Internațional

Maimuţele sunt mai empatice decat se credea

Ziarul de Vrancea
9 oct 2016 582 vizualizări
Mai muţi oameni de ştiinţă, care au folosit înregistrări video ce prezentau un bărbat deghizat în King Kong, au descoperit abilităţi cognitive remarcabile la un grup de maimuţe antropoide - cimpanzei, bonobo şi urangutani: abilitatea, asemănătoare celei umane, de a recunoaşte situaţiile în care credinţele şi comportamentul cuiva sunt greşite.

Studiul a demonstrat că maimuţele antropoide, cei mai apropiaţi ”verişori” ai omului din punctul de vedere al evoluţiei speciilor de pe Terra, posedă o capacitate despre care se credea până acum că aparţine în exclusivitate oamenilor, au anunţat autorii studiului, publicat joi în revista Science.

În timp ce maimuţelor le erau prezentate, individual, un clip video cu un actor şi un bărbat deghizat în personajul King Kong, cercetătorii au urmărit mişcările ochilor acelor primate. În înregistrarea video, omul îl priveşte pe King Kong în timp ce acesta ascunde un obiect într-una din două cutii. Atunci când persoana părăseşte platoul de filmare, ”King Kong” mută obiectul într-un alt loc. Atunci când persoana revine în faţa camerei pentru a căuta obiectul, maimuţele antropoide au privit cu mare atenţie spre locul original în care se aflase obiectul, anticipând faptul că omul va căuta acolo. Chiar dacă maimuţele ştiau că obiectul fusese mutat, ele au înţeles că omul credea că obiectul sa afla încă în acel loc, a explicat unul dintre coordonatorii studiului, Fumihiro Kano, profesor de psihologie comparativă la Universitatea Kyoto din Japonia.

Abilitatea de a putea să te gândeşti la gândurile şi emoţiile altor indivizi reprezintă un element aflat în centrul comportamentului social uman, incluzând formele unice umane de comunicare, cooperare şi cultură, a explicat un alt coordonator al studiului, Christopher Krupenye.

În centrul acestei abilităţi se află înţelegerea faptului că acţiunile celorlalţi sunt ghidate nu neapărat de realitate, ci de credinţele lor despre realitate, chiar şi atunci când acele credinţe sunt false, a adăugat profesorul Krupenye, cercetător în psihologie comparată la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Germania. Copiii umani dezvoltă complet acest nivel de înţelegere până în jurul vârstei de 4 sau 5 ani.

Studiind maimuţele antropoide, oamenii de ştiinţă încearcă să identifice aspectele de psihologie care aparţin doar oamenilor şi pe cele care sunt împărtăşite cu alte specii. Cele din urmă au aparţinut cel mai probabil unui strămoş comun care a trăit în urmă cu 13 milioane - 18 milioane de ani, înainte ca oamenii să se despartă de linia evolutivă a speciei din care au provenit.

Studii anterioare au demonstrat că maimuţele antropoide pot să se gândească la motivele şi intenţiile celorlalţi indivizi, ştiu ceea ce văd ceilalţi indivizi şi înţeleg ceea ce cunosc ceilalţi indivizi, pe baza lucrurilor văzute de aceştia.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.