovei.
În Bulgaria, prezenţa economică a Rusiei este atât de puternică – circa 22% din Produsul Intern Brut în perioada 2005-2014 – „încât ţara este în pericol mare” de a intra complet sub controlul Kremlinului, avertizează autorii raportului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.