Internațional

China finanţează construcţia unei noi capitale a Egiptului

Ziarul de Vrancea
11 oct 2016 642 vizualizări
viitoarea metropolă, construită de la zero în deşert, nu are deocamdată un nume

Egiptul intenţionează să îşi construiască o capitală nouă şi a primit deja finanţare în valoare de 20 de miliarde de dolari din partea unei companii chineze, China Fortune Land Development Company (CFLD), relatează CNN. Decizia vine după ce o altă companie de stat chineză a anunţat anterior că va aloca 15 miliarde de dolari pentru proiect.
Potrivit autorităţilor egiptene, prima fază de construcţie a oraşului necesită un buget de 45 de miliarde de dolari. Planurile pentru o nouă capitală au fost anunţate în martie 2015, când oficialii au descris construcţia unui oraş nou în desert drept soluţia la aglomeraţia, poluarea şi preţurile mari ale locuinţelor din Cairo. Viitoarea metropolă nu are încă un nume, iar autorităţile îi spun deocamdată „Cairo Capital”. „Cairo Capitol este un proiect important, pentru a construi spiritul naţional, pentru a alimenta consensul, pentru a oferi creştere economică sustenabilă, pe termen lung”, scrie pe site-ul proiectului. „Noul oraş va crea mai multe locuri de muncă, locuinţe şi obiective de vizitat”, se adaugă pe site.

Cel mai mare parc din lume

Oraşul ce va avea o suprafaţă de 700 de kilometri pătraţi, va fi construit în deşert, la est de Cairo, şi va găzdui noul sediu al Guvernului. Metropola ar urma să includă locuinţe pentru cinci milioane de persoane, peste 1.000 de moschei, zone industriale, un centru de conferinţe cu 5.000 de locuri şi cel mai mare parc din lume.
Potrivit CNN, interesul faţă de proiect este mare. O companie indiană ar intenţiona să construiască acolo un centru medical mare şi o universitate. De asemenea, o firmă saudită intenţionează să construiască o moschee de 12,6 hectare şi un muzeu Islamic.
Cotidianul egiptean al-Ahram afirmă că inginerii au început deja lucrările la infrastructură. Este vorba de poduri şi de 210 kilometri de şosele.
În prima fază a proiectului, vor fi construite sediile guvernamentale şi blocuri de locuinţe. Aceasta ar urma să se încheie în cinci ani, când primii locuitori se vor putea muta. În pofida optimismului oficialilor, există temeri că proiectul se va lovi de numeroase probleme. Egiptul a construit deja opt oraşe satelit în jurul Cairo, însă acestea sunt aproape goale, în pofida investiţiilor majore. „Nevoile Cairo ar trebui acoperire de cele opt oraşe existente din jurul său”, a explicat arhitectul urbanist David Sims. “Însă oamenii le spun oraşe-fantomă”, a adăugat el. „Noile oraşe au produs locuinţe care nu sunt accesibile pentru majoritatea locuitorilor din Cairo”, a subliniat Sims. „Noile oraşe au fost construite cu o abordare modernistă, care nu permite firmele şi activităţile neoficiale pe care se bazează majoritatea egiptenilor”, a precizat el.
Egiptul are o abordare fundamental greşită la planificarea dezvoltării urbane, avertizează şi arhitectul Kareem Ibrahim, de la ONG-ul Tadamun.
„Avem o problemă cronică în ceea ce priveşte urbanismul oraşelor existente şi, indiferent câte oraşe vor fi construite, nu va fi rezolvată această problemă”, a adăugat el. Potrivit lui Ibrahim, 50% dintre cartierele din Cairo nu au canalizare, în condiţiile în care consiliile locale operează cu circa 4 dolari pe cap de locuitor pe an. El a cerut ca investiţiile să meargă către asigurarea accesului la toate utilităţile pentru populaţie şi la modernizarea oraşelor existente, nu la construcţia unora noi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.