Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Statul Islamic foloseşte drone-capcană pentru atacuri

Ziarul de Vrancea
12 oct 2016 588 vizualizări
Guvernul francez a confirmat ieri un atac cu dronă-capcană în care au fost răniţi doi membri ai forţelor speciale franceze, la Erbil, şi în care au fost ucişi doi peshmerga (luptători kurzi), un atac fără precedent împotriva forţelor franceze, care ar fi fost comis de o grupare afiliată organizaţiei jihadiste Statul Islamic.

Doi membri ai forţelor speciale franceze au fost răniţi la Erbil, în Irak, în explozia unei drone, a confirmat ieri Stéphane Le Foll, un purtător de cuvânt al Guvernului francez. Cei doi membri ai unui comando de paraşutişti din cadrul Forţelor aeriene erau mobilizaţi alături de peshmerga. Până miercuri, nu a existat vreo comunicare oficială cu privire la acest atac. Statul Major nu a dorit să confirme această informaţie obţinută de către Le Monde şi alte publicaţii.
Task Force Hydra, angajată la Erbil - capitala Kurdistanului irakian - de doi ani, alături de combatanţi kurzi, împotriva jihadiştilor din Statul Islamic, face parte din cadrul Forţelor speciale. Cei doi militari fac parte din CPA-10, cu sediul la Orléans-Bricy. Ei au fost repatriaţi imediat în Franţa, pentru a primi îngrijiri, la Spitalul Militar Percy-Clamart. Unul dintre ei s-ar afla între viaţă şi moarte.
Discreţia Ministerului Apărării poate fi explicată prin grija de a proteja familiile militarilor. Însă în acest incident ea poate fi legată de mijloacele utilizate pentru comiterea acestui atac. Cei doi membri ai comandoului au fost răniţi de o dronă-capcană. Militarii ar fi interceptat drona, după care aceasta a explodat, la sol. Acest mod de acţiune împotriva forţelor fraceze este fără precedent, subliniază ziarul. Doi peshmerga care erau împreună cu militarii francezi au fost ucişi.

Plantele suferă de stres, la fel ca oamenii

Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit că plantele suferă de stres şi trimit semnale defensive, la fel ca oamenii. Cercetătorii au ajuns la această concluzie studiind o plantă care este înrudită cu varza, în cadrul unui proiect internaţional. Specialiştii de la Universitatea din Queensland au descoperit că plantele şi-au adaptat mecanismele genetice pe care oamenii le folosesc pentru a vedea şi mirosi mediul înconjurător şi pentru a se apăra de ameninţări. Profesorul de biotehnologia plantelor Jimmy Botella de la Laboratorul de Inginerie Genetică a Plantelor de la Universitatea din Queensland a declarat că cercetarea condusă de Universitatea din Carolina de Nord a studiat o familie de proteine numite proteine-G din planta gâscăriţă ce face parte din familia Brassicaceae, care include, printre altele, şi varza. ''Plantele şi-au adaptat mecanismele pe care oamenii le folosesc pentru a vedea astfel încât să se apere de agenţii patogeni şi de stresul provocat de apă'', susţine Botella. ''Proteinele-G ajută oamenii să perceapă lumina, mirosul, aroma şi sunt implicate în reglarea comportamentului şi a stării prin lucruri precum adrenalina, histaminele, dopamina şi serotonina. Proteinele-G sunt prezente în aproape toate organismele vii şi circa jumătate dintre medicamentele umane îşi fac efectul prin receptorii ce au legătură cu proteinele-G'', a explicat cercetătorul.

Clinton îl devansează pe Trump cu opt puncte procentuale

Donald Trump a pierdut teren în faţa lui Hillary Clinton, care îl devansează cu opt puncte procentuale în intenţiile de vot, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, publicat marţi. Această anchetă a fost realizată după a doua dezbatere prezidenţială, duminică, în care miliardarul newyorkez a fost nevoit să dea explicaţii cu privire la declaraţii pe care le-a făcut în 2005, surprinse într-o înregistrare video, în care spune lucruri obscene despre femei. El a afirmat că aceste declaraţii, dezvăluite vineri de ziarul The Washington Post, sunt simple "laude de vestiar" şi le-a cerut scuze americanilor. Candidata democrată la preşedinţie Hillary Clinton este creditată cu 45% din intenţiile de vot, iar rivalul ei cu 37%. Potrivit precedentului sondaj Reuters-Ipsos, Clinton îl devansa pe Trump cu cinci puncte procentuale. Invitate să aleagă între candidaţii celor două mari partide, 45% dintre persoanele chestionate, care afirmă că se vor duce la vot, o susţin pe Clinton, iar 37% pe Trump. Alţi 18% dintre respondenţi au răspuns că nu-i vor susţine pe niciunul dintre cei doi candidaţi
Dintre respondenţii care au declarat că au urmărit cel puţin fragmente din dezbatere, 53% au apreciat că democrata a învins, iar 32% că Trump a fost învingător. De asemenea, aproximativ 82% dintre democraţi apreciază că Clinton a obţinut victoria în dezabatere, în timp ce doar 68% dintre republicani consideră că Trump a obţinut-o. Dintre eventualii alegători care au urmărit dezbaterea, 48% au declarat că au susţinut-o pe Clinton, iar 38% pe Trump. Aproximativ 61% dintre persoanele intervievate afirmă că "mulţi bărbaţi" poartă uneori conversaţii ca cea a lui Trump, iar 46% afirmă că este incorect ca cineva să fie judecat în funcţie de conversaţii "pe care nu vrea să le audă alţii". Cei mai mulţi dintre respondenţi au spus că ei cred că Trump este sexist, însă au păreri diferite cu privire la faptul că aceste declaraţii obscene îl descalifică să fie preşedinte.
Aproximativ 42% dintre adulţii americani - inclusiv 19% dintre republicanii înregistraţi ca atare - afirmă că declaraţiile pe care Trump le-a făcut în 2005 îl descalifică să fie preşedinte, iar 43% consideră că nu îl descalifică.
O proporţie de 58% dintre republicanii intervievaţi afirmă că vor ca Trump să rămână în cursă, iar 68% apreciază că liderii republicani ar trebui să-l susţină.
Înregistrarea video pare că nu a înrăutăţit poziţia lui Trump în rândul femeilor. Cele mai multe dintre ele aveau deja o părere proastă despre el, potrivit sondajelor Reuters/Ipsos din ultimele 12 luni.
Potrivit site-ului RealClearPolitics, care monitorizează cele mai importante sondaje de opinie, Clinton îl devansează pe Trump cu o medie de şapte puncte procentuale, iar ea îşi consolidează poziţia de la mijlocul lui septembrie încoace.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.